Aangeboren hartaandoeningen
Een aangeboren of congenitale hartziekte is de meest voorkomende aangeboren ziekte.
Wat is een aangeboren hartaandoening?
Een aangeboren of congenitale hartziekte is de meest voorkomende aangeboren ziekte. Tegenwoordig worden afwijkingen al op jonge leeftijd opgespoord. De behandelingsmethoden zijn de jongste jaren sterk verbeterd.
Wat zijn de meest frequente aangeboren hartafwijkingen?
Er zijn heel wat aangeboren hartafwijkingen zoals abnormale verbindingen tussen voorkamers en/of kamers, bloedvatafwijkingen of klepafwijkingen. Vaak komen meerdere aangeboren hartafwijkingen voor bij dezelfde patiënt.
De volgende aangeboren hartafwijkingen komen het vaakst voor:
Bicuspide aortaklep
De aortaklep (klep tussen hart en grote lichaamsslagader of aorta) heeft 2 klepblaadjes in plaats van 3. Daardoor verhoogt de kans op snelle slijtage en een kleplek en/of klepvernauwing.
Atrium septum defect en ventrikel septum defect
Door de abnormale verbinding tussen de linker- en rechtervoorkamer of tussen de linker- en rechterkamer ontstaat er een overbelasting van het hart en kan het hart verzwakken (hartfalen).
Coarctatio
Een vernauwing van de grote lichaamsslagader.
Bepaalde erfelijke hartritmestoornissen
Een hartritmestoornis is een afwijking in de snelheid, regelmaat en/of oorsprong van het hartritme, bijvoorbeeld het Brugada-syndroom.
Diagnosestelling
Voor de diagnose en/of opvolging van een aangeboren hartziekte kunnen verschillende onderzoeken worden uitgevoerd.
- Tijdens de consultatie worden een elektrocardiogram (ECG) en echocardiografie verricht.
- Zo nodig kan ook een scan (MR-scan of coronaire CT-scan) worden gepland.
- Soms is een slokdarmechocardiografie of transoesofagaal echocardiografie, een hartkatheterisatie of ander onderzoek noodzakelijk.
Behandeling
Vele aangeboren hartaandoeningen worden al op kinderleeftijd herkend en behandeld. Mogelijke behandelingen zijn:
- het plaatsen van een kunstklep
- het sluiten van een ongewone verbinding
- ...
Op volwassen leeftijd worden patiënten met een behandelde aangeboren hartaandoeningen opgevolgd om eventuele laattijdige verwikkelingen op te sporen (zoals hartfalen en ritmestoornissen).
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinisch onderzoek via de dienst waar ze behandeld worden. Zij worden door hun arts gevraagd om hieraan eventueel deel te nemen. Soms zijn er echter ook studies waarvoor gezonde vrijwilligers gezocht worden.
'Het besef dat ik al vijf keer aan de dood ben ontsnapt, vervult mij met een enorme levenslust. Ik voel het als een plicht om iets zinvols met mijn leven te doen, denkend aan mijn vader en al die anderen die wel een plotse dood zijn gestorven omdat ze niet zoals ik een ICD hebben.'
Axel (44)