Perinatale asfyxie en therapeutische hypothermie
Asfyxie of zuurstoftekort rondom de geboorte kan gepaard gaan met hypoxische ischemische encefalopathie (HIE).
Synoniemen
Wat is perinatale asfyxie en therapeutische hypothermie?
Asfyxie of zuurstoftekort rondom de geboorte kan gepaard gaan met hypoxische ischemische encefalopathie (HIE), wat een aandoening is die ontstaat wanneer de hersenen van een baby tijdelijk te weinig zuurstof en bloed krijgen. Dit kan gebeuren tijdens de bevalling maar kan ook reeds in de periode voor de bevalling begonnen zijn.
Wanneer de hersenen niet genoeg zuurstof en bloed krijgen, kunnen de hersencellen beschadigd raken. De mate van schade kan variëren; soms is het mild en herstelt de baby volledig, maar in andere gevallen kan de schade ernstiger zijn en leiden tot langdurige problemen met gevolgen voor de motorische en verstandelijke ontwikkeling.
Diagnosestelling
De symptomen van HIE kunnen direct na de geboorte optreden of zich binnen de eerste levensuren- en dagen ontwikkelen. Sommige tekenen zijn bijvoorbeeld een baby die erg slap is of juist heel gespannen, problemen met ademhalen of stuipen (convulsies).
Als een arts vermoedt dat een baby HIE heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk te behandelen om schade aan de hersenen zo veel mogelijk te beperken.
Behandeling
Een behandeling is het koelen van de baby, waarbij de lichaamstemperatuur van de baby voorzichtig wordt verlaagd om verdere hersenschade te helpen voorkomen.
De baby wordt dan opgenomen op de afdeling in een koelmatrasje. Met koel water dat hier doorheen stroomt wordt de lichaamstemperatuur van de baby naar 33,5 °C gebracht. Deze behandeling heet ‘therapeutische hypothermie’ of ‘koeling’. De normale temperatuur ligt tussen de 36.5-37.5 °C. Deze hypothermie-therapie wordt gedurende 72 uur toegepast.
Bij koeling wordt je kind nauwlettend opgevolgd. Vaak zijn intensieve zorgen nodig: ondersteuning van het hart en de bloeddruk met medicatie, ondersteuning van de ademhaling, pijn/slaapmedicatie, antibiotica,…Er zijn regelmatig bloednames nodig om de werking van de verschillende organen goed te monitoren.