Bone Anchored Hearing Aid (BAHA)

Een BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) is een botverankerd hoortoestel.

Synoniemen

BAHA
Praktisch

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten

Niet beschikbaar
Route 125
Wat is Bone Anchored Hearing Aid?

Wat is Bone Anchored Hearing Aid (BAHA)?

Een BAHA (Bone Anchored Hearing Aid) is een botverankerd hoortoestel dat een oplossing biedt voor mensen:

  • Met geleidingsverlies: gehoorverlies door problemen in het buiten- of middenoor
  • Met eenzijdige doofheid: ernstig gehoorverlies aan één oor
  • Die geen conventioneel hoortoestel kunnen of mogen dragen

Net zoals bij alle andere prothetische oplossingen, doorloop je eerst een selectieprocedure om na te gaan of een BAHA de geschikte oplossing is voor jouw gehoorprobleem.

Werking

Hoe werkt een Bone Anchored Hearing Aid?

Net zoals bij een cochleair implantaat en een middenoorimplantaat bestaat een beengeleidingsimplantaat uit een intern deel, dat operatief op het bot achter de oorschelp wordt geplaatst, en een uitwendige spraakprocessor.

  • De spraakprocessor vangt geluidsgolven op (microfoon) en zet ze om in mechanische trillingen (transducer).
  • De mechanische trillingen worden via een titanium connectiestuk doorgegeven aan het interne implantaat dat vastzit aan het slaapbeen. 
  • Via beenbegeleiding worden de trillingen (langs de schedel) doorgegeven aan het binnenoor.
  • Het slakkenhuis geeft de trillingen door aan de gehoorzenuw, die het signaal op zijn beurt doorgeeft aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt. 
Behandeling / Verloop

Behandeling / Verloop

  1. 1

    Net zoals bij alle andere prothetische oplossingen, doorloop je eerst een selectieprocedure om na te gaan of een BAHA de geschikte oplossing is voor je gehoorprobleem.

    Deze selectieprocedure bestaat uit een consultatie bij de NKO-arts die een klinisch nazicht van de oren uitvoert en een diagnose stelt. Vervolgens word je gecontacteerd door de audiologe die de afspraken voor een vrijblijvende proefperiode met een BAHA zal inplannen. Tijdens deze afspraak krijg je alle informatie omtrent de BAHA en worden ook de voor- en nadelen besproken van andere types beengeleidingstoestellen (zoals bijvoorbeeld de OSIA), waarvoor je mogelijks in aanmerking komt.

  2. 2

    Als je in aanmerking komt voor een BAHA, mag je eerst vrijblijvend enkele weken ervaren hoe het is om te horen met een BAHA. Je krijgt dan een BAHA mee naar huis die je kan bevestigen op een testband. Dit toestel probeer je dan zo vaak mogelijk uit om daarna een beslissing te nemen in verband met een eventuele operatie.

  3. 3

    Indien je een positieve ervaring had met de BAHA tijdens de testperiode wordt het volledige traject opgestart. Eerst worden er verschillende testen afgenomen om na te gaan wat het effect van de BAHA op je gehoor is. Vervolgens dienen administratieve zaken met mutualiteit en eventuele hospitalisatieverzekering in orde gebracht te worden. Zo weet je op welke terugbetalingen je al dan niet recht heeft.

     

  4. 4

    De NKO-chirurg plaatst het beengeleidingsimplantaat tijdens een operatie onder algemene narcose. Voordat je geopereerd wordt, informeert de chirurg je tijdens het pre-operatief consult over het verloop en de risico’s van de operatie.

     

  5. 5

    Na een week kom je op consult bij de NKO-arts. Deze zal nagaan of de wonde goed genezen is. 4 tot 6 weken na de operatie kom je bij de audiologe en kan de uitwendige processor op het implantaat geplaatst worden. Na deze eerste fitting worden nog enkele controle-afspraken ingepland om het toestel zo optimaal mogelijk in te stellen.

     

Betrokken diensten