Indien je je zorgen maakt over geheugenklachten bij jezelf of jouw naaste, kan je terecht in de geheugenkliniek van het UZA voor een raadpleging bij een neuroloog gespecialiseerd in geheugenproblematiek.

Praktisch

Praktisch

Je kan op eigen initiatief een afspraak maken dan wel via een verwijzende (huis)arts of neuroloog. Let wel, een aanvullend neuropsychologisch onderzoek wordt enkel (gedeeltelijk) terugbetaald indien je naar de geheugenkliniek bent doorverwezen door de huisarts of een andere specialist.

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan jouw afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou jouw rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Geheugenkliniek

Niet beschikbaar
Route 113
Wat is de geheugenkliniek?

Wat is de geheugenkliniek?

Geheugenklachten zijn erg frequent en nemen toe met de leeftijd: op de leeftijd van 70 jaar wordt reeds één op zeven geconfronteerd met geheugenklachten. Normale veroudering brengt vaak een verminderd geheugen met zich mee, maar in sommige gevallen is het geheugenprobleem te wijten aan een neurologische ziekte. Wanneer je jezelf zorgen maakt over geheugenklachten bij jezelf of jouw naaste, kan je terecht in de geheugenkliniek van het UZA voor een raadpleging bij een neuroloog gespecialiseerd in geheugenproblematiek.

Diagnose

Diagnose

  • De neuroloog start met een uitgebreide anamnese: een verkennend gesprek waarbij die polst naar de klachten en de eventuele veranderingen die opgemerkt worden in verstandelijke functies, stemming, gedrag, sociaal contact en/of het dagelijks functioneren. De neuroloog verricht ook een lichamelijk neurologisch onderzoek om eventuele tekens van problematiek van het centrale zenuwstelsel op te sporen. Mogelijks voorziet die al tijdens de eerste raadpleging een korte geheugentest. Afhankelijk van de eerste bevindingen, schat de neuroloog in of er inderdaad mogelijk sprake is van een geheugenprobleem en stelt die voor om verder onderzoek in te plannen.

  • Wanneer de neuroloog besluit dat aanvullend onderzoek aangewezen is, start die vaak met een uitgebreid neuropsychologisch onderzoek (2 uur). De verrichting daarvan gebeurt door onze neuropsycholoog, waarbij niet enkel het geheugen maar ook andere verstandelijke functies uitgebreid worden getest om na te gaan of er effectief tekorten zijn, in welke mate en voor welke functies dan precies.

    Volgende onderzoeken worden vaak aanvullend aangevraagd:

    • Een uitgebreide bloedname ter nazicht van afwijkingen die de klachten kunnen verklaren en goed behandelbaar zijn (bv. vitaminetekort, schildklierproblemen, nier- en of leverfunctiestoornissen)
    • Een magneetscan (MRI) van de hersenen ter nazicht van structurele afwijkingen die de klachten kunnen verklaren zoals bv. een herseninfarct.
    • Eventueel een EEG.
  • De bevindingen van de onderzoeken worden met je besproken tijdens een tweede raadpleging. Op basis van de resultaten van de eerste onderzoeken maakt de neuroloog al een inschatting over de oorzaak van de klachten. Wanneer hij/zij daarbij denkt dat er mogelijk sprake is van een neurodegeneratieve hersenziekte, zoals de ziekte van Alzheimer, kan het zijn dat hij/zij aanvullend onderzoek voorstelt om de diagnose met meer zekerheid te stellen. 

    Die aanvullende technische onderzoeken worden vaker uitgevoerd bij jongere personen met geheugenklachten of bij mensen die klachten hebben van verstoorde taalverwerking, waarnemingsvermogen of spraakproductie of waarbij opvallende gedragsveranderingen worden gemerkt.

  • Mogelijke aanvullende onderzoeken zijn:

    • Een FDG-PET van de hersenen of ‘suiker’scan waarbij we een suikeroplossing in een ader van de arm spuiten. De suiker dient als brandstof voor de hersenen. Bij hersenziekten zijn bepaalde zones minder actief, waardoor dit type scan scan een afwijkend beeld kan tonen.
    • Een lumbaalpunctie: met dit onderzoek tonen we andere (vaak behandelbare) oorzaken van cognitieve klachten aan (bv. ontsteking van de hersenen, normale druk hydrocefalie). Daarnaast kan men op het hersenvocht ook de schadelijke eiwitten die neerslaan in de hersenen bij een ziekte van Alzheimer meten en op basis daarvan een ziekte van Alzheimer al in een vroeg stadium vaststellen.

      Een amyloid PET van de hersenen waarbij we een licht radioactieve oplossing in een ader van de arm spuiten die zich hecht aan eiwitophopingen in de hersenen bij een ziekte van Alzheimer.

    • Een genetische test om zeldzame erfelijke vormen van dementie op te sporen bij patiënten.

Behandeling

Wanneer de diagnose is gesteld, doen we een voorstel voor mogelijke behandelingen. Ook al zijn neurodegeneratieve hersenziekten zoals de ziekte van Alzheimer momenteel nog ongeneeslijk, er zijn behandelingen mogelijk met een (tijdelijk) effect op de symptomen. Zo is het soms mogelijk om bijvoorbeeld de achteruitgang van de geheugenklachten soms tegen te gaan. Jouw huisarts houden we op de hoogte van elke stap in jouw neurologische oppuntstelling en is een belangrijke partner in het mee opvolgen van factoren zoals bloeddruk, cholesterol en suikerwaarden, die bijdragen aan de gezondheid van jouw hersenen.

Zorgaanbod

Zorgaanbod

Geen resultaten gevonden.
Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Betrokken diensten

  • Neurologie houdt zich bezig met de diagnostiek en behandeling van ziekten van de hersenen, de perifere zenuwen en het ruggenmerg.
  • Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) van het UZA is het expertisecentrum voor de diagnose en gespecialiseerde behandeling van neuromusculaire ziekten.
  • Wanneer je jezelf zorgen maakt over geheugenklachten bij jezelf of jouw naaste, kan je terecht in de geheugenkliniek van het UZA voor een raadpleging.