Outpatiënt Parenteral Antimicrobial Therapy (OPAT)
OPAT staat voor Outpatiënt Parenteral Antimicrobial Therapy, ofwel intraveneuze antimicobiële behandeling in de thuisomgeving.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Contact
OPAT-verpleegkundige
Verpleegeenheid D1
Wat is OPAT?
Wat zijn de voordelen van OPAT?
Het grootste voordeel van OPAT is dat je behandeld kan worden in je eigen thuisomgeving, en zo ook je dagelijkse activiteiten sneller kan hervatten. We streven er zo naar jou een betere kwaliteit van zorg te bieden.
Voor wie?
De behandelende arts in het ziekenhuis beslist in overleg met het OPAT-team (een arts gespecialiseerd in infectieziekten en een OPAT-verpleegkundige) of een behandeling met intraveneuze antibioticatherapie thuis voor jou mogelijk is. Zij gaan na of aan alle nodige voorwaarden wordt voldaan. De behandelend arts en het OPAT-team zullen alle aspecten van de behandeling voorafgaand met jou bespreken. Jij maakt als patiënt de uiteindelijke keuze of je de intraveneuze antibioticatherapie thuis wil verderzetten. Bij een akkoord via geïnformeerdetoestemming zullen de zorgverleners in het ziekenhuis starten met de ontslagregeling. Dit neemt een tweetal werkdagen in beslag vanaf je de toestemming hebt gegeven.
Behandeling / Verloop
- 1
Antibioticatoedoening door de thuisverpleegkundige
De thuisverpleegkundige begeleidt je tijdens de antibioticatoediening: hij/zij bereidt de medicatie voor, controleert de insteekplaats van de katheter en het katheterverband, geeft de medicatie via een infuus en volgt eventuele infecties op.
- 2
Dagelijkse opvolging via UZA@home app
Je ontvangt dagelijks een bevraging via de UZA@home app. De OPAT-verpleegkundige volgt je ingestuurde metingen en ingevulde vragenlijsten op via UZA@ home. Op basis van die gegevens kan de OPAT-verpleegkundige contact met jou opnemen indien nodig (telefonisch of via UZA@ home).
- 3
Wekelijkse controleraadpleging
Je komt wekelijks langs op de OPAT-raadpleging in het UZA. Tijdens deze raadpleging:
- nemen we bloedstalen die de OPAT-arts evalueert
- bekijken we het verdere verloop van de therapie
- controleren en verzorgen we de katheter
- doen we eventuele aanpassingen aan de therapie
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Verpleegkundigen
Ik was ongelofelijk blij toen ik eind mei naar huis mocht. Na vijf maanden kon ik eindelijk weer in mijn eigen bed slapen! En ik kon weer gewoon thuis zijn, bij mijn gezin.
Michael Kruijt