Het multidisciplinaire team van het zorgprogramma geriatrie verzorgt en begeleidt patiënten met een geriatrisch profiel.

Geriatrie of ouderengeneeskunde is het specialisme dat zich richt op de preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten die samenhangen met veroudering of sterk beïnvloed worden door de leeftijd van de patiënt.

Synoniemen

Ouderengeneeskunde
Praktisch

Praktisch

Dagziekenhuis geriatrie

  • Afspraken voor het geriatrisch dagziekenhuis kunnen enkel worden gemaakt tussen 8:30 en 16:00.
  • Tijdens het weekend en op feest- en brugdagen zijn de raadplegingen gesloten en kan je geen afspraak maken.
  • Patiënten kunnen hier enkel terecht op verwijzing van de huisarts of een andere arts-specialist.
  • Verwittig tijdig als je niet aanwezig kan zijn! Anders kan een bedrag van € 56 aangerekend worden.

Verpleegafdeling B1 acute geriatrie

  • Is je naaste opgenomen op de verpleegafdeling B1 geriatrie (route 75) en wens je een afspraak met de behandelend arts? Maak dan een afspraak via onderstaande contactgegevens.

Contact

Dagziekenhuis/consultatie geriatrie

Niet beschikbaar
Route 42

Verpleegeenheid B1

Route 75, 1e verpleging
Wat is geriatrie?

Wat is geriatrie?

Geriatrie of ouderengeneeskunde is het specialisme dat zich richt op de preventie, diagnostiek en behandeling van ziekten die samenhangen met veroudering (zoals dementie) of sterk beïnvloed worden door de leeftijd van de patiënt (zoals urineweginfectie). Typisch voor de geriatrische patiënt is het voorkomen van meerdere ziektes tegelijkertijd en een atypisch ziekteverloop.

Omdat ouderen vaak wat kwetsbaarder zijn en minder snel herstellen, kan ziekte snel leiden tot een verlies van zelfstandigheid. Ziekte kan bovendien een grote invloed hebben op het sociaal en psychisch functioneren. Daarom bestaat het geriatrisch team uit verschillende disciplines, die niet enkel oog hebben voor lichamelijke aandoeningen, maar ook voor andere aspecten van het welzijn van de patiënt. Het multidisciplinaire team is erop gericht de kwaliteit van leven en zelfstandigheid van de patiënt zoveel mogelijk te waarborgen en te versterken.

 

Hiervoor kan je bij ons terecht

Het geriatrisch zorgprogramma van het UZA bestaat uit 4 pijlers:

  1. 1

    Het UZA heeft één verpleegeenheid geriatrie met 24 erkende geriatrische bedden (B1). De verpleegeenheid is een acute geriatrie met als voornaamste doel om tijdens een korte opname (gemiddelde 10 dagen) een goede diagnosestelling, een adequate behandeling en een actieve revalidatie te bieden. Tijdens de opname wordt ernaar gestreefd de functionele toestand van de patiënt maximaal te verbeteren zodat terugkeer naar de vertrouwde omgeving mogelijk wordt. Hiervoor kijken we niet alleen naar de lichamelijke aandoeningen, maar gaat onze aandacht ook uit naar het psychisch en sociaal functioneren en het algemeen welzijn van de patiënt. Een multidisciplinaire aanpak is dan ook essentieel. 

  2. 2

    Op het dagziekenhuis geriatrie kunnen patiënten terecht voor diagnostiek, behandeling en revalidatie van geriatrische aandoeningen die geen meerdaagse opname vereisen. Zo kunnen patiënten hier bijvoorbeeld terecht voor diagnostiek van dementie, het uitzo

    eken van de oorzaken van herhaaldelijk vallen of onbedoelde vermagering, behandeling van osteoporose, peroperatieve raadpleging, infuustherapie en transfusies … We proberen de onderzoeken zoveel mogelijk te groeperen op één dag, zodat de verplaatsingen voor de patiënt beperkt blijven.

  3. 3

    De interne liaisonfunctie zorgt ervoor dat ook de geriatrische patiënt die op een niet-geriatrische dienst verblijft, multidisciplinair en geriatrisch benaderd wordt. De leden van het interne liaisonteam bezoeken de patiënt op de afdeling waar hij opgenomen is, en verlenen advies in functie van hun competentiedomein, de geriatrische principes en de geriatrische deskundigheid.

  4. 4

    De externe liaison streeft ernaar om de continuïteit van zorg te optimaliseren, onnodige opnames te vermijden, en functionele samenwerkingsnetwerken te ontwikkelen met de zorgverstrekkers en de voorzieningen van de geriatrische patiënt voor en na de hospitalisatie. We hebben samenwerkingsverbanden met woonzorgcentra, thuiszorgvoorzieningen, huisartsen en andere zorgverleners in de buurt om kennis uit te wisselen, elkaar praktisch te ondersteunen waar mogelijk en samen de patiëntenzorg te verbeteren.

Zorgaanbod

Zorgaanbod

Aandoeningen

  • Patiënten van de dienst geriatrie, vanaf 75 jaar, kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg. Psychologen bieden emotionele steun en educatie over hoe je als patiënt kunt omgaan met dementie, functionele achteruitgang en stemmingsproblemen. Ze helpen ook bij acceptatieproblemen die verband houden met geriatrische aandoeningen, en bieden ondersteuning bij angst en piekergedachten. De behandeling omvat zowel individuele sessies als neuropsychologisch onderzoek en diagnostiek. Psychologische ondersteuning is beschikbaar voor zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Het geriatrisch team bestaat uit een geriater, verpleeg- en zorgkundigen, kinesist, logopedist, psycholoog, ergotherapeut, diëtist, sociaal werker…

Team foto geriatrie

Artsen

Coördinatoren

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Psychologen

Zorgkundigen

Patiëntenbegeleiding

Vrijwilligers

Betrokken diensten

Overige

Overige

  • Neuropsychologisch onderzoek

    Naarmate we ouder worden, kunnen er moeilijkheden met aandacht, concentratie, tempo, geheugen en taal optreden. Uw behandelende arts kan je voor meer gedetailleerde diagnostiek en het opstellen van een individueel behandelplan doorverwijzen naar het geriatrisch dagcentrum. 
    We proberen met deze testen een beter inzicht te krijgen in jouw functioneren. De testing start met een verkennend gesprek met de neuropsycholoog. Mits jouw toestemming, stelt zij ook vragen aan je partner, familielid of mantelzorger om jouw situatie beter in te schatten. Na dat gesprek worden er verschillende testen en vragenlijsten afgenomen waarmee we jouw sterktes en zwaktes op cognitief gebied in kaart brengen. Hierbij trachten we ook een zicht te krijgen op je stemming en je alledaags functioneren.

    Psychologische ondersteuning 

    Op verzoek van de geriater en in samenspraak met je huisarts, kunnen jij en je naasten in het geriatrisch dagziekenhuis terecht voor emotioneel ondersteunende gesprekken en educatie rond omgaan met dementie, functionele achteruitgang en stemmingsproblemen. Aanvullend op de medische zorg, zoeken wij samen met jou naar de geschikte handvaten om jou en je familie te begeleiden. Wanneer je te maken krijgt met een onverwachte diagnose, een plotse achteruitgang, cognitieve en/of fysieke beperkingen bij jezelf of jouw naasten, kan psychologische zorg nuttig zijn. Ook voor angstproblematiek, acceptatieproblemen en piekergedachten die verband houden met je aandoening kan je hier terecht.
     

  • Om allerlei redenen kunnen vragen rond het levenseinde opeens belangrijk worden. Wie neemt er beslissingen in jouw plaats als je dat zelf niet meer kunt? Hoe kan je voorkomen dat je aan het eind van jouw leven behandelingen krijgt die je niet wenst? Ook rond euthanasie bestaan heel wat vragen. Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen, aarzel dan niet om een arts, verpleegkundige of onze dienst patiëntenbegeleidingaan te spreken.

    Vroegtijdige zorgplanning

    Patiënten krijgen meer inspraak in hun behandeling en kunnen in welbepaalde omstandigheden voor euthanasie kiezen. Ook palliatieve zorg biedt heel wat mogelijkheden. Je praat het beste over jouw verwachtingen op het moment dat je nog helemaal gezond bent. In de eerste plaats moet jouw familie op de hoogte zijn van wat je wil. Daarbij speelt ook de huisarts een sleutelrol: hij kent jou en kan je helpen bij de mogelijkheden, medische terminologie en wettelijke bepalingen.

  • Palliatieve zorg

    Palliatieve zorg is de actieve totaalzorg voor patiënten wiens ziekte niet langer reageert op een genezende behandeling. Het doel is niet langer de patiënt te genezen, maar hem en zijn naasten de hoogst mogelijke levenskwaliteit te garanderen. Pijncontrole en alle andere symptomen van psychologische, sociale en spirituele aard staan voorop.

    Palliatieve sedatie 

    Soms zorgt symptoombestrijding niet voor voldoende comfort. Hierdoor kan de patiënt ernstig lijden. In de terminale fase kan de arts in dat geval 'palliatieve sedatie' toepassen. Het gaat om medicatie die het bewustzijn van terminale patiënten verlaagt om de klachten te verlichten. Palliatieve sedatie beëindigt het leven niet. Het overlijden komt door de ziekte en de lichamelijke verzwakking. Het tijdstip is moeilijker te voorspellen. Er zijn richtlijnen voor palliatieve sedatie en de arts moet zorgvuldig handelen. De arts past de dosis aan wanneer de patiënt tekenen van ongemak vertoont. Soms volstaat een lichte vermindering van het bewustzijn – de patiënt voelt zich slaperig – en is er nog communicatie mogelijk. In andere gevallen is diepe sedatie nodig. Soms beweegt de patiënt onder palliatieve sedatie nog, dit hoeft geen teken van lijden te zijn. In de laatste fase van het leven eten en drinken mensen vaak nog maar heel weinig. Soms zelfs helemaal niet meer. Het heeft daarom geen zin om via een infuus grote hoeveelheden vocht toe te dienen. Het lichaam vraagt daar niet om. Het zou integendeel ongemak kunnen veroorzaken. Comfort staat voorop. Daarom krijgt de patiënt naast sedativa ook pijnmedicatie en eventuele andere medicatie naar noodzaak. 
    De verpleegkundige blijft hygiënische zorgen en mondzorg toedienen. Soms wordt een blaassonde geplaatst om onrust door een volle blaas te voorkomen
     

  • In een sessie van één uur gaan we dieper in op niet-medicamenteuze interventies bij milde geheugenproblemen.
    Een aantal therapieën die gericht zijn op het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugentraining, geheugenstimulatie
    en oriënterende benaderingen worden besproken. Daarnaast kan je kennis maken met verschillende soorten geheugenhulpmiddelen die zelfstandigheid kunnen bevorderen en, krijg je uitleg over mogelijkse aanpassingen
    in de woon- en leefomgeving van de persoon met dementie.

    Informatiesessie niet medicamenteuze behandeling

    In deze sessie gaan we dieper in op interventies/therapieën die gericht zijn op het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugentraining , geheugenstimulatie en oriënterende benaderingen. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende hulpmiddelen die zelfstandigheid kunnen bevorderen. 

    Informatiesessie met psycho-educatie

    Bij deze sessie staan we stil bij de definitie van dementie en de meest voorkomende vormen. Veelvoorkomende symptomen worden besproken met bijzondere aandacht voor persoonlijkheids- en gedragsveranderingen. 
     

  • In een sessie van één uur gaan we dieper in op niet-medicamenteuze interventies bij milde geheugenproblemen.
    Een aantal therapieën die gericht zijn op het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugentraining, geheugenstimulatie
    en oriënterende benaderingen worden besproken.
    Daarnaast kan u kennis maken met verschillende soorten geheugenhulpmiddelen die zelfstandigheid kunnen
    bevorderen en, krijgt u uitleg over mogelijkse aanpassingen in de woon- en leefomgeving van de persoon met milde
    geheugenproblemen.

    Informatiesessie niet medicamenteuze behandeling

    In deze sessie gaan we dieper in op interventies/therapieën die gericht zijn op het verbeteren van cognitieve functies zoals geheugentraining , geheugenstimulatie en oriënterende benaderingen. Daarnaast maakt u kennis met de verschillende hulpmiddelen die zelfstandigheid kunnen bevorderen

    Informatiesessie met psycho-educatie

    Bij deze sessie staan we stil bij de definitie van Mild Cognitive Impairment (MCI) of milde geheugenproblemen en de meest voorkomende vormen Veelvoorkomende symptomen worden besproken met bijzondere aandacht voor persoonlijkheids- en gedragsveranderingen.
     

Interessant nieuws

Geen resultaten gevonden.