Obstructieve slaapapneu

Slaapapneu (afkorting van slaapapneusyndroom) is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap de adem even stopt of sterk verzwakt.

Synoniemen

OSAS
Wat is obstructieve slaapapneu?

Wat is obstructieve slaapapneu?

Slaapapneu of slaapapneu-syndroom is een slaapstoornis waarbij de adem even stopt of sterk verzwakt tijdens de slaap. Vanuit de dienst Mond-,kaak-, en aangezichtschirurgie bekijken we voornamelijk obstructieve apneu. Hierbij is de adempauze het gevolg van het afsluiten (obstructie) van de neus/keelholte.

Meer informatie over slaapapneu, de gevolgen van en het ondezoek naar deze aandoening vind je onder de webpagina van het slaapcentrum terug.

  • Slaapapneu CPAP
    Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je tijdens het slapen een adempauze van minstens 10 seconden neemt of waarbij je ademhaling ernstig verzwakt is.
  • Slaaponderzoek
    Diagnose en multidisciplinaire aanpak van slaapproblemen.
Behandeling

Behandeling van slaapapneu in het UZA

Na het slaaponderzoek en het nemen van de voorbereidende stappen, zijn er verschillende behandelingen van slaapapneu mogelijk.

Tijdens een multidisciplinair overleg met het slaapcentrum, de dienst pneumologie, NKO en bijzondere tandheelkunde worden de behandelingen met jou besproken. In samenspraak met jouw behandelend arts kiezen we de meest geschikte behandeling.

  • Een CPAP-toestel pompt lucht in de keel en blaast de keel weer open wanneer de luchtweg dichtvalt tijdens een apneufase. Het apparaat komt met een masker dat je gedurende de hele nacht dient te dragen. Zo kan de luchtstroom onder positieve druk in de bovenste luchtwegen gepompt worden.

    • CPAP
      Continue positieve luchtwegdruk (CPAP) is een therapie voor patiënten met slaapapneu.
    • BiPAP
      CPAP is een toestel dat continu lucht doorheen de luchwegen blaast en zo de luchtwegen open houdt.
  • Een Mandibulair Repositie Apparaat is een mondstukje (mondbeugel uit kunststof) dat de onderkaak naar voren trekt en zo de luchtpijp opent. Vooral mensen met een terugliggende onderkaak (‘dubbele kin’) hebben baat bij deze behandeling. Het apparaat is ook geschikt voor mensen met normale kaakverhoudingen.

    Het mondstuk wordt op maat gemaakt door een gespecialiseerd technisch labo na een grondige analyse. 

  • Als het MRA een duidelijk positief effect heeft op de slaapapneu, kan er geopteerd worden voor een chirurgische kaakverplaatsing (bimaxillaire osteotomie). Tijdens deze operatie worden de bovenkaak, de onderkaak en soms de kin naar voren geplaatst, wordt de bovenkaak verbreed en wordt het overtollige vet uit de nek weggezogen (liposuctie). Een kaakverplaatsing kan een definitieve oplossing bieden voor slaapapneu, volgens de recentste wetenschappelijke literatuur bedraagt de kans op succes meer dan 90%.

    Bovenstaande chirurgische kaakverplaatsing gaat altijd gepaard met een pre- en postoperatieve orthodontische behandeling. Dit behandelingstraject vraagt een nauwe samenwerking tussen de kaakchirurg en orthodontist, inherent hieraan zijn teamoverleg en gemeenschappelijke raadplegingen.

    In de regel worden de tanden in de boven- en onderkaak eerst uitgelijnd door de orthodontist via vaste apparatuur. Hiermee wordt de boven- en onderboog gevormd en gecoördineerd, zodat de tanden na de chirurgische ingreep precies op elkaar passen. Na de operatie finisht de orthodontist verder het eindresultaat.

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Niet beschikbaar
Route 126