Bij een verzakking (prolaps) is het steunweefsel dat de blaas, het laatste stukje van de darm of de baarmoeder ter plekke houdt, verzwakt. 

Synoniemen

Prolaps
Wat zijn verzakkingen?

Wat zijn verzakkingen?

Verzakkingen behoren tot de meest frequente aandoeningen waarvoor vrouwen een gynaecoloog raadplegen. Ze veroorzaken meestal een zwelling in de vagina. In de Klein Bekken Kliniek van het UZA wordt je, afhankelijk van de complexiteit, gezien door een multidisciplinair team van gynaecologen, urologen, darmchirurgen en maagdarmspecialisten, kinesisten en psychologen.

Bij een verzakking (prolaps) is het steunweefsel dat de blaas, het laatste stukje van de darm of de baarmoeder ter plekke houdt, verzwakt. Hierdoor kan een uitpuiling ontstaan in de vagina of ongewenst verlies van urine of stoelgang. 

Verzakkingen prolaps
    • Verzakking van de blaas (blaasverzakking of cystokèle): met uitpuiling van de voorwand van de vagina als gevolg
    • Verzakking van de darm (darmverzakking of rectokèle): met uitpuiling van de achterwand van de vagina als gevolg
    • Verzakking van de baarmoeder (baarmoederverzakking of descensus uteri): indaling van de baarmoeder naar de uitmonding van de vagina toe

    Er bestaan ook nog andere verzakkingen, zoals een verzakking van de top van de vagina (vaginatopverzakking) nadat de baarmoeder werd verwijderd.

    Bron: www.vvog.be

  • Mogelijke klachten zijn:

    • een zwaartegevoel
    • een bol ter hoogte van de geslachtsorganen
    • ongewild urineverlies (urine incontinentie)
    • verstopping of constipatie van de stoelgang, soms ook ongewenst verlies van stoelgang
    • meer zeldzaam: lage onderbuikspijn, rugpijn, vaginaal bloedverlies of overvloedig witverlies
Diagnosestelling

Diagnosestelling

Tijdens een eerste onderzoek gaan we na van welk type verzakking er sprake is. Meestal gaat het om een eenvoudig vaginaal onderzoek, zoals een uitstrijkje. Alles wordt dan in kaart gebracht en er wordt een zogenaamde POP-Q score van de verzakking gemaakt. Vervolgens nemen we een transperineale echografie (bekkenbodemechografie) om vast te stellen welke organen er juist verzakt zijn en in welke mate. Dankzij deze heel specialistische echografie kunnen we:

  • de verschillende organen (blaas, baarmoeder, eierstokken, darm) beoordelen
  • de mate waarin de organen bewegen tijdens het uitvoeren van druk of persen nagaan
  • gedetailleerd vaststellen welke organen verzwakt zijn
  • nagaan hoe het gesteld is met de spieren in het bekken en de sluitspieren van de blaas en darm

Afhankelijk van de bevindingen kan verder aanvullend onderzoek gebeuren, zoals een urodynamisch onderzoek of een maagdarm onderzoek met bijvoorbeeld een verder onderzoek van de sluitspier van de darm.

Behandeling

Behandeling

(Gecombineerde) behandeling

We pakken problemen ter hoogte van het kleine bekken steeds breed aan, via meerdere wegen tegelijk. De behandeling kan bestaan uit (een combinatie van) medicijnen, kinesitherapie, een pessarium en heelkunde. Je arts overlegt steeds met jou de mogelijke behandelopties en legt uit wat je voor, tijdens en na de behandeling kan verwachten.

  1. 1

    Vaak schrijven we gedurende enige tijd een lage dosis vrouwelijk hormoon voor, om de weefsels terug te versterken en de invloed van dit effect te bekijken. We werken ook met niet-hormonale alternatieven zoals vaginale toediening van hyaluronzuur, wat de natuurlijke soepelheid, de hydratatie en de bevochtiging van de schede bevordert. Ook bij sommige vormen van urineverlies (urine-incontinentie) zullen we medicijnen voorstellen.

  2. 2

    Onze gespecialiseerde kinesisten van de Klein Bekken Kliniek kunnen de meeste klachten van pijn, moeilijke stoelgang en urineverlies zeer gericht aanpakken met specifieke trainingsschema’s en persoonlijke begeleiding. 

  3. 3
    • Pessarium
      Een pessarium of vaginale ring is een medisch voorwerp, gemaakt uit hypo-allergene kunststof, dat in de vagina wordt ingebracht om de verzakking tegen te gaan.
  4. 4

    Vaak zullen verzakkingen met klachten heelkundig hersteld worden. Het UZA heeft voor alle mogelijke ingrepen bijzondere heelkundige expertise opgebouwd. Hieronder vind je overzicht van de meest voorkomende ingrepen. Ons algemene principe is om zoveel als mogelijk een herstel aan te bieden met eigen weefsel en kunststofmatjes te vermijden. Op onze afdeling gebeurt voortdurend wetenschappelijk onderzoek om deze technieken verder te verbeteren.

Ingrepen bij ongewenst urineverlies

  • TVT is een afkorting van Tensionfree Vaginal Tape. De arts brengt een steunband (kunststof) via een sneetje midden onder de urinebuis in de voorwand van de vagina in, en zorgt ervoor dat het net boven het schaambeen uitkomt. Het bandje wordt niet vastgehecht omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen. De huid van de sneetjes boven het schaambeen wordt meestal wel met twee oplosbare draadjes gesloten.

    Bron: www.vvog.be

    De ingreep kan onder algemene verdoving of onder een ruggeprik (epidurale verdoving) uitgevoerd worden. De ingreep verloopt bijna altijd in dagopname zodat je ‘s avonds weer naar huis kan.

  • TVT-O is een afkorting van Tension Free Vaginal Trans Obturator Tape. De arts maakt een sneetje in beide liezen en een sneetje midden onder de urinebuis in de voorwand van de vagina. Een bandje wordt via de lies onder de urinebuis geplaatst ter ondersteuning. Het bandje wordt niet vastgehecht omdat het door weerstand niet kan verschuiven en binnen korte tijd vergroeit met het weefsel eromheen. De huid van de sneetjes in de lies wordt wel met twee hechtingen, of een beetje weefsellijm, gesloten.

    Bron: www.vvog.be

    De ingreep kan onder algemene verdoving of onder een ruggeprik (epidurale verdoving) uitgevoerd worden. De ingreep verloopt bijna altijd in dagopname zodat je ‘s avonds weer naar huis kan.

  • Bij een Fascia Sling-operatie wordt via een dwarse buiksnede boven het schaambeen een strookje van de buikwand weggenomen. Dit strookje wordt dan via een klein sneetje aan de voorkant van de vagina onder de plasbuis aangebracht. Twee ophangdraden worden boven het schaambeen op de buikspieren vastgeknoopt. Dan worden de wondjes gesloten. Bij deze ingreep gebruiken we geen lichaamsvreemd materiaal. Het strookje onder de plasbuis gaat het urineverlies tegen.

    De ingreep kan onder algemene verdoving of onder een ruggeprik (epidurale verdoving) uitgevoerd worden. De ingreep verloopt bijna altijd in dagopname zodat je ‘s avonds weer naar huis kan.

  • Bij deze operatie maken we eerst een snee in je onderbuik. We hechten de blaasuitgang en de plasbuis aan de bindweefselbanden achter je schaambeen. De blaasuitgang en plasbuis worden daarmee opgehangen en goed vastgezet. Bij deze ingreep gebruiken we geen lichaamsvreemd materiaal. 

    Bron: www.vvog.be

    De ingreep kan onder algemene verdoving of onder een ruggeprik (epidurale verdoving) uitgevoerd worden. Meestal rekenen we hiervoor één overnachting in het ziekenhuis.

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen