Traumacentrum
In het level-1 traumacentrum van het UZA staat de klok rond een gespecialiseerd traumateam klaar om zwaar gewonde slachtoffers bij ongevallen op te vangen. Doordat alle zorgverleners goed op elkaar zijn ingespeeld, krijgt de patiënt vanaf het begin de allerbeste zorg.
Synoniemen
Bel 112
Bel bij een ongeval zo snel mogelijk 112.
De noodcentrale stuurt het dichtstbijzijnde medische team om ter plaatse te komen en de eerste zorgen toe te dienen.
Na een zwaar ongeval heb je de beste kansen in een gespecialiseerd traumacentrum. Het UZA kreeg in 2018 als eerste ziekenhuis in Vlaanderen een internationale erkenning als supraregionaal of level 1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen. Dankzij goede afspraken tussen de betrokken diensten, doorgedreven trauma-opleiding en de juiste infrastructuur kan het UZA 24/7 gespecialiseerde traumazorg verlenen.
Wat is het level 1-traumacentrum?
In het level 1-traumacentrum van het UZA
- staat er 24/7 een gespecialiseerd traumateam klaar om patiënten na een zwaar ongeval op te vangen.
- werken alle zorgverleners uit de betrokken disciplines nauw samen voor een optimaal herstel.
- is de juiste, hoogtechnologische infrastructuur aanwezig om op elk moment twee slachtoffers met een ernstig trauma te kunnen opvangen.
- hebben we de klok rond toegang tot reanimatieruimtes, beeldvorming, een onmiddellijke voorraad bloedproducten en een voorbehouden operatiezaal.
- volgen de betrokken specialisten doorgedreven traumaopleiding.
Hoe verloopt de multidisciplinaire opvang van een traumapatiënt?
- 1
Eerste zorgen ter plaatste
Bel bij een ongeval zo snel mogelijk 112. De noodcentrale stuurt het dichtstbijzijnde medische team om ter plaatse te komen en de eerste zorgen toe te dienen.
Op basis van vastgelegde criteria word je naar het meest aangewezen ziekenhuis overgebracht. Dat is niet noodzakelijk het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Uit internationale cijfers blijkt dat zwaargewonde patiënten meer overlevingskansen hebben als ze naar een gespecialiseerd traumacentrum gebracht worden, ook al is dat wat verder weg.
Vaak wordt op de plaats van het ongeval al beslist om je meteen naar een suprareginaal ziekenhuis over te brengen, afhankelijk van je verwondingen. In sommige gevallen word je pas na opvang en acute behandeling in het dichtstbijzijnde ziekenhuis overgebracht naar een supraregionaal centrum zoals het UZA voor specifieke zorg. Het UZA beschikt hiervoor over een uitzonderlijk uitgeruste ambulance die eenvoudig omgebouwd kan worden tot Mobile Intensive Care Unit.
- 2
Trauma-call: activatie multidisciplinaire zorgketen
De hulpdiensten ter plaatse contacteren op voorhand het traumacentrum en geven gestructureerde informatie.
Hierop activeert de arts van het traumacentrum onmiddellijk een ‘trauma-call’. Alle betrokken specialisten van het traumateam worden opgeroepen met de nodige info en werken vanaf dan als een geoliede machine samen om jou optimaal te kunnen opvangen.
Op basis van de vaststellingen van het team ter plaatse deelt het UZA elk trauma in volgens ernst. Bij een ernstig trauma wordt de operatiezaal nog voor je aankomst in het UZA in orde gebracht.
- 3
Eerste multidisciplinaire opvang in het UZA: spoedgevallen, radiologie & operatiekwartier
Bij aankomst in het ziekenhuis staat ons gespecialiseerd (para)medisch team klaar om je op te vangen en dringende zorgen toe te dienen (bv. bloedtransfusie, beademing). Het traumateam bestaat uit specialisten uit verschillende disciplines (afhankelijk van je verwondingen en gezondheidstoestand).
Bij de acute fase:
- urgentiegeneeskunde
- chirurgie: orthopedie, neurochirurgie, thoraxheelkunde, vaatheelkunde, abdominale heelkunde, oogheelkunde, cardiochirurgie, plastische chirurgie, urologie, interventieradiologie
Na de acute fase:
- pijncentrum
- intensieve zorg
- multidisciplinaire revalidatie
- psychologen
- patiëntenbegeleiding
Het team bekijkt nauwkeurig welke onderzoeken en/of ingrepen onmiddellijk nodig zijn.
- Met medische beeldvorming en lichamelijk onderzoek brengen we je gezondheidstoestand en verwondingen grondig in kaart en kunnen we een gericht (behandel)traject opstarten.
- Een aantal patiënten met een ernstig trauma gaat bij aankomst rechtstreeks naar de operatiezaal, zonder bijkomende onderzoeken.
- 4
Opname in het UZA
Na de initiële multidisciplinaire opvang en behandeling op spoed en/of in het operatiekwartier volgt verder doorgedreven specialistische zorg.
Je verblijft meestal een tijd op intensieve zorgen/medium care, waarna je wordt overgebracht naar de gespecialiseerde trauma-eenheid, gelokaliseerd op de afdeling B4 - neurochirurgie, thorax- en vaatheelkunde of C4 - orthopedie, neus-, keel- en oorziekten en mond-, kaak- en aangezichtsheelkunde en kindergeneeskunde.
Al binnen de 48 uur na opname bekijkt de revalidatie-arts in hoeverre de revalidatie kan starten. De betrokken zorgverleners komen tijdens hun multidisciplinaire traumaronde dagelijks bij je langs en bespreken wekelijks uitgebreid je situatie en verdere zorgpad.
- 5
Revalidatie voor sneller herstel
Zeker na een ernstig trauma is revalideren een lang proces: voor het eerst rechtop zitten, zelf rechtstaan, de eerste stappen met steun... Binnen de 48 uur na opname krijg je, indien mogelijk, al kinesitherapie op de kamer. Hoe sneller je weer actief wordt, hoe beter de herstelkansen. Bovendien heb je zo ook weer een doel. Als je genoeg bent opgeknapt, kan je naar de revalidatie-afdeling voor de verdere revalidatie.
Het revalidatieprogramma bestaat uit:
- Kinesitherapie: om aan de spieren en gewrichten te werken;
- Ergotherapie: om weer te functioneren in het dagelijkse leven. Als er blijvende beperkingen zijn, reiken zij ook de nodige hulpmiddelen aan, zoals een badstoel of traplift.
- Logopedie: om spraak te herstellen of voor eventuele slikproblemen.
- Psychologische begeleiding
- Patiëntenbegeleiding: sociaal werkers helpen je bij allerlei administratieve en praktische zaken
- 6
Coffee-with-the-traumateam
Na je behandeltraject kunnen jij en je familieleden je inzichten en feedback op een heel laagdrempelige manier met ons delen tijdens terugblikmomenten ('coffee-with-the-traumateam'). Die feedback vertalen we in verbeteracties om de zorgverlening nog meer af te stemmen op jouw maat.
Het is een voorstelling om te voelen, te lachen, te huilen, te begrijpen, te leren, te herkennen en bovenal te erkennen.
Voorstelling Fractie van een seconde
Zorgprogramma Majeur Trauma
Tijdens het volledige traject, van bij opname tot en met ontslag en revalidatie, werken we volgens het zorgprogramma 'Majeur Trauma’. Dit unieke zorgmodel brengt alle betrokken hulpverleners samen en benadert traumapatiënten steeds multidisciplinair, met de juiste expertise, op maat en in dialoog.
Psychologische zorg in het traumacenter
Voor kinderen
Kinderen en jongeren tot 16 jaar die te maken hebben met trauma kunnen gespecialiseerde psychologische ondersteuning ontvangen. Voor jongeren vanaf 16 jaar schakelen wij over naar een volwassenpsycholoog. Wij richten ons op een breed scala aan hulpvragen die voortkomen uit trauma, zoals de behoefte aan psycho-educatie, opvolging van emotieregulatie, en ondersteuning bij verlies- en rouwreacties. Daarnaast helpen we bij het begrijpen en verwerken van het trauma en eventuele bijkomende psychische problemen. Deze ondersteuning is beschikbaar voor gehospitaliseerde patiënten.
Voor volwassenen
Bij de dienst Majeur Trauma Services (MTS) krijgen patiënten vanaf 17 jaar gespecialiseerde psychologische opvolging na een ernstig trauma, zoals een verkeersongeval, arbeidsongeval, val van hoogte, ernstige snijwonden, plettrauma's of suïcidepogingen. Psychologen brengen acute stresssymptomen in kaart, ondersteunen bij coping en emotieregulatie, en helpen bij de verwerking van het trauma. De behandeling bestaat uit individuele sessies voor gehospitaliseerde patiënten. Indien gewenst, kunnen psychologen ook eenmalig een ondersteunend gesprek aanbieden aan familieleden en, indien nodig, doorverwijzen naar verdere hulp.
Ons team
Het traumateam bestaat uit specialisten uit verschillende disciplines. Afhankelijk van je verwondingen en gezondheidstoestand betrekken we de juiste zorgverleners.
Voor patiënten en naasten
Opname op dienst Spoedgevallen
Opname op Intensieve zorg
Ontslagbeleid of psychosociale aspecten, patiëntenbegeleiding
Verpleegeenheid C4
Voor zorgverleners over UZA als traumacentrum
Coördinatoren
Voor verwijzers
Voor het aanmelden van een majeur trauma patiënt dien je contact op te nemen met de medisch coördinator spoedgevallen.
Waarom het UZA?
Het UZA is een universitair centrum voor topklinische en klantvriendelijke patiëntenzorg, hoogwaardige academische opleiding en grensverleggend wetenschappelijk onderzoek met een belangrijke internationale dimensie.
Wij staan altijd klaar. Voor jou, patiënten en zorgverleners van de toekomst.
Wetenschappelijk onderzoek
Samenwerking en netwerken
Antwerps Trauma Network
Het Antwerp Trauma Network streeft ernaar om, in samenwerking met alle regionale stakeholders, de zorg voor de patiënt met ernstig letsel in de gehele Antwerpse regio te optimaliseren, de sterfte te doen dalen en de outcome te verbeteren.
Kwaliteit en erkennigen
UZA erkend als level 1 traumacentrum
Het UZA kreeg een internationale erkenning als supraregionaal of level-1 traumacentrum voor volwassenen en kinderen.