Neuromusculaire aandoeningen

Kinderen met een neuromusculaire aandoening worden in het UZA multidisciplinair opgevolgd binnen het NMRC.

Wat is een neuromusculaire aandoening?

Wat is een neuromusculaire aandoening?

Er is een grote verscheidenheid aan neuromusculaire aandoeningen (NMA's) of spier- en zenuwziekten. In de volksmond wordt vaak het woord spierziekten gebruikt. Bij kinderen zijn die ziekten zeldzamer dan bij volwassenen.

Voorbeelden: de ziekte van Duchenne (DMD) en van Becker, de ziekte van Steinert en van Charcot-Marie-Tooth, spinale musculaire atrofie (SMA), bekkengordeldystrofie, myositis (autoimmune spierontsteking) en metabole spierziekten.

  • Een neuromusculaire aandoening wordt veroorzaakt door een defect in de spier, in de overgang van zenuw naar spier, in de zenuwen of in het ruggenmerg.

    De oorzaken delen we op in 2 grote groepen:

    • Binnen de zeldzame neuromusculaire aandoeningen is er vaak sprake van erfelijke oorzaken.
    • Daarnaast kan er sprake zijn van verworven oorzaken zoals degeneratieve aandoeningen, auto-immune ziekten, vitaminetekorten, toxische oorzaken (middelen of medicamenteus) ...
  • Klachten terug te brengen tot de spieren, zoals krachtsverlies, verlies van spiermassa, spierstijfheid of spasticiteit, spierkrampen of –pijn; gevoelsstoornissen zoals tintelingen, neuropathische pijn, gevoelsverlies, verminderde coördinatie, evenwichtsstoornissen. 
    Géén van deze (niet-limitatieve) lijst van mogelijk klachten is specifiek voor een neuromusculaire aandoening. Die klachten komen ook voor bij een lokale problematiek, aandoeningen van het centraal zenuwstelsel of door de afwezigheid van een structurele (neurologische) verklaring (functionele stoornissen). Het patroon van de klachten en het klinisch onderzoek zijn daarin allesbepalend. 
     

  • Neuromusculaire aandoeningen veroorzaken vaak een blijvende motorische beperking.

Diagnose

Diagnosestelling

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een vroege diagnose cruciaal is. Voor de juiste diagnose wordt samengewerkt met de dienst genetica van de Universiteit Antwerpen.

Behandeling en NMRC

Behandeling

  • Immuunbehandelingen bij inflammatoire spier-of zenuwproblemen
  • Symptomatische behandelingen (zenuwpijn, krampen)
  • Ziekte van Pompe: enzymbehandeling
  • Genetische behandelingen: heden bijvoorbeeld reeds bij SMA, TTR
  • Revalidatie / kinesitherapie / ergotherapie
     

 

Patiëntjes met neuromusculaire ziekten worden behandeld in het NMRC (Neuromusculair referentiecentrum) van het UZA.

 

Wat doet het NMRC voor jou en voor jouw kind?

Het NMRC stelt een kwalitatief en gepersonaliseerd zorgprogramma op. Zo krijgen kinderen met een neuromusculaire aandoening aangepaste zorg, begeleiding en behandeling door een team van deskundigen uit alle betrokken disciplines.

 

Wat is het doel van het NMRC?

Het NMRC beoogt een betere prognose en een betere levenskwaliteit door een nauwe samenwerking, door expertise, en wetenschappelijke vooruitgang.

Betrokken diensten

  • De dienst kinderneurologie van het UZA behandelt en onderzoekt kinderen met hersenaandoeningen, ziekten van het ruggenmerg, de spieren en de zenuwen.
  • Het Neuromusculair Referentiecentrum (NMRC) van het UZA is het expertisecentrum voor de diagnose en gespecialiseerde behandeling van neuromusculaire ziekten.
  • Zo’n 20.000 genen met daarop miljoenen stukjes DNA-code bepalen voor een groot deel wie we zijn en hoe ons lichaam functioneert.

Maak een afspraak

Neuromusculair Referentiecentrum

Niet beschikbaar
Route 113

Kinderneurologie

Route 29, wachtzaal 2
Overige