Epilepsie bij kinderen
Epilepsie is een aandoening waarbij kinderen (of volwassenen) ‘aanvallen’ vertonen.
Variant Volwassenen/Kinderen
Wat is epilepsie bij kinderen?
Epilepsie is een aandoening waarbij kinderen (of volwassenen) ‘aanvallen’ vertonen. Een epileptische aanval wordt veroorzaakt door een verstoorde elektrische ontlading in de hersenen. Het krijgen van één enkele epileptische aanval is geen ziekte of chronische aandoening op zich. We spreken pas van de ziekte ‘epilepsie’ bij mensen die meerdere epileptische aanvallen hebben vertoond (of die een sterk verhoogd risico hebben om nog aanvallen te krijgen).
Epilepsie is na migraine de meest voorkomende neurologische aandoening. Ongeveer 1 op 150 kinderen heeft epilepsie, wat overeenkomt met meer dan 15.000 kinderen in België.
Oorzaken
Een epilepsieaanval wordt veroorzaakt door een verstoorde elektrische ontlading in de hersenen. Die ‘kortsluiting’ kent verschillende oorzaken.
Symptomen
Er bestaan zeer veel verschillende soorten epileptische aanvallen. Bij kinderen zien we vaak andere oorzaken of syndromen dan bij volwassenen. De aanpak (of behandeling) en gevolgen kunnen dan ook variëren afhankelijk van het type aanval:
Focale aanval
Focale aanvallen zijn de meest voorkomende aanvallen en beginnen in één deel van de hersenen. Wat er precies tijdens de aanval gebeurt, hangt af van de plaats in de hersenen waar de aanval start. Een goede beschrijving van de aanval kan de arts dan ook helpen om te begrijpen waar de aanval in de hersenen begint.
Er bestaan drie grote soorten focale aanvallen:
- Focale aanval met intacte gewaarwording: Het kind blijft bewust en helder, beseft dat het een aanval heeft en kan beschrijven wat het voelt. Afhankelijk van het deel van de hersenen waar de aanval plaatsvindt, uit deze zich op verschillende manieren (bijvoorbeeld trekkingen in een van de armen).
- Focale aanval met verminderde gewaarwording: Dit betekent dat het kind minder goed (of niet) reageert op zijn omgeving. Een focale aanval met intacte gewaarwording kan overgaan naar een met verminderde gewaarwording.
- Focaal naar bilateraal tonisch-clonische aanval: Die aanvallen starten als een focale aanval met intacte of verminderde gewaarwording en breiden nadien uit naar de beide hersenhelften (zie tonisch-clonische aanval).
Tonisch-clonische aanval
Een tonisch-clonische aanval is een aanval die in beide hersenhelften tegelijk begint (gegeneraliseerde aanval). Typische symptomen zijn:
- Volledig bewustzijnsverlies
- Schokkende bewegingen met de beide armen en benen, soms ook met het hoofd en romp (stuipen).
- Daarna komt het kind langzaam weer bij bewustzijn. Vaak is het kind nadien moe en valt in slaap. Na een aanval kan hij/zij soms ook hoofd- en/of spierpijn hebben.
Het herstel na een tonisch-clonische aanval kan 5 minuten tot een dag duren.
Absence
Het kan ook zijn dat het kind even lijkt stil te vallen. Dit is een ‘absence’. Daarbij staart het kind een tijdje voor zich uit. Dit zijn subtiele aanvallen die meestal maar enkele seconden duren.
Myoclonie
Myoclonieën zijn hele korte aanvallen waarbij de spieren plots samentrekken. Dit wordt vaak beschreven als ‘schokjes’. Soms laten kinderen (of adolescenten) daardoor iets uit hun handen vallen.
Niet-classificeerbare aanvallen
Soms is het onduidelijk hoe je de aanval moet classificeren. Daarbij is het belangrijk dat ouders beschrijven wat er gebeurd is. Een video van een aanval kan soms helpen om het type aanval beter te begrijpen.
Diagnosestelling
Een vroege diagnose is belangrijk, omdat een vroegtijdige en correcte behandeling een groot verschil kan maken voor de toekomst.
- Klinisch neurologisch onderzoek (observatie, anamnese en lichamelijk onderzoek door een kinderneuroloog)
- Elektro-encefalogram (EEG): Het UZA heeft een eigen EEG-labo voor kinderen. Bij een EEG wordt de elektrische activiteit van de hersenen geregistreerd door middel van elektroden die we op de hoofdhuid plaatsen. Het is een pijnloos onderzoek.
- Korte EEG: 15 - 20min.
- 24u EEG: Daarvoor nemen we het kind 24u op in het ziekenhuis. De elektrische activiteit van de hersenen registreren we daarbij zowel in waak als in slaap.
- EEG met slaapdeprivatie (+/- 60min): Daarbij moet het kind de avond voordien zo weinig mogelijk slapen zodat hij/zij overdag op het EEG labo een dutje kan doen. Op die manier kijken we naar de activiteit van de hersenen tijdens het slapen. Dit kan een meerwaarde zijn, aangezien epileptische activiteit soms duidelijker zichtbaar is op het EEG tijdens slaap. Op die manier stellen we nauwkeuriger de diagnose epilepsie.
- Magnetische resonantie beeldvorming (MRI of NMR) van de hersenen: Dit type beeldvorming geeft in vergelijking met een CT-scan een nauwkeuriger beeld van de hersenen en geniet daardoor de voorkeur. Het nadeel van dit onderzoek is dat het kind 20-30 minuten helemaal stil moet blijven liggen waardoor dit bij jongere kinderen vaak onder narcose gebeurt.
- Computertomografie (CT): Dit type beeldvorming gebruiken we voornamelijk bij kinderen in de acute fase na een ongeval of operatie.
- Bloed- of urine onderzoek waarbij we onder andere kijken naar afwijkingen in de stofwisseling (metabolisme).
- Lumbaalpunctie of ruggenprik: Wanneer gedacht wordt aan een infectieuze of immunologische oorzaak van de epilepsie kan een onderzoek van het vocht dat zich rond het ruggenmerg bevindt aangewezen zijn.
- Genetisch onderzoek
Behandeling
Medicatie en levensstijl
Epilepsie bij kinderen is meestal goed te behandelen: bij de meerderheid (70%) volstaat één medicijn om de aanvallen onder controle te krijgen. Het UZA gaat steeds samen met de ouders op zoek naar de beste aanpak en investeert in onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen.
Behandelingen bij refractaire epilepsie
Bij ongeveer 30% van de epilepsiepatiënten raakt de aandoening niet onder controle met het gebruik van twee of meerdere juist gekozen, gedoseerde en getolereerde medicijnen. Dit betekent dat de epilepsie “medicatieresistent” is. In België lijden ongeveer 4.600 kinderen aan medicatieresistente epilepsie. De behandeling is dan vooral gericht op het beperken van het aantal en de ernst van de aanvallen. Enkele mogelijkheden zijn:
Spontaan herstel
Het goede nieuws is dat bij 75% van de kinderen de epilepsie met de jaren spontaan verdwijnt. Dat komt doordat de hersenen van kinderen nog een heel rijpingsproces doormaken. Soms is het wel geduld uitoefenen tot na de leeftijd van zestien jaar.
Wat doen bij een epilepsieaanval?
- Blijf rustig. Probeer omstaanders ook rustig te houden. Een aanval is in principe ongevaarlijk en stopt meestal spontaan na een paar minuten.
- Niets tussen de tanden steken - ook als de tong begint te bloeden: een wondje in de tong zal nadien vanzelf genezen. Scherpe voorwerpen uit de buurt verwijderen zodat men zich niet bezeert.
- Schokkende bewegingen niet tegenhouden – indien het kind zich op een gevaarlijke plaats bevindt, bestaat er wel een reden om hem/haar te verplaatsen naar een veilige plek.
- Goede observatie (wat gebeurt er, in welke volgorde, welke ledematen, hoe lang duurt het) - kijk daarbij op een horloge of klok - de tijd van de aanval stopt met lopen als de schokken gestopt zijn en als het kind in slaap valt. Een goede beschrijving van een aanval is belangrijk voor de arts.
- Stabiele zijligging toepassen zodra mogelijk. Zo kan het kind beter ademhalen en zich minder snel verslikken (vooral bij braken). Verlaagd bewustzijn en verwardheid na een aanval kunnen de nodige aandacht vragen. Nabijheid van een begeleider blijft noodzakelijk tot het kind weer helder is.
- Het is niet altijd nodig om na elke aanval 112 te bellen. Wel te bellen wanneer een aanval langer duurt dan 5 minuten, er onvoldoende effect is van de noodmedicatie of wanneer het kind niet meer bij bewustzijn komt. Bel bij twijfel steeds naar 112.
- Kijk eventueel na of het kind een aanvalsbeleid bij zich heeft. Dit is een document waarop staat wat je bij een aanval moet doen, of je medicatie moet geven na een aantal minuten en in welk ziekenhuis het kind behandeld wordt.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.
'Als ouder werden we meteen sterk betrokken. De behandeling ging ook veel verder dan medicatie: we kregen begeleiding door een maatschappelijk werker en een kinesist. Die zaken helpen ons echt vooruit.’
Evi
Maak een afspraak
Epilepsie | kinderen
Kinderneurologie
Overige
Interessante links