Cardiale revalidatie
Onderzoek heeft aangetoond dat cardiale revalidatie een positief effect heeft op de levenskwaliteit van hartpatiënten.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Maak een afspraak
Cardiale revalidatie
Wat is cardiale revalidatie?
Onderzoek heeft aangetoond dat cardiale revalidatie een positief effect heeft op de levenskwaliteit van hartpatiënten.
Tijdens de cardiale revalidatie krijg je inzicht in de diverse factoren die de gezondheid van het hart beïnvloeden.
We stimuleren en helpen je om jouw lichamelijke conditie weer op te bouwen met oefeningen op maat. Bovendien leer je jouw mogelijkheden en grenzen kennen en ontdek je hoe je het risico op hart- en vaatziekten kan verlagen. We schenken ook speciale aandacht aan de emotionele verwerking van jouw aandoening.
Begeleid trainen
Voor optimale resultaten is het cruciaal dat de hartrevalidatie gebeurt onder professionele begeleiding. Het multidisciplinaire cardiale revalidatieteam van het UZA bestaat uit revalidatiecardiologen, (sociaal) verpleegkundigen, kinesitherapeuten, diëtisten en een psycholoog. Onze secretaressen zorgen ervoor dat de administratie vlekkenloos kan verlopen.
Voor wie?
Cardiale revalidatie kan worden gevolgd tot max. zes maanden na:
- hartchirurgie (bv. CABG, klepchirurgie, aortachirurgie, harttransplantatie)
- ziekenhuisopname voor hartfalen
- ziekenhuisopname voor hartaanval/hartinfarct
- ballondilatatie of stent
- ablatie
Onder bepaalde voorwaarden is revalidatie ook mogelijk bij de plaatsing van een pacemaker of defibrillator. Vraag hierbij raad aan jouw arts.
Psychologische zorg bij cardiale revalidatie
Patiënten die behandeld worden kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg, gericht op diverse hulpvragen die kunnen ontstaan tijdens de cardiale revalidatie, zoals verwerkingsproblemen, aanpassingsmoeilijkheden bij het leven met een medisch apparaat, trauma, verlieservaringen (rouw en verdriet), en arbeidsre-integratie. Psychologen bieden hulp aan zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten. Dit omvat individuele sessies en infosessies met aanvullende informatie en ondersteuning.
Verloop
Bij de start van de revalidatie wordt uw gezondheidstoestand in kaart gebracht. We nemen bloed bij u af en u doet een maximale inspanningsproef op de fiets of loopband. Daarnaast worden een aantal metingen gedaan om het programma verder individueel uit te stippelen. Bepaalde onderzoeken keren terug tijdens de revalidatieperiode om uw progressie in kaart te brengen en bij te sturen waar nodig.
De start van het revalidatietraject wordt meestal al in het ziekenhuis besproken met de sociaal verpleegkundige.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.