Rekanalisatie (bloedvaten open maken)
Rekanalisatie is het openmaken van een bloedvat via een katheter.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Radiologie
Wat is rekanalisatie?
Rekanalisatie is het openmaken van een bloedvat via een katheter. Er zijn verschillende redenen om een rekanalisatie uit te voeren, bijvoorbeeld een bloedvat dat afgesloten is als gevolg van aderverkalking, bloedklonters of compressie (door bijvoorbeeld een tumor of littekenweefsel). Het openmaken van een bloedvat kan met behulp van medicatie, een ballon, een stent...
Behandeling / Verloop
De interventieradioloog voert de ingreep uit in de angiografiekamer (kamer voor bloedvatonderzoek) op de dienst radiologie. De rekanalisatie gebeurt onder lokale verdoving, soms ook onder algemene verdoving.
De interventieradioloog prikt je lies (of pols) aan en voert via je liesslagader een katheter op tot in het juiste bloedvat. Zodra de katheter goed zit, wordt contrastvloeistof ingespoten en maken we röntgenopnames van het bloedvat (angiografie). Daarna brengt de interventieradioloog materiaal in om het bloedvat te openen (bv. stent of ballon). Welk materiaal er gebruikt wordt, hangt af van de oorzaak en het bloedvat dat geopend moet worden.
Bij welke aandoeningen is rekanalisatie mogelijk?
Via één aanprikgaatje in de lies (of pols) kan de interventieradioloog via de binnenkant van de bloedvaten katheters (dunne kunststof slangetjes) opvoeren tot in nagenoeg elke slagader of ader in het menselijk lichaam. Met rekanalisatie kunnen dan ook vele verschillende ziekten behandeld worden.
Trombectomie: verwijderen van een bloedklonter
- Trombectomie bij herseninfarct
- Trombectomie voor longembolieën
- Trombectomie ergens anders in het lichaam
Trombolyse: oplossen van een bloedklonter door lokale medicatietoediening
Ballondilatatie/stenting van een (slag)ader
- Dilatatie of stenting van een slagader
- Ballondilatatie van een dialysefistel
- Stenting van de vena cava
- Rekanalisatie van een vena porta trombose (zowel acuut als chronisch)
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.