Misofonie bij kinderen

Zowel kinderen als volwassenen met (klachten van) misofonie kunnen terecht bij het multidisciplinair team van het Tinnitus Treatment & Research Centre Antwerp (TINTRA) in het UZA.

Variant Volwassenen/Kinderen

Wat is misofonie bij kinderen?

Wat is misofonie bij kinderen?

Misofonie is een overgevoeligheid voor één of meerdere specifieke (vaak menselijke) geluiden zoals smakken, ademhalen, snuiven, etc. Bij iemand die met misofonie kampt lokt het horen van deze geluiden vaak emoties van walging of woede uit.

Tinnitus en hyperacusis

Misofonie kan gepaard gaan met tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid voor dagdagelijkse geluiden).

Diagnosestelling

Diagnosestelling

Kinderen en volwassenen met tinnitus, hyperacusis en misofonie kunnen in het UZA terecht bij het Tinnitus Treatment & Research Centre Antwerp (TINTRA) voor een diagnose, behandeling en begeleiding op maat.

Multidisciplinair team

Gezien tinnitus, hyperacusis en misofonie mogelijks meerdere, onderliggende oorzaken hebben, is een multidisciplinaire aanpak essentieel. Daarom bestaat het TINTRA team uit meer dan 30 experten van verschillende vakgebieden:

  • pediatrische neus-keel-oorartsen
  • audiologen
  • psychologen
  • psychiaters
  • kinesisten
  • onderzoekers

Met een grondige anamnese, vragenlijsten en (gehoor)onderzoeken probeert het team de oorzaken en/of uitlokkende factoren van je klachten te achterhalen en je te begeleiden naar de meest effectieve behandeling.   

Behandeling

Behandeling

  1. 1

    Heeft je kind klachten van tinnitus, hyperacusis of misofonie? Maak via het telefoonnummer +32 3 821 33 85 dan een afspraak bij de NKO-arts voor controle van de oren en het gehoor.

  2. 2

    Onderzoek van tinnitus, hyperacusis en/of misofonie bestaat in de eerste plaats uit:

    • een uitgebreide anamnese (medische voorgeschiedenis en huidige klachten)
    • een otoscopie (microscopisch onderzoek van het oor)
    • een gehoortest

    Afhankelijk van je voorgeschiedenis en resultaten van deze onderzoeken kunnen bijkomende onderzoeken nodig zijn.

  3. 3

    Na de onderzoeken zal de arts verder met jou bespreken welke behandelingen mogelijk zijn voor je kind. Hierbij zijn in eerste instantie uitleg over de symptomen die je kind ervaart, alsook ondersteuning belangrijk om de last en de gevolgen van deze symptomen te beperken. Als ouder (en andere naasten) speel je ook een belangrijke rol en krijg je de nodige ondersteuning.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Paramedici

Psychologen

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten | kinderen

Niet beschikbaar
Route 125