Wittestofziekte (PVL)
PVL is een afkorting voor ‘periventriculaire leucomalacie’ of wittestofziekte. De term periventriculair geeft aan dat het deel van de hersenen wat rondom de hersenkamers ligt, aangetast is. De hersenkamers worden ook wel ventrikels genoemd. Leucomalacie betekent verweking van de witte stof van de hersenen.
Synoniemen
Wat is wittestofziekte?
Prematuur geboren kinderen hebben een verhoogd risico op deze witte stof ziekte. Zuurstofgebrek of te lage bloeddrukwaarden (zoals bij een ernstige infectie, darmontsteking, bloedverlies,…) kunnen zorgen voor minder goede doorbloeding van de hersenen. De witte stof naast de hersenkamers is het meest gevoelig voor deze lage bloeddruk, waardoor er in dat gebied een zuurstoftekort kan ontstaan.
Diagnosestelling
Wittestofziekte is niet onmiddellijk zichtbaar maar kan na enkele weken zichtbaar worden. Dat is ook een reden waarom herhaalde echocontroles van de hersenen gebeuren, meestal tot 35 weken. Zo kan verweking met omvorming naar cystes vastgesteld worden.
Soms kan het nodig zijn een aanvullende MRI-scan uit te voeren om de uitgebreidheid beter in beeld te brengen en ook om milde vormen zoals vertraging in groei van de witte stof op te sporen.
Afhankelijk van hoe uitgebreid de PVL is, kan het gevolgen hebben vooral voor de motoriek (waaronder ook voedingsproblemen) alsook visuele problemen, ontwikkelingsachterstand en epilepsie.
Behandeling
Kinderen waarbij PVL is vastgesteld, zullen medisch opgevolgd worden. De hersenschade is helaas niet te genezen. Begeleiding onder de vorm van onder andere kinesitherapie kan helpen om de ontwikkeling te ondersteunen.