Stamceltherapie
Bij een stamceltransplantatie krijgt de patiënt gezonde, goedwerkende stamcellen toegediend. Deze ongespecialiseerde stamcellen zijn in staat om in een ander soort lichaamscel te veranderen en zo defecte of afwezige cellen in het lichaam te vervangen.
Wat is stamceltherapie?
Meestal kunnen stamcellen van de patiënt zelf gebruikt worden, maar soms staat iemand anders (een donor) gezonde stamcellen af.
Er bestaan verschillende soorten stamcellen, die elk kunnen uitgroeien tot bepaalde gespecialiseerde lichaamsceltypes. Hierdoor kunnen ze ingezet worden om een brede waaier aan aandoeningen te behandelen.
Het bekendste voorbeeld van stamceltherapie is hematopoïetische stamceltransplantatie (transplantatie van bloedvormende of hematopoïetische stamcellen). Ook andere soorten stamcellen kennen meer en meer specifieke toepassingen in de kliniek.
Soorten
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.