Pijncentrum
Het multidisciplinair pijncentrum van het UZA behandelt alle soorten van pijnklachten (zowel acute als chronische pijn).
Synoniemen
Praktisch
Patiëntenstop
Om een goede zorg te kunnen blijven bieden aan al onze huidige patiënten, zien wij ons momenteel genoodzaakt om een tijdelijke patiëntenstop voor nieuwe patiënten in te voeren.
Maak een afspraak
Pijncentrum | consultatie
Pijncentrum | infiltratie
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is het pijncentrum?
Omdat er zelden een pasklare oplossing is voor pijn, werkt het multidisciplinair pijncentrum dienstoverschrijdend samen voor de beste aanpak van jouw pijn. Door informatie uit te wisselen, proberen we een totaalbeeld te krijgen van het probleem.
Het multidisciplinair pijncentrum werkt nauw samen met o.a.:
- de diensten fysische geneeskunde, orthopedie en verschillende diensten heelkunde
- de diensten radiologie, oncologie, neus-keel-oor, interne geneeskunde, maag- en darmziekten, reumatologie (afhankelijk van je probleem)
- een maatschappelijk werker
- een klinisch farmacoloog
Je pijn volledig wegnemen, is zelden mogelijk. Maar in bepaalde gevallen kunnen we je wel helpen om opnieuw een zo normaal mogelijk leven te leiden. We bekijken dus niet alleen de medische aandoening, maar ook het effect ervan op je persoonlijk, sociaal leven.
Soorten pijn
Acute pijn
Acute pijn is pijn die ontstaat na een operatie of een ongeval (door de beschadiging van een weefsel) en kan twee tot drie maanden blijven duren.
Als acute pijn niet op tijd en juist behandeld wordt, kan ze veranderen in chronische pijn (pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt). De structuren in je hersenen hebben immers veranderingen ondergaan waardoor je wel pijn voelt, zonder dat er nog een fysieke oorzaak is. Daarom is het zo belangrijk om pijnklachten vroeg op te sporen en zo chronische pijn te voorkomen.
Pijn voorkomen
Zeker voor pijn geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Daarom zetten we steeds meer in op preventie. We zien patiënten - op verwijzing- al voor de operatie en volgen hen nadien nauwgezet op, zeker bij ingrepen die een verhoogd risico op chronische pijn achteraf geven. Door de pijn zo snel mogelijk en doorgedreven te behandelen, kan je voorkomen dat acute pijn chronisch wordt. Die aanpak passen we bij steeds meer operaties toe.
Acute pijn meten
Om een goed beeld te krijgen van hoeveel pijn je ervaart, vragen we bij opgenomen patiënten 3 keer per dag hoeveel pijn je hebt. Dat kan je aangeven met een pijncijfer.
- '0' betekent geen pijn
- '10' is de ergst denkbare pijn
Jij bent de enige die kan vertellen of je pijn hebt en hoe erg die pijn is. Een verkeerd cijfer bestaat niet. Denk je dat je pijn een 5 is, geef dan ook een 5, ook al denk je dat iemand anders daar een 3 of een 7 voor zou geven.
Ook als je lichte pijn voelt (die je bijvoorbeeld met een pijnscore van 3 zou omschrijven), is het belangrijk om ons dit te melden. Dan kunnen we bekijken welke (niet-) medicamenteuze behandeling kan helpen om de pijn te verzachten.
Tips
- Denk terug aan pijn die je eerder had. Zo kan je je huidige pijn vergelijken.
- Voel je op meerdere plaatsen pijn? Geef dan een cijfer voor de ergste pijn.
- Heb je alleen op bepaalde momenten pijn? Bijvoorbeeld tijdens het hoesten, ademen of bewegen. Geef dan een cijfer voor de pijn op dat moment. Zeg dit ook aan de verpleegkundige.
Acute pijn bestrijden
Is er sprake van discomfort (pijnscore van 3 of lager)? Dan kan steeds een niet-medicamenteuze behandeling overwogen worden. We denken hierbij aan:
- Hoogstand van een lidmaat zorgt ervoor dat de zwelling zal afnemen en de pijn zal verminderen.
- Van houding veranderen
- Afleiding zoeken: naar muziek luisteren, televisie kijken, een boek lezen, gesprek met familie, vrienden of medepatiënten.
- Warmte applicatie
- Koude applicatie
- Massage
- Ademhalingstechnieken
- Hypnosetechnieken
Van zodra er sprake is van pijn (pijnscore hoger dan 3), wordt steeds medicamenteuze therapie in combinatie met niet-medicamenteuze therapie opgestart. Pijnmedicatie kan worden aangeboden in de vorm van tabletten, klevers op de huid, inspuitingen, via het infuus of via pijnpompen.
Pijn volledig voorkomen of wegnemen, is niet altijd mogelijk. Maar we zetten er alles op in om de pijn zoveel mogelijk te onderdrukken tot een niveau waarop je je comfortabel voelt.
Patiënten die na een chirurgische ingreep in de dagkliniek het ziekenhuis verlaten, krijgen in het UZA een individuele pijnbehandeling voorgeschreven.
Chronische pijn
Het pijncentrum behandelt ook veel patiënten met chronische pijn. Het gaat om complexe pijn die langer dan 3 maanden blijft duren.
- De oorzaak van chronische pijn is niet altijd duidelijk: het uitlokkende letsel is vaak al genezen of verdwenen.
- Chronische pijn heeft vaak ook sociaal-economische gevolgen voor de patiënt.
De meest voorkomende chronische pijnklachten zijn:
- blijvende rugpijn, ontstaan na bv. een operatie
- nek- en schouderpijn
- pijn als gevolg van artrose, reuma, fibromyalgie, osteoporose, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson of kanker, ....
- zenuwpijn (door een tumor, diabetes, nierproblemen of chemotherapie)
Zorgaanbod
Aandoeningen
Onderzoeken en behandelingen
Psychologische zorg in het pijncentrum
- Psychologisch luik
Bij het pijncentrum krijgen patiënten met acute, subacute en chronische pijn gespecialiseerde psychologische ondersteuning. Psychologen richten zich op een breed scala aan hulpvragen, zoals het omgaan met pijn, ziekteverwerking, angst- en depressieve klachten, traumaverwerking, en relaxatietherapie. De behandeling omvat zowel individuele sessies voor gehospitaliseerde patiënten via het Multidisciplinair Algologisch Team (MAT) als ambulante patiënten via het Multidisciplinair Pijncentrum. - Pijncentrum – Arbeidsre-integratie luik
In het arbeidsre-integratieluik van ons pijncentrum bieden psychologen gerichte ondersteuning aan patiënten met pijngerelateerde problematiek, zoals acute, subacute en chronische pijn. Deze behandeling richt zich op heroriëntering, arbeidsre-integratie en het behoud van een job. Psychologen voeren individuele sessies uit voor ambulante patiënten en bieden zowel binnen het ziekenhuis als daarbuiten opvolging. Het doel is om patiënten te helpen succesvol terug te keren naar hun werk en hen te ondersteunen bij pijnmanagement in hun beroepsleven.
- Psychologisch luik
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Artsen
Verpleegkundigen
Psychologen
Patiëntenbegeleiding
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
Klinische studies
Elk jaar nemen er in het UZA heel wat patiënten deel aan klinische studies. Dit gebeurt op vrijwillige basis. Indien er op de dienst waar je bent opgenomen een specifiek onderzoek loopt, zal je eventueel gevraagd worden om hieraan deel te nemen. Je hebt de volledige vrijheid om te beslissen of je hier al dan niet op in wenst te gaan. Indien je deelneemt of in de toekomst deelneemt aan klinische studies, kan je met je vragen terecht bij je behandelend arts.