Trombectomie bij herseninfarct
Een herseninfarct is de meest voorkomende vorm van een beroerte. Door een verstopping van een hersenbloedvat krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof meer. Hoe sneller het herseninfarct behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten.
De standaardbehandeling van een herseninfarct is trombolyse. Voor een kleiner aantal patiënten is er nog een tweede behandelingsoptie: mechanische trombectomie.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
NeuroVasculair Centrum Antwerpen | NVCA
Wat is een trombectomie?
Een trombectomie is een relatief nieuwe behandeling voor een herseninfarct. Hierbij wordt de bloedklonter, die het herseninfarct veroorzaakt, via een katheter (dun busje) vanuit de lies verwijderd.
Wie komt in aanmerking voor een trombectomie?
- Zowat 5-10% van de patiënten met een herseninfarct komt in aanmerking voor een trombectomie.
- De behandeling wordt vooral aangeboden als een van de grote hersenbloedvaten afgesloten is en trombolyse niet kan of onvoldoende werkt.
- Een trombectomie kan in de meeste gevallen maar tot zes uur nadat de klachten zijn ontstaan.
Behandeling / Verloop
- 1
Voor de ingreep/behandeling
CT-scan en CT-angiografie
De neuroloog voert eerst een CT-scan uit om een hersenbloeding uit te sluiten. Hij of zij voert ook een CT-angiografie van de hersen- en halsvaten uit (CT-scan met contrastvloeistof) om verstopping van het hersenbloedvat aan te tonen.
Cerebrale angiografie
Daarna ga je naar de angiografiezaal voor een cerebrale angiografie. Dat is een röntgenonderzoek van de bloedvaten waarbij er via een katheter – een heel dun buisje – contrastvloeistof in je bloedvaten wordt ingespoten. De cerebrale angiografie gebeurt door de neuro-interventieradioloog in aanwezigheid van de anesthesist je begeleidt.
- 2
De ingreep/behandeling
Als de angiografie aantoont dat er inderdaad een hersenbloedvat is afgesloten, brengt de neuro-interventieradioloog via een speciale katheter een stent aan in het getroffen bloedvat, waarna deze opnieuw gedeeltelijk opengaat. Na een tijdje wordt de stent weer verwijderd en de bloedklonter weggezogen.
- 3
Na de ingreep/behandeling
Na de trombectomie en een verblijf op de dienst intensieve zorg kom je op de beroerteafdeling terecht. Hier volgen neurologen en gespecialiseerde (beroerte)verpleegkundigen je nauwgezet op, wordt de revalidatie zo snel mogelijk opgestart en worden (eventueel) verdere onderzoeken ingepland.
Lees hier meer over het verdere behandtraject na een herseninfarct.
Expertise in het UZA
Het UZA biedt trombectomie al sinds 2010 aan, toen de behandeling nog maar net bestond. Vanaf 2015 kende de ingreep een hoge vlucht nadat studies hadden aangetoond dat een trombectomie veilig en efficiënt is. Vandaag krijgt het UZA regelmatig patiënten doorverwezen en voeren we meer dan honderd trombectomieën per jaar uit.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.