Stoelgangincontinentie

Stoelgangsverlies komt erg frequent voor. Er zijn heel wat behandelings- mogelijkheden die een drastische impact op de levenskwaliteit kunnen hebben.

Wat is stoelgangincontinentie?

Wat is stoelgangincontinentie?

De meest voorkomende oorzaken:

  • Schade aan de sluitspier of bekkenbodemspier (bv. na een bevalling) zorgen ervoor dat stoelgangsdrang slechts kort kan uitgesteld worden.
  • Bij algemene verzwakking van de bekkenbodem kan er een verzakking optreden van de darm, wat stoelgangsverlies kan veroorzaken.
  • Soms werken de zenuwen van de endeldarm te fel (waardoor je bij minste vulling van de darm hevige stoelgangsdrang krijgt) of juist te traag (waardoor je niet voelt dat de darm zich meer en meer vult en stilaan lekjes optreden).
Diagnosestelling

Diagnosestelling

Behandeling

Behandeling

Klein Bekken kliniek
  • De stoelgang kan ingedikt worden met vezelsupplementen en/of Imodium.
  • Afhankelijk van het onderliggende probleem wordt bekkenbodemkinesitherapie ingeschakeld, met aandacht voor de kracht van de bekkenbodem en de gevoeligheid van de endeldarm. Als deze behandeling geen effect heeft, proberen we de darm zo leeg mogelijk te houden door lavementen op regelmatige basis. Soms wordt een zenuwstimulator ingeplant ter hoogte van het heiligbeen. Die verbetert de werking van de darm en de bekkenbodem (sacrale neuromodulatie), waardoor zowel het ledigen van de darm als het ophouden van de stoelgang verbetert.
  • Als de sluitspier zwaar beschadigd is (bv. na een ingreep aan de aars of na een bevalling) kan deze operatief hersteld worden.
  • Als een significante verzakking wordt aangetoond kan deze operatief hersteld worden (bv. een rectopexie-ingreep bij een darmverzakking).
  • Pacemaker

    (enkel indien er geen duidelijke scheur is) De inplanting van een pacemaker moet de zenuw die naar de sluitspier loopt, stimuleren. Niet alle patiënten zijn hiermee geholpen. Daarom voeren we altijd eerst een proefstimulatie uit met een uitwendige batterij of ‘sacrale stimulatie’.
  • Beenspier met pacemaker

    Als de patiënt niet goed reageert op de proefstimulatie, brengen we rond de anus een beenspier aan die ook door een pacemaker in contractie gehouden wordt. Dat vergt nadien ongeveer 4 weken training bij de patiënt thuis.
  • Kunstsfincter

    We plaatsen een cuff gevuld met vloeistof die de anus afsluit en door middel van een pompje in de grote schaamlip of het scrotum geopend kan worden.

Zowel de pacemaker als de kunstsfincter zijn dure implantaten. Bij elke patiënt gebeurt daarom een aanvraag bij het RIZIV. Als de patiënt voldoet aan de criteria, krijgt hij de implantaten volledig terugbetaald.

Wat mag er verwacht worden van de ingreep?
Chirurgie voor incontinentie houdt weinig risico’s in. Bij de meeste patiënten komen we tot een bevredigende continentie of toch zeker een belangrijke situatieverbetering. Als de patiënten zich na de operatie onwel voelen als ze stoelgang hebben, kunnen ze eerder geconstipeerd zijn. Daardoor combineren we deze ingreep soms met lavementen.

Betrokken diensten

Maak een afspraak

Abdominale, kinder- en reconstructieve heelkunde

Niet beschikbaar
Route 131

Klein Bekken Kliniek

Niet beschikbaar