Goedaardige prostaatvergroting
Een vergrote prostaat kan leiden tot storende plasklachten.
Wat is goedaardige prostaatvergroting?
Een goedaardige vergroting van de prostaat is een veel voorkomende aandoening bij ouder wordende mannen. Een vergrote prostaat kan leiden tot storende plasklachten zoals onder andere een sterk verminderde kracht van je plasstraal, het gevoel je blaas niet volledig leeg te plassen of zeer frequent en/of dringend te moeten plassen (zowel overdag als ’s nachts).
Diagnosestelling
- 1
Raadpleging
Tijdens een eerste raadpleging hebben we een gesprek over de plasklachten die je ondervindt en gebeurt een eerste oppuntstelling. Eerstelijnsbehandelingen worden dan met jou besproken. Tijdens de verdere opvolging evalueren we de behandeling en passen deze aan in functie van je noden zoals bv. een ander type medicatie of een chirurgische behandeling.
Vragenlijst
Je kan deze vragenlijst invullen om zicht te krijgen op je plasklachten. Je mag deze ingevulde vragenlijst ook meebrengen naar de eerste raadpleging.
- 2
Beeldvorming
- 3
Bloedname
- 4
Andere diagnostische procedures
Behandeling
Medicatie
- Voor milde tot matige symptomen zal de arts in eerste instantie de opstart van medicatie met je bespreken.
- Alfa-blokkers zoals Tamsulosine of Silodosine ontspannen de blaashals en de spiervezels van de prostaat waardoor je doorgaans vlotter zal plassen. Nevenwerkingen zijn duizeligheid of een “droog orgasme”, waarbij het sperma naar de blaas toe gaat in plaats van naar buiten via de penis (een zogenaamde retrograde ejaculatie).
- 5-alfa reductase inhibitoren zoals Dutasteride en Finasteride doen de prostaat krimpen door in te werken op de testosterone-huishouding. Na een zestal maanden bereikt dit type medicatie zijn maximale effect. Mogelijke nevenwerkingen zijn een verminderd libido en verminderde erectie en gevoeligheid in de borststreek.
- Combinatietherapie is een combinatie van een alfa-blokker en een 5-alfa reducatase inhibitor.
REZUM stoomtherapie
Patiënten met milde tot matige plasklachten en een milde tot matige prostaatvergroting komen in aanmerking voor deze therapie waarbij via een endoscopische procedure stoom in de prostaat wordt ingespoten. Hierdoor zal op termijn de prostaat deels krimpen. Deze in greep gebeurt in dagopname onder een korte narcose. Na de ingreep ga je wel met een blaassonde naar huis die gedurende één tot twee weken ter plaatste zal blijven. Een voordeel van deze ingreep is dat doorgaans de ejaculatie gespaard blijft. Op termijn kunnen de plasklachten wel terugkeren.
Endoscopische resectie/incisie van de prostaat (TURP)
Endoscopische laserenucleatie van de prostaat