De afdeling thoraxheelkunde in het UZA staat in voor verschillende thoracale ingrepen ter hoogte van de longen, thoraxwand, luchtwegen ... 

Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.


Wens je snel een afspraak te maken? Laat je gegevens achter via onderstaande online formulier. We contacteren je binnen de 48 uur om een afspraak in te plannen.

Maak een afspraak

Thorax- en vaatheelkunde

Niet beschikbaar
Route 146
Wat is thoraxheelkunde?

Wat is thoraxheelkunde?

De afdeling thoraxheelkunde in het UZA staat in voor verschillende thoracale ingrepen ter hoogte van de longen, thoraxwand, luchtwegen ... Hiervoor kregen we een Europese erkenning.

Onze chirurgen zijn gekwalificeerd voor de chirurgische behandeling bij zowel volwassenen als kinderen (kinderchirurgie). 

Thoracale ingrepen

Thoracale ingrepen (in de borstkas) kunnen zijn:

We werken steeds volgens de nieuwste technieken en proberen steeds de minst ingrijpende technieken toe te passen (minimaal invasieve behandelingen). Bijvoorbeeld het verwijderen van de thymus met de robot, of correctie van een borstkas met korsettherapie of Nuss-techniek, of resectie van een primair longgezwel (longkanker) of longafwijking bij een kind met een kijkoperatie (thoracoscopie). De dienst voert ook longtransplantaties uit voor eind-stadium longfalen.

Diagnose

Diagnose

Als er geen diagnose kan gesteld worden van een longgezwel via bronchoscopie of via CT-geleide transthoracale punctie, voeren wij een thoracoscopie uit met wigexcisie van het longgezwel. Om uit te sluiten of kanker is uitgezaaid naar de klieren en als geen zekerheid bestaat met PET-CT-scan wordt een mediastinoscopie (kijkoperatie in de borstholte), re-mediastinoscopie, anterieure mediastinoscopie of thoracoscopie (varianten van kijkoperatie) uitgevoerd. De techniek is afhankelijk van de locatie van het gezwel of klier. Voor klieren rond de luchtpijp wordt eerder een mediastinoscopie uitgevoerd terwijl voor klieren dicht bij de long of aan de binnenzijde van de aorta eerder een thoracoscopie zal gedaan worden.

  • Door middel van wigexcisie, lobectomie, sleeve lobectomie, pneumonectomie (intra-en extrapericardiaal) of sleeve pneumonectomie. Deze afwijkingen worden sinds 2010 via kijkoperaties weggenomen, dus zonder ribspreiding (= thorascopie: VATS of RATS).

    • Congenitale thoraxwandafwijkingen (pectus carinatum, pectus excavatum, hernia diafragmatica,...) via open technieken of via thoracoscopische technieken (Nuss-staaf).  De Nuss-techniek wordt bij voorkeur uitgevoerd bij kinderen met een symmetrische pectus excavatum (trechterborst) tussen 12 en 15 jaar, maar hiervan kan op indicatie afgeweken worden.
    • Verworven (traumatische) afwijkingen
    • Gezwelziekten door middel van resectie en reconstructie, inclusief Pancoast (sulcus superior) tumoren
  • (thymus ofwel zwezerik, neurogene gezwelziekten, kiemceltumoren, bindweefseltumoren ...) via open techniek of thoracoscopie (da Vinci robot waarbij de chirurg het toestel aanstuurt via 3D-beelden)

  • Via thoracoscopie of intrapericardiale pneumonectomie of pleurectomie/decorticatie (verwijderen longvliezen)

  • (primair, secundair, recidieven, traumatisch) Via thoracoscopische of open technieken

  • via open of thoracoscopische technieken (resectie van blebs, bullae, giant bullae, longvolumereductie)

  • voor longmetastasen: Bij deze techniek wordt een hoge lokale dosis chemotherapie toegediend op het moment dat bijpatiënten  uitzaaiingen ter hoogte van de longen worden weggenomen. Deze hoge dosis komt niet terecht in de rest van het lichaam waardoor systemische neveneffecten wegblijven.

  • alle ingrepen op de trachea met uitzondering van de tracheotomie worden uitgevoerd in samenwerking met de dienst neus-, keel- en oorziekten (NKO). De tracheotomie wordt overigens door onze dienst in meer dan 90% van de gevallen via percutane weg geplaatst.

Oncologische thoraxheelkunde

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Administratieve medewerkers

Patiëntenbegeleiding

Betrokken diensten

  • De afdeling thorax- en vaatheelkunde staat in voor verschillende thoracale ingrepen alsook aandoeningen van de aders en slagadres.
  • Deze afdeling staat in voor alle perifere vaatproblemen behalve ter hoogte van de hersenen (zie neurochirurgie) en het hart (zie cardiochirurgie).
  • Op de dienst thorax- en vaatheelkunde kan je kind terecht voor de behandeling van verschillende aandoeningen van de borstkas, de bloedvaten en de lymfebanen.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid A2 van de diensten cardiochirurgie, oogheelkunde en thorax- en vaatheelkunde.

Interessant nieuws

Geen resultaten gevonden.

Kom jij ook?