Transplantatiecentrum
Het UZA voert sinds 1979 transplantaties uit en heeft uitgebreide expertise in nier-, lever-, hart-, en longtransplantaties. Patiënten kunnen in het UZA ook terecht voor pancreas- en darmtransplantaties.
Synoniemen
Praktisch
Maak een afspraak
Transplantatiecentrum
Wachttijden
De wachttijd hangt af van de beschikbaarheid en geschiktheid van een donororgaan. Bij de toewijzing worden verschillende factoren in overweging genomen, zoals bloedgroep, weefseltypering, orgaangrootte, en medische urgentie. Dankzij de nauwe samenwerking binnen het transplantatiecentrum en met andere medische en ondersteunende diensten, wordt elke patiënt optimaal begeleid tijdens het wachten op een geschikt orgaan.
De gemiddelde wachttijd in België in 2023 bedroeg: voor niertransplantatie 2 tot 3 jaar. Voor lever-, hart-, en longtransplantatie is de wachttijd heel verschillend.
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is het transplantatiecentrum?
Het transplantatiecentrum van het UZA heeft een uitgebreide expertise in nier-, lever-, hart- en longtransplantaties. Daarnaast kan je in het UZA ook terecht voor pancreas- en darmtransplantaties.
Naast geavanceerde transplantatietechnieken bieden we uitgebreide zorg voor en na de operatie, inclusief medische opvolging, revalidatie en ondersteuning voor patiënten en hun familie. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking en innovatieve behandelmethoden ontvang je als patiënt de best mogelijke zorg.
Er is een nauwe samenwerking met het expertisecentrum voor weefselbepaling HILA in Mechelen.
Hoe is het expertisecentrum opgebouwd?
Het expertisecentrum bestaat uit verschillende gespecialiseerde afdelingen en teams die nauw samenwerken om patiënten tijdens het hele traject te ondersteunen. Dit omvat:
- Voorbereidende onderzoeken en evaluatie
- Chirurgische ingrepen
- Postoperatieve zorg en opvolging
- Psychosociale ondersteuning en revalidatie
Het transplantatiecentrum van het UZA, opgericht in 1979, staat in de regio Antwerpen bekend om zijn kwaliteitsvolle zorg op het gebied van transplantaties. Met meer dan 30 jaar ervaring in lever- en niertransplantaties onderscheidt het UZA zich door innovatieve technieken zoals kijkoperaties. Al drie decennia voert het centrum levende nierdonaties uit via deze minimaal invasieve methode. Dankzij de kijkoperatie is een grote insnede niet nodig, wat het risico op complicaties, zoals littekenhernia, aanzienlijk vermindert.
Het UZA voert jaarlijks ongeveer 60 transplantaties uit. Dankzij onze uitgebreide ervaring en toonaangevende rol in de transplantatiegeneeskunde bieden wij gespecialiseerde zorg, van evaluatie tot langdurige opvolging. Bovendien coördineert het UZA het nieuwe Living Donor Exchange Program.
Historiek van de transplantaties in het UZA:
- 1979: Start van het niertransplantatieprogramma
- 1989: Eerste nier-pancreastransplantatie in Vlaanderen
- 1994: Start van het harttransplantatieprogramma
- 1997: Start van het longtransplantatieprogramma
- 2001: Start van het levertransplantatieprogramma
Samenwerkingen
Het transplantatiecentrum van het UZA is aangesloten bij de Belgisch Transplantatievereniging (www.transplant.be) en maakt deel uit van de Belgische Transplantatieraad, voorgezeten door Prof. Dr. G. Roeyen MD, PhD. Daarnaast is het transplantatiecentrum van het UZA betrokken bij Transplantoux, een patiëntenvereniging die getransplanteerden samenbrengt en motiveert
om gezond te leven, te bewegen en te sporten na een transplantatie.
Hoe werkt het expertisecentrum?
- 1
Evaluatie en aanmelding
Potentiële transplantatiepatiënten ondergaan uitgebreide medische onderzoeken en evaluaties om te bepalen of ze geschikt zijn voor een transplantatie.
- 2
Wachtlijstbeheer
Geschikte patiënten worden aangemeld bij Eurotransplant en op de wachtlijst geplaatst.
- 3
Transplantatieprocedure
Zodra een geschikt orgaan beschikbaar is, wordt de patiënt opgeroepen voor de transplantatie. De ingreep wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd chirurgisch team.
- 4
Postoperatieve zorg
Na de ingreep volgt een intensieve nazorg, inclusief monitoring op de afdeling intensieve zorg en verdere herstelzorg op verpleegeenheid C1. Voor niertransplantaties is intensieve zorg meestal niet nodig.
- 5
Langdurige opvolging
Patiënten krijgen uitgebreide begeleiding om hun herstel en de functie van het getransplanteerde orgaan te waarborgen. Nierpatiënten worden na ongeveer drie maanden teruggeplaatst naar hun oorspronkelijke dialysecentrum voor verdere zorg. Bij andere orgaantransplantaties duurt de UZA-opvolgingsperiode langer.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Administratieve medewerkers
Verpleegkundigen
Paramedici
Coördinatoren
Patiëntenbegeleiding
Betrokken diensten
Een transplantatie kan niet worden gepland. Daarom staat ons medisch en paramedisch team 24/7 paraat om direct te handelen zodra een donororgaan beschikbaar is. Dankzij de intensieve samenwerking tussen specialisten in nefrologie, hepatologie, chirurgie, anesthesie, intensieve zorgen en interne geneeskunde garanderen wij een naadloze en hoogwaardige zorg. Daarnaast werkt ons expertisecentrum nauw samen met andere medische en ondersteunende diensten binnen het UZA, zoals fysiotherapie, diëtetiek en maatschappelijk werk, om een volledige en patiëntgerichte aanpak te bieden.