Intensieve zorg | kinderen

Kinderen krijgen een aparte plek op de afdeling intensieve zorg. Onze zorgverleners willen jou en je kind tijdens deze periode zo goed mogelijk bijstaan. 

Synoniemen

PICU,
Kinderintensieve zorgen
Praktisch

Je kan onze verpleegeenheid dag en nacht telefonisch bereiken. We vragen dat enkel de wettelijk vertegenwoordiger telefonisch contact houdt. De informatie per telefoon is beperkt omdat we vertrouwelijke informatie niet via de telefoon meedelen.
Probeer telefonisch contact liefst tot een minimum te beperken tussen 6.30u. en 7u., 14.30u. en 15u. en 22u. en 22.30u. Dit om de patiëntenoverdracht tussen de verpleegkundigen van opeenvolgende shiften zo optimaal mogelijk te laten verlopen.

Contact

Intensieve zorg | Secretariaat

Route 160

Verpleegeenheid intensieve zorg 4 | kinderen

Route 160

Welkom op de afdeling intensieve zorg voor kinderen

Kinderen die nood hebben aan intensieve ondersteuning en/of monitoring worden opgenomen op de afdeling intensieve zorg voor kinderen, ook PICU (Pediatric Intensive Care Unit) genoemd.

De kinderen hier opgenomen (tot en met de leeftijd van 16 jaar), zijn doorverwezen vanuit de spoedafdeling of een kinderafdeling (binnen of buiten het ziekenhuis) omdat ze nood hebben aan intensieve ondersteuning, bijvoorbeeld monitoring, controles, bloedafnames, beademing of pijnstilling. Ook kinderen na complexe chirurgie kunnen worden opgenomen op de PICU.

intensieve zorg kinderen
Team

Team

  • Op onze afdeling intensieve zorg voor kinderen werkt een team van gespecialiseerde artsen. Ze werken samen met artsen-specialisten in opleiding (ASO).

    Mocht het onduidelijk zijn wie wie is, aarzel niet om dit te vragen. Onze afdeling werkt nauw samen met de verwijzende arts. Als jouw kind werd doorverwezen naar onze afdeling vanuit een ander ziekenhuis voor aanvullende diagnostiek en/of behandeling, wordt ook je huisarts en/of kinderarts op de hoogte gehouden van de evolutie. 
    Wanneer de toestand van je kind gestabiliseerd is en de behandeling dit toelaat, wordt je kind, indien mogelijk, terug getransfereerd naar het verwijzende ziekenhuis om de behandeling te voltooien. Voor enkele opnames zal het noodzakelijk zijn het kind verder in het UZA op te volgen. Dit gebeurt in samenspraak met de verwijzende arts of kinderarts.

    Artsen

  • Een team van vaste verpleegkundigen staat in voor de zorg van je kind, dag en nacht. 
    Aan het begin van elke shift, zal de verpleegkundige die zorgt voor je kind zich voorstellen. Hij of zij is je eerste aanspreekpunt als je vragen heeft of bedenkingen. UZA (Universitair Ziekenhuis Antwerpen) is een universitair ziekenhuis dat ook fungeert als opleidingsziekenhuis. Dit betekent concreet dat ook studenten verpleegkunde stage lopen op de afdeling. Studenten verpleegkunde worden steeds gekoppeld aan een vaste verpleegkundige, dit om op een veilige manier de zorg en monitoring van uw kind te garanderen, en ook om de studenten de mogelijkheid te bieden vragen te stellen over onderzoeken en behandelingen.

    Verpleegkundigen

  • Ons team van artsen en verpleegkundigen wordt dagelijks ondersteund door verschillende disciplines om de zorg voor jouw kind te optimaliseren. Zo is er steeds een team van kinesisten, ergotherapeuten, logopedisten, sociale medewerkers en 
    psychologen ter beschikking.

    Paramedici

    Patiëntenbegeleiding

Bezoek

Bezoek

Een kind bezoeken op de afdeling intensieve zorg verloopt anders dan op andere afdelingen. Zowel het kind als de naasten kunnen stress en onrust ervaren, maar toch kan een bezoek ook een grote steun betekenen voor alle betrokken partijen. Om de rust van je kind en andere patiënten te garanderen, maken we graag duidelijke en goede afspraken met jou en je familieleden. Als ouder kan u dag en nacht bij uw kind blijven. 

  • Wanneer je , als ouders of voogd, voor de eerste keer op bezoek komt op onze afdeling, zullen wij jou begeleiden. Wanneer je  de afdeling verlaat, zal je je nadien terug moeten melden via de videofoon aan de schuifdeur vooraan aan de afdeling intensieve zorg. Daar wacht je tot je wordt binnengelaten door een verpleegkundige van de afdeling. Je loopt dus niet onaangekondigd door wanneer de deur opent voor anderen. Het is mogelijk dat men je vraagt de kamer even te verlaten voor een medische of verpleegkundige handeling. Men zal je een idee geven over hoe lang de behandeling of onderzoek zal duren. Je wordt mogelijks gevraagd even plaats te nemen in de wachtzaal vooraan aan de schuifdeur van de afdeling intensieve zorg.

  • Als je op bezoek wil komen op de afdeling intensieve zorg, volg je route 160 (derde verdieping).

    • Tijdens de kantooruren meld  je je aan bij het secretariaat van de afdeling intensieve zorg. Het secretariaat contacteert de afdeling en zal je, indien gewenst, begeleiden tot op de afdeling.
    • Buiten de kantooruren of tijdens het weekend kan je je aanmelden via de videofoon in de wachtruimte. Druk op de bel van de afdeling intensieve zorg 4. De verpleegkundige haalt je op in de wachtruimte of zal de deur voor jou openen.

    Tijdens het bezoek blijf je in de kamer om privacy van andere patiënten te garanderen. Een bezoek kan worden ingekort als de situatie op de afdeling dat vereist. Een bezoekmoment duurt, zoals reeds vermeld, maximaal één uur. Korter kan uiteraard ook, een bezoek kan zeer vermoeiend zijn voor het kind.

  • Broers en zussen kunnen samen met een van de ouders op bezoek komen. Houd rekening met hun specifieke noden en beperk de bezoektijd indien nodig. Voorzie eventueel iemand om hen op te vangen na het bezoekmoment. Wanneer broers of zussen recent kinderziektes of infecties doormaakten of ermee in contact kwamen, vragen we je dit op voorhand aan ons te melden. Misschien is een bezoekmoment dan niet aangewezen, o.a. om andere kwetsbare kinderen op de afdeling te beschermen.

  • Er zijn 2 bezoekmomenten van drie bezoekers per dag mogelijk na afspraak met de verantwoordelijke verpleegkundige. Overleg vooraf met de verpleegkundige wanneer jouw bezoek graag langskomt. Bezoek is mogelijk tussen 13u en 14u en tussen 17u en 20u. Dagelijks voorzien we maximaal 2 bezoekmomenten van maximum één uur. Er mogen maximaal 3 
    personen per bezoekmoment komen. Let op, het bezoekmoment van broers en zussen telt eveneens als één van de 2 bezoekmomenten. Hou het bezoek kort en zo rustig mogelijk.

  • Om een verblijf op onze afdeling voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk te laten verlopen, werden er enkele afspraken vastgelegd. Een overzicht hiervan vind je ook steeds terug op het magneetbord in de kamer. 

    • Pas goede handhygiëne toe
    • Het is niet veilig om zonder overleg in het bed van jouw kind te gaan liggen.
    • Tijdens de ochtendzorgen tussen 7.30u-10u vragen wij je om zoveel mogelijk op de kamer te blijven, dit om de privacy van de patiënten te respecteren. Tijdens de verzorging kan je in overleg helpen bij de ochtendzorg van jouw kind.
    • De artsen toeren tussen 10u en 11.30u. Dit is ook het moment waarop je informatie krijgt en jouw vragen kan stellen, wij vragen je om hier in de mate van het mogelijke bij aanwezig te zijn.
    • Klap je eigen bed weer op bij start van de ochtendzorg
    • Plaats je plateau na het ontbijt weer op de kar op de gang
    • Neem gerust koffie, thee of water in de koffiehoek
    • Plaats persoonlijke spullen op het nachtkastje of vensterbank
    • Gebruik de bezoekerstoiletten aan de wachtzaal
    • Bedien zelf geen medische apparatuur
    • Contact met je kind wordt aangemoedigd, overleg samen met de verpleegkundige wat mogelijk is. Samen kunnen we bekijken waar je mee kan helpen bij verzorging van jouw kind.
  • Patiënten op intensieve zorg zijn nog kwetsbaarder dan andere zieke kinderen. 
    Daarom vragen we jou om volgende afspraken na te leven: 

    • Als je zich ziek voelt, stelt je je bezoek beter uit. Wil je toch komen, vraag dan een mondmasker aan de verpleegkundige. 
    • Kinderen op de afdeling intensieve zorg hebben soms een infectie. Zo kunnen zij op hun beurt een risico vormen voor andere kinderen, zwangere vrouwen of bezoekers met een zwakke gezondheid. Houd daar rekening mee en vraag zo 
      nodig advies aan de verpleegkundige. 
    • Een gsm kan de werking van medische apparaten verstoren. Schakel 3G/4G/5G uit. Het wifi-netwerk van het UZA is vrij beschikbaar op de afdeling. De toestellen van de medewerkers zijn draagbare telefoons, geen gsm’s.
    • Als je weggaat bij je kind, zelfs al is het maar voor even, verwittig dan altijd de verpleegkundige en zorg ervoor dat de bedsponden altijd omhoog staan. 
    • Elke patiënt in het UZA krijgt een identificatiebandje, ook jouw kind. Als het bandje loskomt, vuil is of beschadigd, vraag dan een nieuw bandje aan de verpleegkundige. 
    • Soms is het nodig om de handen van uw kind vast te maken voor zijn of haar 
      veiligheid. Bij bezoek mogen soms de bandjes los. Dit doet de verpleegkundige. 
    • Beperk eventuele foto’s of filmpjes enkel tot je kind. Als daarbij UZA-medewerkers of behandelingen in beeld komen, moet je hier vooraf toestemming voor vragen aan de zorgverleners. Wij verzoeken jou om de privacy van het ziekenhuispersoneel te respecteren. Daarom vragen wij je foto’s en films van het personeel niet te delen in persoonlijke blogs of andere sociale media.
Zorg en behandeling

Zorg en behandeling

  • Om optimale zorg te bieden is het noodzakelijk dat artsen en verpleegkundigen jouw kind continu en nauwlettend opvolgen. Om die reden zijn er in de kamer van je kind verschillende technische middelen aanwezig. 
    Elk kind op de afdeling intensieve zorg is continu verbonden met de monitor. Zo kan men, overal op de afdeling, de vitale parameters zoals hartritme, bloeddruk, ademhaling en hoeveelheid zuurstof in het bloed opvolgen. 
    Tijdens de opname van je kind op de afdeling intensieve zorg kunnen er verschillende onderzoeken en behandelingen plaatsvinden. 
    De arts of verpleegkundige zal je steeds de nodige informatie geven over het doel, de noodzaak, de slaagkans en mogelijke gevolgen of risico’s, en eventuele alternatieven van een onderzoek of ingreep. Wij streven ernaar om dit steeds voor 
    de ingreep te doen. Bij dringende, ernstige of levensbedreigende situaties is dit niet altijd mogelijk. In dit geval zal je zo snel als mogelijk alle informatie krijgen. Als je op zo’n moment niet aanwezig bent, zal men trachten je telefonisch te bereiken 
    om zo mondelinge toestemming te verkrijgen. Deze wordt genoteerd in het medisch dossier van jouw kind. Als je op dat moment niet bereikbaar bent, beslist de arts en word je nadien uiteraard op de hoogte gesteld en krijg je de nodige uitleg. 
    Als het gaat om geplande onderzoeken en/of behandelingen, vragen wij je op voorhand toestemming. Deze wordt genoteerd in het dossier van jouw kind. Het kan ook gaan om een heelkundige ingreep op het operatiekwartier, geplande scopies 
    (onderzoek waarbij de arts de binnenkant van organen bekijkt met een flexibele slang met een camera) met mogelijks afname van weefsel voor nader onderzoek, bloednames, plaatsen van katheters e.d. Weet dat de zorgverleners altijd handelen in het belang van jouw kind. Zij wegen steeds zorgvuldig de risico’s en impact af van elk onderzoek of behandeling.
    Om de kwaliteit van zorg in het UZA te kunnen evalueren en, indien nodig, bij te sturen, verwerken we een aantal gegevens tijdens de opname van je kind. De gegevens van kinderen met een trauma delen wij met onze externe accreditatie 
    partner (Deutsche Gesellschaft für Unfallchirurgie, DGU) die ons kwaliteitsbeleid beoordeelt. Er worden geen gegevens van het ongeval zelf genoteerd. De gegevensdeling gebeurt anoniem; zonder vermelding van directe identificatiegegevens. De DGU kan aan de hand van deze gegevens geen link leggen naar je kind. Indien je niet wilt dat jouw gegevens verzameld worden met het oog op kwaliteitsverbetering, meld dit dan aan een van onze zorgverleners. Gezien het UZA een universitaire instelling is en meewerkt aan wetenschappelijk onderzoek, kan je als ouder benaderd worden om deel te nemen aan een wetenschappelijke studie. Je zal op dit moment alle nodige informatie verkrijgen en de vraag krijgen of je toestemming geeft om hieraan deel te nemen. 

  • Hieronder vind je een lijst van frequent voorkomende onderzoeken en behandelingen, die op de afdeling zelf of elders in het ziekenhuis (omwille van technische redenen) uitgevoerd worden.

    • Monitoring: ECG, saturatie, ademhaling, temperatuur
    • Zuurstoftoediening, toediening medicatie, toediening voeding via sonde of bloedbaan
    • Ondersteuning van de ademhaling: masker of sonde via de neus, of met behulp van een tube langs mond/neus of keel die via de luchtpijp de longen voorziet van zuurstof
    • Plaatsing katheters, als toegangsweg of om meetsystemen te installeren, alsook ter opvolging van urinedebiet, maagvocht en dergelijke
    • Behandeling met lage temperatuur (therapeutische onderkoeling).
    • EEG, continue registratie van de hersenactiviteit
    • Medische beeldvorming: radiografie, echografie van verschillende organen, contrastonderzoeken, CT-scan (met of zonder noodzaak tot toediening contrast), MRI (met of zonder noodzaak tot toediening contrast)
    • Scopie: onderzoek waarbij de arts de binnenkant van de organen zoals longen, maag, bekijkt m.b.v. een flexibele slang met een camera 
    • IR (interventieradiologie): diagnose en behandeling van afwijkingen in bloedvaten
    • Puncties zoals o.a. LP (lumbaalpunctie) voor metingen en onderzoek van ruggenmergvocht, punctie om lucht- en/of vochtophoping rond longen en/of hart te evacueren, al dan niet met plaatsing van een drain, punctie ter evacuatie van vocht in de buikholte
    • Toediening van bloedproducten als bloedonderzoek uitwijst dat dit noodzakelijk is voor het bloedbeeld en/of stolling. Deze toediening, indien noodzakelijk, gebeurt steeds volgens algemeen aanvaarde richtlijnen 
    • Voor de veiligheid van uw kind kan het soms nodig zijn dat uw kind gefixeerd wordt. Het gaat hier om het aanbrengen van pols- en/of enkelbanden waardoor de bewegingsvrijheid van uw kind wordt beperkt. De beslissing tot fixatie is een weloverwogen beslissing, die enkel wordt genomen wanneer de veiligheid van de patiënt en de juiste behandeling op geen enkele andere manier gegarandeerd kan worden. 

    Deze lijst is niet limitatief. Heb je hierover vragen, spreek dan gerust een van de zorgverleners aan. Het UZA hanteert de wettelijke tarieven voor intensieve zorg. Sommige behandelingen en diagnostiek worden echter niet volledig terugbetaald.

  • Minderjarigen (0-16 jaar) worden vertegenwoordigd door de ouders of een voogd. De ouders of voogd worden genoteerd in het medisch dossier als wettelijk vertegenwoordiger. Zij zullen dagelijks door een verpleegkundige en/of arts 
    geïnformeerd worden over de toestand van hun kind. 

    Dagelijks word je geïnformeerd over de toestand van jouw kind. Dit gebeurt tijdens het toeren aan bed, waarbij je aanwezig mag zijn en vragen kan stellen. Indien de opname langer duurt, zal je een verantwoordelijk arts en 2 verpleegkundigen toegewezen krijgen. Dit wil concreet zeggen dat deze personen jullie aanspreekpunt zullen zijn gedurende de opname. Het gehele team van artsen en verpleegkundigen blijven de zorg van jouw kind op zich nemen. 

    We streven ernaar om minstens 1x/week een uitgebreider gesprek te voeren over het beloop van de opname. Ouders hebben een informatieplicht ten opzichte van elkaar over de gezondheidstoestand en behandeling van hun minderjarig kind. Zij beslissen samen over de medische behandeling. Dit geldt ook als zij niet samenwonen.

    Je kan dagelijks terecht met vragen bij de verpleegkundige die jouw kind die dag verzorgt. We raden je aan om al je vragen te noteren zodat je deze kan stellen tijdens het overlegmoment. 

    We zijn er ons van bewust dat een opname van je kind op onze dienst een grote impact heeft op zowel jouw kind als op jullie gezin/familie. Daarvoor kunnen wij jullie in contact brengen met de sociale dienst zodat zij jullie kunnen begeleiden en ondersteunen gedurende de opname. De sociale dienst kan jullie onder andere helpen met het administratieve luik en psychologische ondersteuning. 

    De dienst is uiteraard ook dag en nacht telefonisch bereikbaar. Informatie die telefonisch wordt meegedeeld is beperkt en enkel aan de wettelijk vertegenwoordiger genoteerd in het medisch dossier. Vertrouwelijke gegevens worden telefonisch niet doorgegeven.

Extra voorzieningen

Extra voorzieningen

  • Als je als ouder blijft overnachten kunnen wij, zoals reeds vermeld, een ontbijt voorzien. Dit wordt op de kamer gebracht in de loop van de ochtend. In de koffiehoek kan je gratis koffie, thee en water nemen. Je vindt hier ook bestek en borden (na gebruik op de daarvoor voorziene kar te plaatsen). Er is ook een microgolfoven die je mag gebruiken om maaltijden op te warmen. Wij vragen je om deze plek steeds netjes achter te laten. 
    ’s Middags kan je eten in het personeelsrestaurant tussen 12u en 14u. (route 30) 

    In de inkomhal vind je een cafetaria, een broodjesbar, een snackautomaat en een winkel waar je voeding, dranken, cadeautjes, speelgoed, tijdschriften en boeken kan vinden.

    • Personeelsrestaurant
      Bistro

      Bistro

      Niet beschikbaar
      In de inkomhal van het UZA, kan je terecht in de bistro om wat te eten en te drinken.
    • Leonidas Café
      Mug hot solid

      Leonidas Café

      Niet beschikbaar
      In de inkomhal van het UZA, kan je terecht in het Leonidas Café.
    • broodjesbar
      Niet beschikbaar
      In de inkomhal van het UZA, kan je terecht aan de broodjesbar om wat te eten en te drinken.
    • Shop&Go Delhaize
      Cart shopping solid

      Shop&Go Delhaize

      Niet beschikbaar
      In de inkomhal van het UZA, kan je terecht in de winkel Shop&Go Delhaize.
    • Parking
      Square parking solid

      Parking

      Hier vind je alle parkeerinformatie. (tarieven, indeling van de parking, Kiss&Ride-zone, toegangsplan...)
    • Fietsenstalling
      Bicycle solid

      Fietsenstalling

      Fietsers kunnen hun fiets gratis plaatsen in de overdekte fietsenstalling nabij de hoofdingang van het UZA.
    • Bushalte
      Bus simple solid

      Openbaar vervoer

      Het UZA is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
    • Patiëntenbegeleiding
      Om je verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk maken, bieden we je begeleiding en ondersteuning op verschillende gebieden.
    • UZA vrijwilliger
      In ons ziekenhuis zijn vele vrijwilligers actief. Ze staan klaar voor jou en zorgen ervoor dat je verblijf aangenamer verloopt.
Uitgelichte items

Uitgelichte items

  • ziekenhuisschool

    Ziekenhuisschool

    Als de toestand van je kind het toelaat, kan een leerkracht van de ziekenhuisschool trachten de schoolachterstand tot een minimum beperken. De juf of meester neemt contact op met onze afdeling en overloopt in eerste instantie of het medisch gezien verantwoord kan.
  • Cliniclowns

    Cliniclowns

    Elke maandagnamiddag komen de Cliniclowns langs op de dienst kindergeneeskunde. Ze kunnen je kind ook een bezoekje brengen als je dat wenst. Hier zal ook eerst naar de medische toestand gekeken worden om te beslissen of het kan plaatsvinden.

Betrokken diensten

  • Op de dienst intensieve zorg (INZO/IZ) worden patiënten opgenomen die nood hebben aan complexe behandelingen en intensieve monitoring.
  • De dienst Kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie voor kinderen van 0 tot 16 jaar.