Mannelijke onvruchtbaarheid
Een mannelijke factor speelt een rol bij ongeveer de helft van de koppels die proberen zwanger te raken. Mannelijke onvruchtbaarheid kan ook een teken zijn van andere medische problemen.
Wat is mannelijke onvruchtbaarheid?
Ongeveer 15% van de koppels hebben moeilijkheden om zwanger te raken na een jaar proberen. In de helft van de gevallen speelt een mannelijke factor hierin een rol. Verschillende oorzaken zijn mogelijk zoals een abnormaal lage productie van zaadcellen, een abnormale werking van de zaadcellen of een obstructie van de zaadleider. Chronische medische aandoeningen of levenstijlfactoren kunnen ook bijdragen aan mannelijke onvruchtbaarheid.
Diagnosestelling
- 1
Raadpleging
Tijdens een eerste raadpleging proberen we onderliggende aandoeningen in kaart te brengen en gebeurt een eerste oppuntstelling. Aanvullende onderzoeken en mogelijke behandelingsopties worden besproken.
- 2
Beeldvorming
- 3
Zaadanalyse
- 4
Bloedname
Hormonale afwijkingen
Dit is een bloedtest die de hoeveelheid testosterone, luteïniserend hormoon (LH) en follikel-stimulerend hormoon (FSH) in je bloed meet. Deze test wordt het best ’s morgens bepaald gezien de hormonale spiegel in je bloed varieert doorheen de dag. Testosterone is belangrijk voor verschillende functies in je lichaam zoals onder andere libido en erectie, de gezondheid van je botten en je energiepijl. Een laag testosterone kan dan ook geassocieerd zijn met verminderd libido en een verminderde kwaliteit van je erecties. LH wordt aangemaakt in de hersenen en stimuleert de teelballen om testosterone te produceren. FSH wordt eveneens aangemaakt in de hersenen en stimuleert de aanmaak van zaadcellen.
Genetische afwijkingen
Dit is een bloedtest om bepaalde genetische afwijkingen die geassocieerd zijn met verminderde vruchtbaarheid op te sporen.
- Y-chromosoom microdeleties zijn een zo een oorzaak van onvruchtbaarheid en gaan typisch gepaard met een zeer laag aantal of geen zaadcellen op de zaadanalyse.
- Klinefelter syndroom is een andere genetische afwijking die gepaard gaat met infertiliteit. Dit zijn mannen die geboren worden met een extra X-chromosoom wat kan leiden tot symptomen zoals een zeer laag aantal of geen zaadcellen, kleine teelballen en laag libido. Om het syndroom van Klinefelter uit te sluiten zal via een bloedtest je karyotype worden bepaald. Een normaal karyotype bestaat uit 46 chromosomen.
- Mucoviscidose gen testing zal doorgaans ook via een bloedname gebeuren alvorens je een vruchtbaarheidstraject start of wanneer de arts vermoedt dat één of twee zaadleiders ontbreken. Mucoviscidose is een genetische aandoening die schade toebrengt aan de longen, pancreas en andere organen en gaat ook gepaard met mannelijke onvruchtbaarheid door het ontbreken van of volledig geblokkeerd raken van beide zaadleiders.
Behandeling
Testiculaire sperma-extractie (TESE)
Behandeling van een spatader in de balzak
Een spatader (varicocoele) in balzak kan geassocieerd zijn met een verminderde sperma-kwaliteit. Als uit de voorgaande onderzoeken blijkt dat er een duidelijke spatader in balzak aanwezig is, kan een heelkundig herstel ervan besproken worden.
Doorgaans wordt dit dan uitgevoerd via een kleine incisie in de balzak onder korte algemene narcose waarbij de spatader dan wordt “dichtgespoten”. Zoals bij elke ingreep, is er een risico op complicaties zoals een infectie of nabloeding.
Sterilisatie ongedaan maken
Een vasectomie (sterilisatie) kan in de meeste gevallen wel technisch ongedaan worden gemaakt, al garandeert dit vele gevallen geen succesvolle zwangerschap. Hoe langer de vasectomie geleden, hoe lager de kans op een succesvolle zwangerschap. De ingreep gebeurt in dagopname onder algemene narcose. De eindjes van de zaadleider zullen hierbij terug aan elkaar gehecht worden. Een een zestal weken kan een eerste zaadanalyse gebeuren, al kan het tot zes maanden duren vooral zaadcellen in het sperma verschijnen.
Wil je als man je vruchtbaarheid verhogen, dan is het een goed idee om eerst je levensstijl onder de loep te nemen. De kwaliteit van je sperma weerspiegelt namelijk, naast erfelijke factoren die je niet in de hand hebt, voor een groot deel je algemene gezondheid.