Second opinion longkanker

In het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA) is er een apart spreekuur voor patiënten die een second opinion of tweede mening wensen. Ook voor een second opinion over longkanker kan u hier terecht.

Een tweede mening houdt in dat een patiënt de diagnose of voorgestelde behandeling van zijn arts ter beoordeling voorlegt aan een tweede, onafhankelijke arts uit hetzelfde specialisme. 

U hoeft niet voor iedere diagnose of behandeling een second opinion te vragen. Bespreek allereerst uw vragen en twijfels met uw eigen zorgverlener. Hij zal zo goed mogelijk uw vragen beantwoorden en uw onzekerheid proberen weg te nemen.

U kunt een second opinion vragen wanneer u bijvoorbeeld voor een beslissing staat met ingrijpende gevolgen. Of wanneer u ernstige twijfels heeft over de diagnose of behandeling. Een second opinion moet u vooral zien als een vorm van ondersteuning.

Er zijn verschillende situaties waarin een tweede mening nuttig kan zijn, zowel voor de arts als voor de patiënt. Binnen de oncologie, waar soms slecht nieuws gebracht wordt, kan een tweede mening zinvol zijn voor de gemoedsrust van de patiënt. Bij zeldzame kankers kan het ook voorkomen dat een collega in een ander ziekenhuis bijvoorbeeld een studie heeft lopen met nieuwe medicatie. Ook dan heeft een tweede mening zin.

Een tweede mening vragen bij een andere arts mag in principe altijd. In België ben je immers vrij je arts te kiezen. De tweede arts krijgt inzage in de scans, foto’s, labo-uitslagen enzovoort. Het is niet de bedoeling dat de tweede arts de behandeling vervolgens overneemt. 

Neem contact op met de raadpleging longkanker om een afspraak te maken voor een second opinion.


Laatst aangepast: 31 januari 2014
Auteur(s): Team longkanker

Volg route 105 (oncologisch dagziekenhuis en consultaties)