Maagkanker
Maagkanker is eerder zeldzaam. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom.
Wat is maagkanker?
Maagkanker is eerder zeldzaam. De meest voorkomende vorm is het adenocarcinoom, 90 tot 95% van de gevallen. Dit type maagkanker ontstaat uit de klierbuisjes in het slijmvlies van de maag.
Oorzaken en risicofactoren
De meeste voorkomende oorzaken zijn
- een maagpoliep of een chronische ontsteking van het maagslijmvlies.
- erfelijkheid (bij 3 tot 5% van de gevallen)
- andere risicofactoren: overmatig alcoholgebruik, roken, een chronische infectie met de Helicobacter pylori-bacterie, eenzijdige voeding met weinig groenten en fruit, veel gezouten en bewerkte voeding eten.
Symptomen
In een vroeg stadium zijn er vaak geen of weinig klachten. Nadien kunnen volgende symptomen voorkomen:
- gebrekkige eetlust
- gewichtsverlies
- vage pijn in de maagstreek
- buikpijn
- maagzuur, misselijkheid of braken
Genezingskansen
Hoe vroeger kanker ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing. Omdat de diagnose bij maagkanker meestal pas in een gevorderd stadium gesteld wordt, is volledig genezen eerder uitzonderlijk. Veel behandelingen zijn dan ook gericht op het afremmen van de ziekte en het verlichten van de klachten.
Behandeling
Na de nodige onderzoeken bespreekt de arts in een multidisciplinair team de behandelopties. Jouw arts zal de mogelijkheden steeds met jou overleggen.
Bij behandeling van een maagkanker stellen we vaak een voorbehandeling met chemotherapie voor, gevolgd door een operatie met vervolgens nog een nabehandeling met chemotherapie. Chemotherapie wordt toegediend via infuus, meestal via dagopname op het oncologisch en hematologisch dagcentrum. Dit is meestal een combinatie van verschillende producten.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.
'Er was altijd al veel overleg tussen artsen van die drie diensten, maar vanaf nu kan het vlotter. We zitten allemaal in elkaars buurt.'
prof. Thiery Chapelle
Maak een afspraak
Medische oncologie (algemeen & afspraken)
Overige
Interessante links