Het UZA voert sinds 1979 transplantaties uit en heeft uitgebreide expertise in nier-, lever-, hart-, en longtransplantaties. Patiënten kunnen in het UZA ook terecht voor pancreas- en darmtransplantaties.

Synoniemen

Orgaantransplantatie,
Transplantatiechirurgie,
Orgaandonatie,
Kunstmatige organen,
Donororganen
Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Transplantatiecentrum

Niet beschikbaar

Wachttijden

De wachttijd hangt af van de beschikbaarheid en geschiktheid van een donororgaan. Bij de toewijzing worden verschillende factoren in overweging genomen, zoals bloedgroep, weefseltypering, orgaangrootte, en medische urgentie. Dankzij de nauwe samenwerking binnen het transplantatiecentrum en met andere medische en ondersteunende diensten, wordt elke patiënt optimaal begeleid tijdens het wachten op een geschikt orgaan.

De gemiddelde wachttijd in België in 2023 bedroeg: voor niertransplantatie 2 tot 3 jaar. Voor lever-, hart-, en longtransplantatie is de wachttijd heel verschillend. 

Wat is het transplantatiecentrum?

Wat is het transplantatiecentrum?

Het transplantatiecentrum van het UZA  heeft een uitgebreide expertise in nier-, lever-, hart- en longtransplantaties. Daarnaast kan je in het UZA ook terecht voor pancreas- en darmtransplantaties. 

Naast geavanceerde transplantatietechnieken bieden we uitgebreide zorg voor en na de operatie, inclusief medische opvolging, revalidatie en ondersteuning voor patiënten en hun familie. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking en innovatieve behandelmethoden ontvang je als patiënt de best mogelijke zorg.

Er is een nauwe samenwerking met het expertisecentrum voor weefselbepaling HILA in Mechelen.

Hoe is het expertisecentrum opgebouwd?

Het expertisecentrum bestaat uit verschillende gespecialiseerde afdelingen en teams die nauw samenwerken om patiënten tijdens het hele traject te ondersteunen. Dit omvat:

  • Voorbereidende onderzoeken en evaluatie
  • Chirurgische ingrepen
  • Postoperatieve zorg en opvolging
  • Psychosociale ondersteuning en revalidatie

Hoe werkt het expertisecentrum?

  1. 1

    Potentiële transplantatiepatiënten ondergaan uitgebreide medische onderzoeken en evaluaties om te bepalen of ze geschikt zijn voor een transplantatie.

  2. 2

    Geschikte patiënten worden aangemeld bij Eurotransplant en op de wachtlijst geplaatst.

  3. 3

    Zodra een geschikt orgaan beschikbaar is, wordt de patiënt opgeroepen voor de transplantatie. De ingreep wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd chirurgisch team.

  4. 4

    Na de ingreep volgt een intensieve nazorg, inclusief monitoring op de afdeling intensieve zorg en verdere herstelzorg op verpleegeenheid C1. Voor niertransplantaties is intensieve zorg meestal niet nodig.

  5. 5

    Patiënten krijgen uitgebreide begeleiding om hun herstel en de functie van het getransplanteerde orgaan te waarborgen. Nierpatiënten worden na ongeveer drie maanden teruggeplaatst naar hun oorspronkelijke dialysecentrum voor verdere zorg. Bij andere orgaantransplantaties duurt de UZA-opvolgingsperiode langer.

Zorgaanbod

Zorgaanbod

  • Niertransplantatie is een nierfunctievervangende behandeling die heel wat voordelen biedt.
  • Levertransplantatie is een chirurgische procedure waarbij een zieke lever wordt vervangen door een gezonde lever van een donor.
  • Bij een harttransplantatie wordt het zieke hart door een gezond hart van een overleden persoon vervangen.
  • Een longtransplantatie is een behandeling voor patiënten met onomkeerbare eindstadium longziekten.
  • Pancreastransplantatie

    Een pancreastransplantatie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd bij patiënten met diabetes type 1 die ernstige problemen ondervinden met het regelen van hun bloedsuikerspiegel, Deze transplantatie wordt slechts zeer zelden uitgevoerd. In het transplantatiecentrum van het UZA kan je hiervoor terecht.
  • Darmtransplantatie

    Een darmtransplantatie is een innovatieve behandelingsoptie voor patiënten met gecompliceerd darmfalen. Deze transplantatie wordt slechts zeer zelden uitgevoerd. In het transplantatiecentrum van het UZA kan je hiervoor terecht.
Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Coördinatoren

Administratieve medewerkers

Verpleegkundigen

Paramedici

Patiëntenbegeleiding

Betrokken diensten

Een transplantatie kan niet worden gepland. Daarom staat ons medisch en paramedisch team 24/7 paraat om direct te handelen zodra een donororgaan beschikbaar is. Dankzij de intensieve samenwerking tussen specialisten in nefrologie, hepatologie, chirurgie, anesthesie, intensieve zorgen en interne geneeskunde garanderen wij een naadloze en hoogwaardige zorg. Daarnaast werkt ons expertisecentrum nauw samen met andere medische en ondersteunende diensten binnen het UZA, zoals fysiotherapie, diëtetiek en maatschappelijk werk, om een volledige en patiëntgerichte aanpak te bieden.

Ondersteunende diensten

  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
  • De afdeling klinische voeding staat in voor dieet- en voedingstherapieën bij patiënten op verwijzing van een arts.
  • Op de dienst fysische revalidatie kom je terecht als je na een ongeluk, ziekte of medische ingreep problemen hebt gekregen met bewegen.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid C1 van de diensten nierziekten, hepatobiliaire heelkunde, gynaecologische heelkunde en orthopedie.
  • Op verpleegeenheid A1 verblijven de patiënten van de diensten endocrinologie, diabetologie, immunologie en gastro-enterologie in kortverblijf.
  • Verpleegeenheid C2 is gespecialiseerd in de behandeling en observatie van patiënten met een hartprobleem.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid D4 van de dienst pneumologie.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid A2 van de diensten cardiochirurgie, oogheelkunde en thorax- en vaatheelkunde.
  • Op verpleegeenheid C5 verblijven patiënten van de diensten gastro-enterologie hepatologie en dermatologie.
  • Hier vind je meer informatie over verpleegeenheid C1 van de diensten nierziekten, hepatobiliaire heelkunde, gynaecologische heelkunde en orthopedie.