Immune trombocytopenische purpura (ITP)
ITP is een aandoening waarbij je te weinig bloedplaatjes in je bloed hebt.
Synoniemen
Wat is immune trombocytopenische purpura (ITP)?
Immune trombocytopenische purpura (ITP) is een goedaardige bloedziekte die gekarakteriseerd wordt door een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocyten), ook wel trombocytopenie genoemd.
ITP is een auto-immuunziekte (immuun = afweer; auto-immuun = afweer tegen zichzelf), waarbij trombocyten worden afgebroken door antistoffen die door het lichaam zelf zijn aangemaakt, wat uiteindelijk resulteert in trombocytopenie. Dit kan op zijn beurt leiden tot een vertraagde bloedstolling.
Soorten
Op basis van het verloop
- Acute ITP komt vaker voor bij kinderen. Acuut wil zeggen dat de ziekte plots ontstaat. Bij kinderen volgt het meestal op een infectie of een vaccinatie. De meeste gevallen van ITP bij kinderen kennen een gunstig verloop en verdwijnen spontaan zonder medicatie. Acute ITP is de meest voorkomende vorm van ITP en kan veranderen in 5 tot 10% van de gevallen tot de chronische vorm.
- Chronische ITP komt vaker voor bij volwassenen. Chronisch wil zeggen dat de ziekte een langer verloop heeft, dit is meestal langer dan zes maanden. Bij volwassenen is de oorzaak meestal auto-immuun, wat betekent dat het immuunsysteem zijn eigen trombocyten afbreekt en verwijdert. De behandeling is ook vaak langer en intensiever dan bij de acute vorm.
Op basis van de oorzaak
- Primaire ITP wil zeggen dat de oorzaak auto-immuun is of niet duidelijk is. De oorzaak ligt hoe dan ook bij de trombocyten zelf.
- Secundaire ITP wil zeggen dat de oorzaak buiten de trombocyten ligt. Dit is vaak ten gevolge van infecties, meer specifiek virale infecties, bijvoorbeeld mazelen, varicella (waterpokken), hepatitis C en AIDS. Medicatie, die een allergische reactie uitlokken, kunnen ook ITP veroorzaken. Andere secundaire oorzaken omvatten zwangerschap en auto-immune ziekten zoals arthritis en lupus.
Oorzaken
- Infecties zoals mazelen, varicella (waterpokken), hepatitis C en AIDS kunnen bijdragen aan de ontwikkeling.
- Bepaalde medicaties die een allergische reactie uitlokken.
- Zwangerschap is een andere factor die kan leiden tot trombocytopenie.
- Auto-immuunziekten zoals arthritis en lupus kunnen ook als oorzaken van ITP optreden.
Symptomen
- Bloedingen uit de mond, tandvlees of neus.
- Bloed in speeksel, braaksel, ontlasting of urine.
- Ernstigere menstruatiebloedingen dan normaal.
- Meer of ernstigere blauwe plekken dan gebruikelijk.
- Kleine rode of paarse stippen op de huid (petechiën), vaak op de voeten en benen.
- Toenemende zwakte of duizeligheid.
Diagnosestelling
Bij het vaststellen van de diagnose zijn volgende onderzoeken mogelijk.
Behandeling
Bij de behandeling van ITP worden verschillende medicijnen en therapieën gebruikt. Dit is afhankelijk van de situatie van de patiënt.
Het is belangrijk om te weten dat kinderen met ITP vaak geen behandeling nodig hebben, omdat de aandoening in veel gevallen vanzelf overgaat. Hun lichaam herstelt meestal zonder medische ingrepen, en de symptomen verdwijnen vaak binnen een paar weken tot maanden.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Maak een afspraak
Hematologie en hemostase
Overige
Interessante links