Reumatoïde artritis (RA)
Reumatoïde artritis of RA is een chronische ontstekingsziekte waarbij er in meerdere - vooral kleine - gewrichten een ontsteking optreedt.
Synoniemen
Wat is reumatoïde artritis?
Reumatoïde artritis of RA is een chronische ontstekingsziekte waarbij er in meerdere - vooral kleine - gewrichten een ontsteking optreedt. De ziekte komt 2 tot 3 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De symptomen beginnen meestal tussen 30 en 50 jaar.
Oorzaken
De juiste oorzaak van RA is tot op vandaag niet bekend.
Symptomen
Mensen met RA hebben last van gewrichten die gezwollen, pijnlijk en stijf aanvoelen waardoor de gewrichten minder goed bewegen. Het begint meestal in polsen, handen en voeten en kan zich verder uitbreiden naar andere gewrichten. Reumatoïde artritis kan ook leiden tot gewrichtsmisvormingen en functieverlies. De gewrichten worden meestal symmetrisch aangetast.
Diagnosestelling
De reumatoloog luistert in de eerste plaats naar je verhaal en onderzoekt de gewrichten. Daarnaast wordt er een bloedonderzoek gedaan en kunnen er röntgenfoto’s of andere beelden gemaakt worden om tot een juiste diagnose te komen.
Behandeling
De behandeling bestaat uit een combinatie van medicatie, beweging en het leren omgaan met uw aandoening zodat er op langere termijn zo weinig mogelijk functionele beperkingen optreden.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.