Nucleaire geneeskunde

Nucleaire geneeskunde zet radioactiviteit in om tal van aandoeningen op te sporen of voor de behandeling van goedaardige gezwellen en kanker.

Praktisch

Praktisch

  • Voor sommige onderzoeken bestellen we dure, beperkt houdbare producten. Kom je afspraken dus stipt na.
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 7:30 en 17:00. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.
  • Tenzij ze zelf een onderzoek moeten ondergaan, zijn kinderen niet toegelaten op de dienst nucleaire geneeskunde. Het UZA voorziet geen opvang.

Maak een afspraak

Nucleaire geneeskunde

Niet beschikbaar
Route 11
Wat is nucleaire geneeskunde?

Wat is nucleaire geneeskunde?

Nucleaire geneeskunde maakt gebruik van kleine hoeveelheden radioactieve stoffen (ook wel tracers genoemd) voor de diagnostiek van tal van aandoeningen en de behandeling van goedaardige gezwellen en bepaalde types van kanker.

Camera’s

Door middel van een speciale camera (gamma-camera, SPECT-CT-camera of PET-CT-camera) wordt de verdeling van de tracer in het lichaam in beeld gebracht.

Radiofarmacie en cylotron

Radiofarmacie en cylotron worden gebruikt om ter plaatse bepaalde kortlevende radioactieve speurstoffen aan te maken. Deze worden meteen gebruikt op de PET-CT-camera voor kanker-, hart-, infectie- of hersenonderzoek. Het UZA is het enige ziekenhuis in de provincie dat een eigen radiofarmacie en cyclotron heeft.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Betrokken diensten

  • Nucleaire geneeskunde zet radioactiviteit in om tal van aandoeningen op te sporen of voor de behandeling van goedaardige gezwellen en kanker.
Overige

Veelgestelde vragen

De hoeveelheid straling waaraan je tijdens een nucleair onderzoek blootgesteld wordt, is meestal kleiner dan de hoeveelheid straling bij een onderzoek op de dienst radiologie.

Tot hiertoe zijn er geen allergische reacties beschreven op de speurstoffen die gebruikt worden voor onze onderzoeken. Ook niet bij patiënten die allergisch zijn voor radiologische contraststoffen. Want deze stoffen hebben geen gemeenschappelijke kenmerken met de speurstoffen die we gebruiken.

Voor een gecombineerd PET/CT-onderzoek krijg je wel een radiologische jodiumhoudende contraststof toegediend. Moet je zo'n onderzoek ondergaan? Dan vraagt zowel de onthaalmedewerker die je afspraak vastlegt als de verpleegkundige op het moment van het onderzoek of je een contrastallergie hebt.

Dat hangt af van welk onderzoek je ondergaat. Op het moment dat je afspraak gemaakt wordt, krijg je de juiste informatie. Twijfel je toch? Aarzel dan niet om ons secretariaat te contacteren.

Hoewel de toegediende stralingsdosis bijzonder laag is, vermijden we dat ongeboren of pasgeboren baby's gedeeltelijk worden blootgesteld.

Om misverstanden te voorkomen, moet je steeds vermelden dat je zwanger bent of borstvoeding geeft. Geef dit ook mee aan de aanvragende arts.