Nefrotisch syndroom
Bij een nefrotisch syndroom zijn de nierfilters lek waardoor er eiwitverlies optreedt in de urine.
Wat is nefrotisch syndroom?
Gezonde nieren zorgen ervoor dat de afvalstoffen in de urine verdwijnen, en dat noodzakelijke stoffen zoals eiwit in het bloed blijven. Bij een nefrotisch syndroom zijn de nierfilters lek waardoor er eiwitverlies optreedt in de urine. De meeste kinderen tussen 2 en 10 jaar met nefrotisch syndroom hebben minimale nierafwijkingen zonder onderliggende nierziekte. De zuiverende werking van de nieren is meestal intact.
Oorzaken en risicofactoren
De precieze oorzaak is niet gekend. Nefrotisch syndroom wordt vaak uitgelokt door een virale infectie waar het afweersysteem overdreven op reageert.
Symptomen
- Voortdurend eiwitverlies in de urine
- Een te laag eiwitgehalte in het bloed
- Gezwollen ogen ’s ochtends
- Dikke voeten ’s avonds
- Een duidelijk opgezette buik
- Minder plassen
- Gewichtstoename
- Verhoogde vatbaarheid voor infecties door verlies van antistoffen
- Eventueel een verminderde schildklierwerking
- Verhoogde kans op klontervorming door verlies van antistollingseiwitten
Behandeling
De meeste kinderen reageren goed op een behandeling met prednison (cortisone). Toch hervalt 70% één of meerdere keren door bijvoorbeeld een verkoudheid, een vaccinatie, allergie of stress.
Wanneer een kind vaak hervalt, wordt een nierbiopsie overwogen om een eventueel onderliggende nierziekte op te sporen. Een klein percentage van de kinderen heeft een onderliggende nierziekte waardoor op termijn ook de zuiverende werking van de nieren achteruit kan gaan.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.
Maak een afspraak
Kindernefrologie
Online je afspraak boeken?
- Boek een afspraak steeds op het persoonlijk account van de patiënt. Na het boeken, ontvang je een bevestigingsmail.
- Raadplegingen kan je ook online annuleren. Geplande onderzoeken of ingrepen annuleer je telefonisch (je zal zien dat je deze niet online kan annuleren).