Harrison-stent

Met de Harrison-stent (foetale stent) creëren we nog voordat de baby geboren wordt, een verbinding tussen een ruimte in de baby en het vruchtwater.

Praktisch

Maak een afspraak

Wat is een Harrison-stent?

Wat is een Harrison-stent?

In het UZA gebruiken we de zogenaamde Harrison-stent (foetale stent) om nog voor de baby geboren wordt, een verbinding te creëren tussen een ruimte in de baby en het vruchtwater.

De plaatsing van een Harrison-stent kan nodig zijn wanneer de afvoer van de urinewegen verstopt is, met een fors vergrote blaas en vergrote nieren als mogelijke gevolgen.

Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

We bespreken uw situatie met het prenatale team, onze specialisten van kinderurologie en onze neonatologen. Wanneer beslist wordt om een Harrison-stent te plaatsen, gaat de ingreep door op de polikliniek gynaecologie. De ingreep gebeurt onder lokale verdoving. Na de ingreep word je op de afdeling materniteit gedurende 1 tot 2 dagen opgenomen.

Het is zelden nodig om een dergelijke stent te plaatsen maar er bestaat bij ons een ruime ervaring om de procedure uit te voeren.

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.
  • De afdeling materniteit omringt moeder, mee-ouder en pasgeboren baby met de beste zorgen.
  • De dienst urologie behandelt diverse aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen.
  • We geven pasgeborenen intensieve, hoogtechnologische zorg met aandacht voor ontwikkelingsondersteunende en familiegerichte zorg.