Metabole oppuntstelling

Bij de oppunstelling van jouw metabolisme is het onder meer de bedoeling de mogelijke oorzaken van jouw overgewicht na te gaan.

Synoniemen

Oppuntstelling stofwisseling
Praktisch

Maak een afspraak

Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten

Niet beschikbaar
Route 114
Hoe ontstaat overgewicht/obesitas?

Hoe ontstaat overgewicht/obesitas?

Overgewicht en obesitas zijn chronische aandoeningen waar de wetenschap nog lang niet alles over weet en volop onderzoek naar uitvoert. Als de hoeveelheid calorieën die je inneemt systematisch groter is dan het aantal calorieën dat je verbruikt, neemt jouw gewicht toe. Zo'n onevenwicht kan tot stand komen door teveel of verkeerd eten of te weinig beweging. Meestal spelen beide factoren een rol.

Ook erfelijkheid of hormonale problemen kunnen meespelen bij het ontstaan van overgewicht, maar vormen zelden de belangrijkste verklaring. Ook de ruststofwisseling speelt een rol. 

Lees meer over obesitas.

Aanleiding

Tijdens de eerste raadpleging heeft jouw behandelende arts jouw gewichtsprobleem zo goed mogelijk in kaart gebracht en heeft hij beslist dat een metabole oppuntstelling wenselijk is:

  • Om na te kijken of er hormonale stoornissen zijn die het overgewicht kunnen verklaren of veroorzaken.
  • Om de gevolgen van het overgewicht op te sporen: bloedvetstoornissen, diabetes, nieraantasting, leververvetting en hoge bloeddruk.
  • Om de vetverdeling in het lichaam te bekijken: is er vooral onderhuidse vetopstapeling of vooral organisch vet? Dit is belangrijk bij de behandeling en bij mogelijke risico's zoals hart- en vaatlijden.
Onderzoek / Verloop

Onderzoek / Verloop

Een metabole oppuntstelling kan gebeuren in opname of op raadpleging.

In opname

  1. 1
    • 24-uurs-urinecollectie: voordat je wordt opgenomen, moet je jouw urine gedurende 24 uur verzamelen. 
    • Ademtest: hiermee gaan we de werking van jouw lever na.
    • Vermijd (zware) fysieke activiteit 3 dagen voor de opname.
    • Vermijd alcoholinname 24 uur voor de opname.
    • Vermijd afwijkende voedings- en vochtinname 3 dagen voor de opname.
    • Beperk het roken.
  2. 2
    1. Meld je aan in de inkomhal en ga vervolgens naar route 74.
    2. Onderstaande onderzoeken maken deel uit van jouw metabole oppuntstelling. Het is mogelijk dat je niet alle onderzoeken hoeft te ondergaan en/of dat jouw arts voor jou nog bijkomende onderzoeken heeft aangevraagd. We proberen de opeenvolging van de geplande onderzoeken zo vlot mogelijk te laten verlopen. De onderzoeken duren ongeveer een halve dag. Soms kan de wachttijd voor een onderzoek uitlopen, wij danken jou alvast voor jouw begrip.
    1. Als alle onderzoeken afgerond zijn, ben je meestal klaar tussen 16 u. en 17 u. Op dat moment kan je het UZA verlaten. Verwittig de verpleegkundige even voor je vertrekt. Bespreek ook tijdig jouw ontslag met jouw naaste omgeving.  

    Ben je zwanger? Vermeld dit dan zeker vooraf.

  3. 3

    Je krijgt een afspraak bij de behandelende arts voor de bespreking van de resultaten. Afhankelijk daarvan stippelt hij met jou een verder behandelingsplan uit.

Op raadpleging

  1. 1
    • 24-uurs-urinecollectie: voor jouw onderzoek moet je jouw urine gedurende 24 uur verzamelen. 
    • Vermijd (zware) fysieke activiteit 3 dagen voor de opname.
    • Vermijd alcoholinname 24 uur voor de opname.
    • Vermijd afwijkende voedings- en vochtinname 3 dagen voor de opname.
    • Beperk het roken.
  2. 2

    1. Kom nuchter naar het UZA en meld je aan in de inkomhal. Vervolgens volg je route 114. Ben je als patiënt in het UZA gekend, dan hoef je je niet eerst in te schrijven in de inkomhal en kom je rechtstreeks naar route 114.
    2. Onderstaande onderzoeken maken deel uit van jouw metabole oppuntstelling. Het is mogelijk dat je niet alle onderzoeken hoeft te ondergaan en/of dat jouw arts voor jou nog bijkomende onderzoeken heeft aangevraagd. We proberen de opeenvolging van de geplande onderzoeken zo vlot mogelijk te laten verlopen. De onderzoeken duren ongeveer een halve dag. Soms kan de wachttijd voor een onderzoek uitlopen, wij danken je alvast voor jouw begrip.
    1. Als alle onderzoeken afgerond zijn, kun je het UZA verlaten. Je eet best nog een lichte maaltijd voor je vertrekt.

    Ben je zwanger? Vermeld dit dan zeker vooraf.

  3. 3

    Je krijgt een afspraak bij de behandelende arts om de resultaten te bespreken. Afhankelijk daarvan stippelt hij met jou een verder behandelingsplan uit.

Betrokken diensten