Retinopathie van de prematuur (ROP)

Retinopathie van de prematuur is een oogaandoening die kan ontstaan in het netvlies en is een complicatie van prematuriteit. 

Synoniemen

ROP
Wat is retinopathie van de prematuur?

Wat is retinopathie van de prematuur (ROP) ?

Retinopathie van de prematuur is een oogaandoening die kan ontstaan in het netvlies en is een complicatie van prematuriteit. Het netvlies is een belangrijk onderdeel van het oog dat essentieel is voor het zicht. De bloedvaten die dit netvlies bevloeien, zijn pas in de laatste weken van de zwangerschap volgroeid. Bij een te vroeg geboren kind zullen deze bloedvaten in de eerste levensmaanden dus nog verder moeten uitgroeien. De uitgroei van de normale bloedvaten in het netvlies kunnen verstoord geraken door vele oorzaken. Dit kan leiden tot een afwijkende groei van deze bloedvaten. Er is dan sprake van ROP.  Deze bloedvaten kunnen beginnen woekeren, wat bijgevolg aan het netvlies kan gaan trekken, wat in ernstige gevallen kan leiden tot netvliesloslating en uiteindelijk blindheid.

Bij een klein aantal kinderen met ROP ontstaat een ernstige vorm die behandeld moet worden. Met deze behandeling wordt geprobeerd blind- of slechtziendheid te voorkomen. Om op tijd met die behandeling te kunnen starten, is het belangrijk dat ROP in een vroeg stadium wordt herkend. Daarom worden er vanaf een bepaald moment oogonderzoeken uitgevoerd. Dit gebeurt ten vroegste vanaf 5 weken na de geboorte, maar niet voor de 31e week van de oorspronkelijke zwangerschapsduur. Afhankelijk van de resultaten van het onderzoek en de leeftijd van uw kind bepaalt de oogarts de frequentie van controles.

Diagnosestelling

Diagnosestelling

Welke kinderen worden gescreend? 

  • Kinderen die bij hun geboorte minder dan 1250 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur korter dan 30 weken.
  • Kinderen die bij hun geboorte tussen de 1250-1500 gram wegen en/of geboren zijn na een zwangerschapsduur tussen de 30-32 weken én risicofactoren hebben voor het ontwikkelen van ROP. Dit wordt door de arts bepaald.
     
Behandeling

Behandeling

Als er bij je kind ROP is ontstaan, zijn er twee mogelijkheden

  • De ROP kan spontaan verdwijnen en de bloedvaten groeien alsnog op een normale manier verder. Dit is gelukkig bij de meerderheid van de kinderen het geval. 
  • In een zeldzamer scenario evolueert de ROP en is er soms nood aan behandeling. De oogarts bepaalt welke behandeling de beste optie is voor je kind. 
    • Een van de behandelopties om de progressie van ROP te stoppen, is anti-VEGF-therapie. VEGF staat voor 'Vascular Endothelial Growth Factor', een stof die in het lichaam helpt bij de vorming van nieuwe bloedvaten. Bij baby's met ROP produceert het oog echter te veel van deze stof, wat leidt tot de abnormale groei van bloedvaten in het netvlies. Anti-VEGF-therapie werkt door de werking van deze stof (VEGF) in het oog te blokkeren. Hierdoor kan de abnormale groei van bloedvaten worden verminderd of gestopt. De behandeling bestaat uit een injectie met een anti-VEGF-medicijn direct in het oog van je baby. Hoewel dit misschien eng klinkt, wordt de injectie gegeven onder lokale verdoving en is de procedure zelf heel snel. Anti-VEGF-therapie kan een effectieve behandeling zijn voor bepaalde stadia van ROP, vooral als de ziekte vroeg wordt ontdekt en behandeld. In veel gevallen kan deze behandeling voorkomen dat de aandoening erger wordt. 
    • Een andere behandeloptie is lasering, deze behandeling vindt plaats onder algemene verdoving.  Dit zorgt ervoor dat de abnormale bloedvatgroei verminderd wordt. Tegelijkertijd komt het netvlies op deze manier stevig vast aan de oogbol,  zodat blindheid door netvliesloslating voorkomen  wordt. 

Betrokken diensten

  • We geven pasgeborenen intensieve, hoogtechnologische zorg met aandacht voor ontwikkelingsondersteunende en familiegerichte zorg.