Darmkanker
Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker zowel bij mannen als vrouwen. De meeste patiënten zijn 45 jaar of ouder.
Synoniemen
Wat is darmkanker?
Darmkanker is de derde meest voorkomende kanker zowel bij mannen als vrouwen. De meeste patiënten zijn 45 jaar of ouder.
Darmtumoren ontwikkelen zich het vaakst in de dikke darm, meestal bij de overgang naar de endeldarm.
Oorzaken en risicofactoren
- Darmpoliepen: 99% van alle darmkankers ontstaat uit een darmpoliep. Dat zijn op zich goedaardige gezwellen in de darm. Maar in zo'n 5% van de gevallen worden ze kwaadaardig.
- Erfelijkheid: bij zowat de helft van de patiënten is er sprake van familiale belasting. Bij 15% daarvan gaat het om een duidelijk erfelijke vorm.
- Andere risicofactoren: overgewicht, overmatig alcoholgebruik, roken, veel rood vlees eten en chronische darmontsteking.
Symptomen
- bloed of slijm in de stoelgang
- een verandering in het stoelgangpatroon: onregelmatige stoelgang, verstopping, diarree, ...
- gewichtsverlies
- aanhoudende buikpijn
- een darmobstructie
Genezingskansen
De genezingskansen bij darmkanker hangen samen met het stadium van de ziekte. Toch zorgen nieuwe therapieën voor steeds betere overlevingskansen.
- Als de tumor vroeg ontdekt wordt en zich tot de darm zelf beperkt, geneest 85 tot 95% van de patiënten.
- In een meer gevorderd stadium, als de tumor lokaal is uitgezaaid, sterft 20 tot 40% van de patiënten binnen de 5 jaar.
- Als de darmkanker is uitgezaaid tot in andere organen, is de prognose een stuk slechter.
Behandeling
Darmkanker wordt, naar gelang het stadium, de locatie en de aard van de tumor behandeld met één van onderstaande behandelingen. Soms worden deze behandelingen gecombineerd.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
'Er was altijd al veel overleg tussen artsen van die drie diensten, maar vanaf nu kan het vlotter. We zitten allemaal in elkaars buurt.'
prof. Thiery Chapelle
Maak een afspraak
Gastro-enterologie en hepatologie
Overige
Interessante links