Fietsproef
Bij een cyclo-ergometrie of fietsproef vragen we jou te fietsen terwijl een elektrocardiogram (ECG) wordt afgenomen en de bloeddruk wordt opgevolgd.
Synoniemen
Kom je binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Nog geen afspraak?
Een afspraak maken kan steeds telefonisch, of in vele gevallen al digitaal via ons patiëntenportaal UZA@home.
Maak een afspraak
Cardiologie
Onderzoek / Verloop
- 1
Voor het onderzoek
- Je hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn
- Draag comfortabele kledij
- Het onderzoek is niet toegestaan als je pijn op de borst hebt, tenzij anders beslist door jouw cardioloog
- 2
Het onderzoek zelf
- Je ontbloot de borstkas
- Je neemt plaats op de fiets
- De verpleegkundige brengt met een verstuiver contactspray aan
- 10 elektroden worden bevestigd: 4 aan de schouders en heupen, 6 ter hoogte van de linkerborststreek
- Je krijgt een bloeddrukmeter aan de bovenarm
- Je begint te fietsen tegen een vooraf bepaalde snelheid
De weerstand waartegen je moet trappen, neemt elke minuut toe. Zo wordt het elke minuut zwaarder om hetzelfde tempo aan te houden. Wanneer je uitgeput bent, geef je een sein. De weerstand wordt gereduceerd en het wordt opnieuw gemakkelijker om de trappers rond te draaien. Stop niet plots met fietsen. Na een periode van herstel zal de verpleegkundige je zeggen wanneer je mag ophouden met fietsen.
Je wordt nog enkele minuten gevolgd met ECG-opnamen en bloeddrukmetingen. Als alle parameters opnieuw overeenkomen met de waarden voor de fietsproef, worden de elektroden losgemaakt en kan je jou opnieuw omkleden.
Duur inspanning: 5-10 minuten. Totale duur: 15-20 minuten.
- 3
De resultaten
Het resultaat is onmiddellijk na het onderzoek beschikbaar en wordt doorgegeven aan jouw cardioloog. Als de test sterk afwijkend is, kan je voor observatie in het ziekenhuis opgenomen worden.
- 4
Na het onderzoek
De resultaten worden gebruikt om vernauwingen in de kroonslagaders op te sporen en een eventuele behandeling te starten. Bijkomend onderzoek kan nodig zijn. De resultaten worden na het onderzoek doorgestuurd naar jouw verwijzende arts en opgeslagen in jouw elektronisch medisch dossier.