Spinaal kanaalstenose (cervicaal of lumbaal)
Spinaal kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal die druk uitoefent op zenuwen of het ruggenmerg, wat leidt tot pijn en bewegingsproblemen.
Synoniemen
Wat is een spinaal kanaalstenose?
Spinaal kanaalstenose is een vernauwing van het wervelkanaal die druk uitoefent op zenuwen of het ruggenmerg, wat leidt tot pijn en bewegingsproblemen.
Soorten
Een spinale kanaalstenose kan op verschillende plaatsen in het spinaal kanaal voorkomen. De meest voorkomende locaties zijn cervicaal en lumbaal.
Symptomen
- Bij cervicale stenose: Gevoelloosheid of tintelingen in armen en/of benen, krachtsverlies, evenwichtsproblemen, moeite met fijne motoriek (zoals het dichtknopen van knopen), en schokkerige sensaties in armen of benen bij buigen van de nek.
- Bij lumbale stenose: Pijn in de onderrug, uitstralende pijn naar de benen, krampen of stijfheid in de benen tijdens het lopen, een brandend of tintelend gevoel in de benen. Deze symptomen verminderen vaak wanneer de patiënt vooroverbuigt of gaat zitten.
Deze symptomen kunnen al langer bestaan of gradueel verergeren. In dat geval kun je een afspraak maken op de dienst neurochirurgie.
Neem direct contact op met de spoedgevallen bij de volgende klachten:
- Krachtvermindering in armen of benen
- Gangproblemen of onhandigheid
- Doof gevoel in de regio van het zitvlak
- Problemen met plassen of stoelgang
- Erectiestoornissen
Diagnosestelling
De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen, met een focus op pijn bij lopen, gevoelloosheid, zwakte en bewegingsbeperkingen, samen met een klinisch onderzoek.
Als het nodig is, wordt aanvullend beeldvormend onderzoek uitgevoerd.
- MRI-scan: Geeft het meest gedetailleerde beeld van de wervelkolom en maakt de ernst van de vernauwing en de betrokken structuren zichtbaar.
- CT-scan: Helpt om de botstructuren van de wervelkolom beter in kaart te brengen en kan eventuele botwoekering (bijvoorbeeld artrose) aantonen.
- Röntgenfoto: Kan gebruikt worden om de stand van de wervelkolom te beoordelen.
Behandeling
De behandeling van spinale kanaalstenose varieert afhankelijk van de ernst van de symptomen en de locatie van de stenose:
Er kan worden gekozen voor een conservatieve behandeling, bestaande uit pijnstilling en kinesitherapie. Soms wordt een infiltratie voorgesteld om de pijn onder controle te krijgen.
Bij aanhoudende pijn, invaliderende klachten zoals bewegingsbeperking of verlammingsverschijnselen zal soms een operatie voorgesteld worden.
Lumbale of cervicale laminectomie
Bij ernstige stenose kan een laminectomie worden uitgevoerd. Hierbij wordt de wervelboog (lamina) verwijderd om meer ruimte te maken voor het ruggenmerg en de zenuwen in de cervicale of lumbale regio. Soms worden schroeven geplaatst om extra stabiliteit te bieden en instabiliteit te voorkomen.
Laminoplastie
Dit is een alternatief voor een laminectomie in de nek, waarbij de wervelbogen niet volledig worden verwijderd maar worden vergroot (open geplooid) om de druk op het ruggenmerg te verminderen.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.