Osteoporose
Osteoporose of botontkalking is een toestand van verhoogd breukrisico door een verzwakking van het bot.
Synoniemen
Wat is osteoporose?
Osteoporose of botontkalking is een toestand van verhoogd breukrisico door een verzwakking van het bot. De aandoening kan zowel mannen als vrouwen treffen.
Oorzaken
Er zijn meerdere oorzaken die aan de basis kunnen liggen van osteoporose. De bekendste factoren zijn de vroegtijdige menopauze, ontstekingsreuma, stoornissen in de stofwisseling en gebruik van cortisone. Ook factoren in levensstijl zoals alcohol en nicotinegebruik, gebrek aan beweging en calciumarme voeding kunnen deze ziekte veroorzaken.
Symptomen
Osteoporose is een aandoening zonder symptomen tenzij zich breuken voordoen.
Diagnosestelling
De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar je verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen. Ook een botdichtheidsmeting die de botmassa meet is één van de parameters die de botsterkte bepalen. Op basis van de aanwezige risicofactoren maakt de reumatoloog een inschatting van het breukrisico.
Behandeling
Je kan het breukrisco verminderen als je je levensstijl aanpast:
- voldoende lichaamsbeweging
- calciumrijke voeding
- stoppen met roken
- minder dan 3 alcoholische drankjes per dag
- opletten met kalmeer- en slaapmiddelen
Correctie van eventuele stofwisselingsstoornissen of vitamine D-tekort is belangrijk, net zoals valpreventieve maatregelen. Er bestaan goede geneesmiddelen die het breukrisico verminderen op voorwaarde dat je ze correct en regelmatig inneemt. De reumatoloog kan hierbij gepast advies geven.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.