Bone Bridge
De Bone Bridge is het eerste (actieve) beengeleidingsimplantaat.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Neus-, keel- en oorziekten
Wat is Bone Bridge?
De Bone Bridge is het eerste (actieve) beengeleidingsimplantaat dat een oplossing biedt voor personen met:
- geleidingsverlies: gehoorverlies door problemen in het middenoor
- gemengd verlies: gehoorverlies door problemen in het middenoor én binnenoor
eenzijdige doofheid: gehoorverlies aan één oor
Net zoals bij alle andere prothetische oplossingen, doorloop je eerst een selectieprocedure om na te gaan of de Bone Bridge de geschikte oplossing is voor je gehoorprobleem.
Hoe werkt Bone Bridge?
Net zoals bij een cochleair implantaat en een middenoorimplantaat bestaat een beengeleidingsimplantaat uit een intern deel, dat operatief op het bot achter de oorschelp wordt geplaatst, en een uitwendige spraakprocessor.
- De microfoon van de spraakprocessor vangt geluidsgolven op en zet ze om in elektrische signalen.
- De elektrische signalen worden draadloos via de intacte huid doorgegeven aan het interne implantaat dat vastzit aan het slaapbeen.
- Het implantaat zet de elektrische signalen om in mechanische trillingen, die via beenbegeleiding (langs de schedel) worden doorgegeven aan het binnenoor.
- Het slakkenhuis geeft de trillingen door aan de gehoorzenuw, die het signaal op zijn beurt doorgeeft aan de hersenen, waar het geluid herkend wordt.
Behandeling / Verloop
De NKO-chirurg plaatst het beengeleidingsimplantaat tijdens een operatie onder algemene narcose. Je verblijft 2 dagen in het ziekenhuis en je bent 3 à 4 weken werkonbekwaam. Na de operatie functioneert het implantaat nog niet. Pas als je oor volledig genezen is (4 weken na de operatie), gebeurt de eerste afregeling van het toestel.