Voedingstherapie bij obesitas
Obesitas kan onder andere bestreden worden door voedingstherapie. De behandeling loopt meestal in combinatie met bewegingstherapie.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Endocrinologie, diabetologie en metabole ziekten
Wat is voedingstherapie?
Hoe kan voedingstherapie helpen bij obesitas?
Obesitas wordt voornamelijk veroorzaakt door een onevenwicht tussen energie-inname en energieverbruik. Dat onevenwicht kan hersteld worden met behulp van een dieet. Vaak is een dieet ook aangewezen in combinatie met bewegingstherapie of een obesitasoperatie (gastric bypass/gastric sleeve).
Hoe verloopt de behandeling?
Tijdens het eerste consult bekijkt de diëtist jouw voedingspatroon, eetgedrag, eetmomenten en de voedingsgewoonten. Op basis daarvan stellen we een individuele aanpak op bestaand uit:
Individueel behandelplan
Het basisprincipe is altijd een beperking van vet, toegevoegde suiker en alcohol. Aan de hand van beeldmateriaal, verpakkingen… tonen we jou hoeveel calorieën courante voedingsmiddelen vertegenwoordigen. Het voedingsplan dat we voor je opstellen, garandeert altijd voldoende voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Recent onderzoek toont aan dat naast volkorenproducten, groenten en fruit ook vlees, vis en melkproducten belangrijk zijn. Bij vegetariërs worden de nodige vervangbronnen besproken. Uiteraard moet je ook voldoende drinken.
Eventueel een proteïnedieet
Een PSMF-dieet (Protein Sparing Modified Fast) is een mogelijkheid als er een streng dieet nodig is. Dat dieet combineert een voldoende eiwitaanbreng met een beperking van vet en koolhydraten.
Steun en coaching via regelmatige consultaties
We bespreken het resultaat van de voedings- en bewegingsadviezen. Je krijgt ook recepten en praktische adviezen mee. Voor de verdere opvolging kan een dagboek met voedingsinname en beweging handig zijn.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.