Trombolyse bij herseninfarct
Een herseninfarct is de meest voorkomende vorm van een beroerte. Door een verstopping van een hersenbloedvat krijgt een deel van de hersenen geen zuurstof meer. Hoe sneller het herseninfarct behandeld wordt, hoe minder hersenweefsel verloren gaat en hoe beter de vooruitzichten. De standaardbehandeling van een herseninfarct is trombolyse.
Synoniemen
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
NeuroVasculair Centrum Antwerpen | NVCA
Wat is trombolyse?
Bij trombolyse krijg je een infuus met bloedverdunnende medicatie (trombolyticum) die zich verspreidt over de gehele lichaamscirculatie. Zo kunnen we de bloedklonter oplossen en de blijvende schade beperken.
Wie komt in aanmerking?
- Er zijn verschillende factoren die bepalen of je al dan niet in aanmerking komt voor trombolyse, zoals leeftijd, medicatiegebruik en de omvang van de beroerte.
- Trombolyse is in de meeste gevallen slechts mogelijk tot 4,5 uur na de eerste klachten. Hoe sneller we met trombolyse kunnen starten, des te minder de hersenschade en hoe beter het resultaat.
- Als trombolyse niet kan of onvoldoende werkt, gebeurt er soms ook een trombectomie (op voorwaarde dat een belangrijk hersenbloedvat afgesloten is).
- Bij patiënten met een hersenbloeding is trombolyse niet mogelijk. Daarom wordt vooraf altijd een CT-scan genomen om een hersenbloeding uit te sluiten.
Behandeling / Verloop
- 1
De ingreep/behandeling
CT-scan en CT-angiografie
De neuroloog voert eerst een CT-scan uit om een hersenbloeding uit te sluiten. Hij of zij voert ook een CT-angiografie van de hersen- en halsvaten uit (CT-scan met contrastvloeistof) om verstopping van het hersenbloedvat aan te tonen.
Infuus met bloedverdunnende medicatie (trombolyse)
Als de CT-scan geen hersenbloeding aantoont, krijg je een infuus met bloedverdunnende medicatie om de bloedklonter op te lossen (trombolyse).
- 2
Na de ingreep/behandeling
Na de trombolyse kom je op de beroerteafdeling terecht. Hier volgen neurologen en gespecialiseerde (beroerte)verpleegkundigen je nauwgezet op, wordt de revalidatie zo snel mogelijk opgestart en worden (eventueel) verdere onderzoeken ingepland.
Lees hier meer over het verdere behandtraject na een herseninfarct.
- 3
Slaagkansen/ risico's
- Het toedienen van trombolytica heeft als risico dat er een (symptomatische) hersenbloeding of een bloeding elders in het lichaam kan optreden (2 tot 8% kans).
- Sommige patiënten kunnen een allergische reactie hebben op het medicijn.
- Na trombolyse zijn in 25% van de gevallen de bloedvaten weer open. Een aanvullende behandeling met trombectomie kan nodig zijn.