Afasie is een taalstoornis ten gevolge van een hersenletsel, waardoor patiënten moeite hebben met begrijpen of zich moeilijk kunnen uiten. Lezen en schrijven kunnen ook een probleem vormen.

Synoniemen

Diabolo’s
Wat is afasie?

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis ten gevolge van een hersenletsel, waardoor patiënten moeite hebben met begrijpen of zich moeilijk kunnen uiten. Lezen en schrijven kunnen ook een probleem vormen.

Afasie gaat dikwijls gepaard met halfzijdige verlamming. Er kunnen ook bijkomende stoornissen optreden zoals concentratieproblemen en emotionele ontreddering.

Afasie is een taalstoornis en geen dementie of onwil.

  • Afasie wordt veroorzaakt door een hersenletsel, meestal een beroerte (CVA). Soms kan ook een infectie, gezwel of ongeval de oorzaak zijn.

  • Afasie kan zich op verschillende manieren uiten:

    • Begripsstoornissen: de patiënt begrijpt niet of slechts gedeeltelijk wat hem gezegd wordt.
    • Spreekstoornissen: de patiënt weet duidelijk wat hij wil zeggen, maar kan het niet onder woorden brengen (verkeerde zinsbouw, ander woord, vervormde klanken, onverstaanbare woordenvloed).
    • Lees- en schrijfproblemen: sommige patiënten hebben moeite met het lezen van woorden en zinnen. Anderen kunnen niet meer hardop lezen, maar begrijpen wel wat er staat. Schrijven kan ook bemoeilijkt worden als de afasie gepaard gaat met verlamming.
    • Andere (bijkomende) problemen: aandachts- en concentratiestoornissen, (gedeeltelijke) gezichtsverlamming en slechte controle over de spieren die verantwoordelijk zijn voor de spraak (dysartrie), slikproblemen en emotionele ontreddering
Behandeling / Verloop

Behandeling en begeleiding

  1. 1

    De logopedist observeert eerst om een nauwkeurig beeld te krijgen van de aard en omvang van de stoornis(sen). Door deze observatie kan eventueel verder onderzoek ingepland worden.

  2. 2

    De logopedist geeft uitleg (ook aan je omgeving) over de huidige communicatiemogelijkheden.

  3. 3

    De behandeling richt zich in eerste instantie op het verbeteren van het begrip en het aanleren van een adequate communicatie, aangepast aan de vastgestelde beperkingen.

    De revalidatie kan soms moeizaam verlopen en vraagt veel inspanning, tijd, begrip en doorzettingsvermogen van zowel de patiënt als van de omgeving.

  4. 4

    De behandeling loopt in nauw overleg met de behandelende arts en de andere teamleden.

Tips

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten

Niet beschikbaar
Route 125