Bevallen in het UZA
De bevalling is een unieke gebeurtenis voor elk koppel. Lees meer over de bevallingshouding, pijnbeleving en moedervriendelijk bevallen.
Opname op materniteit
Aanmelden in het UZA
Om in het UZA te bevallen hoef je je niet op voorhand in te schrijven.
- Niet-geplande opname: als je bevalling niet gepland is, kom je best altijd binnen via spoedgevallen, zowel overdag als ’s nachts. Schrijf je in op de dienst spoedgevallen.
- Geplande opname: een geplande opname werd met jou afgesproken door de arts of de zelfstandige vroedvrouw. Je komt dan om 7 of 19 uur naar de opnamedienst via de hoofdingang.
Voor veiligheids- en privacyredenen is de afdeling gesloten, behalve tijdens de bezoekuren. Bij je opname krijg je een code waarmee jij en je partner steeds binnen kunnen. Geef deze code nooit verder door.
Wat breng je mee?
Noodzakelijke documenten
- Moederboekje of zwangerschapsdossier (ingevuld door je huisarts, zelfstandige vroedvrouw of gynaecoloog) met alle noodzakelijke gegevens voor de juiste begeleiding tijdens arbeid en bevalling
- Identiteitskaarten van jou en je partner
- Bloedgroepkaarten van jou en je partner
- Trouwboekje of erkenningsformulier
- In te vullen documenten (attesten)
- De brochure 'Bevallen in het UZA' die je van ons kreeg
Voor jezelf
- Voor de bevalling: een kort nachtkleed of T-shirt, eventueel warme sokken
- Toiletgerief, handdoeken, washandjes
- Nachtkledij, aangepast aan borstvoeding
- Kamerjas, pantoffels
- Ondergoed, borstvoedingsbeha’s
- Kraamverband krijg je van ons
- Specifieke thuismedicatie
- Lectuur of cd’s
- Kledij voor vertrek
Voor je baby
- Luiers en verzorgingsproducten krijg je van ons
- Babykledij: bodyhemdjes (maat 50/56), reken op minstens een per dag
- Pyjama’s, mutsje, sokjes
- Handschoentjes (krabwantjes)
- Handdoeken, washandjes, kam en borstel
- Vochtige doekjes
- Babykleding en vervoersmiddel voor vertrek (maxi cosi, kinderwagen)
Dringende medische hulp nodig tijdens je zwangerschap?
Heb je een dringende medische vraag over je zwangerschap (bloedverlies, buikpijn, minder leven voelen, vroegtijdige weeën, vochtverlies, hoofdpijn, ...)?
- Meld je aan bij de vroedkundige via +32 3 436 80 88 (maandag tot vrijdag tussen 8:30 en 16:30 uur) voor een dringende controle op gynaecologie, route 29.
- Buiten de kantooruren kan je steeds terecht op spoedgevallen.
- 1
De bevalling inleiden
- 2
De bevalling
Bevallingshouding
- Horizontaal: klassieke, liggende houding
- Verticaal: halfzittend of zittende houding
We kunnen aan je wensen voldoen zolang het veilig is voor moeder en kind. Heb je tijdens de zwangerschap speciale voorbereidingen gevolgd (zoals yoha, haptomie...), deel dit dan mee bij je opname. Wens je gebruik te maken van een skippy- of zitbal of peanut om de bekkenbodemspieren te ontspannen, dan kan je deze zelf meebrengen of onze zitballen gebruiken.
Pijnbeleving tijdens de bevalling
Natuurlijke methoden
- Zwangerschapsoefeningen: vb lessen zwangerschapszwemmen of yoga en haptomie. Overleg met je gynaecoloog wanneer je hiermee het best start.
- Warmwaterbaden: warm water ontspant de spieren van de baarmoeder en rug. Relaxatie neemt de stress weg, waardoor je minder pijn voelt. In het UZA kan je warmwaterbaden gebruiken tijdens de arbeid.
Epidurale verdoving
De anesthesist (pijnspecialist) kan dit dag en nacht uitvoeren bij moeders die hiervoor kiezen. Als je kiest voor een epidurale verdoving blijf je in bed tot aan de bevalling. Je zal je buik nog hard voelen worden en je voelt ook wanneer je moet persen. De pijn van de weeën zal je niet meer voelen. Een epidurale verdoving kan bijna bij iedereen toegepast worden. Indien je ooit ernstige rugproblemen of rugoperaties gehad hebt, meld dit dan aan de gynaecoloog. Vraag meer informatie aan de gynaecoloog, de vroedvrouw of de anesthesist.
Onderzoeken tijdens de bevalling
Tijdens de arbeid en de bevalling zijn er – afhankelijk van het soort bevalling – een aantal onderzoeken die jij en je ongeboren kind ondergaan, zoals:
- monitoring van de baby
- vaginaal onderzoek voor de ontsluiting
- parameters van de toekomstige mamabloedafname, als je kiest voor een epidurale verdoving
- 3
Na de bevalling
Na de bevalling staat het team van vroedvrouwen in voor een vlot herstel. Ons team begeleidt jou en je partner ook bij de verzorging van je baby. Bij gezondheidsproblemen lichten zij onmiddellijk je gynaecoloog of kinderarts in.
Informatie
De verzorging na de bevalling bestaat voornamelijk uit informatie bieden aan jou en je partner, zodat je met een gerust hart met je baby naar huis gaat. Dit doen we volgens de richtlijnen in het Baby and Mother Friendly Hospital-label van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We helpen je ook bij de opstart van borstvoeding.
Huid-op-huidcontact
Na de bevalling zorgen de verpleegkundigen van de kraamafdeling ervoor dat jij en jebaby in alle rust samen kunnen genieten van dit unieke moment. Zo wordt de baby meteen na de geboorte op de buik van mama gelegd voor het eerste huid-op-huidcontact. Dit gebeurt altijd, behalve wanneer een kinderarts je baby om medische redenen moet onderzoeken.
Huidcontact zorgt voor een goede start en de eerste binding na de geboorte. Het eerste huidcontact gebeurt in de verloskamer, maar wordt in alle rust verdergezet op de kamer.
Altijd samen
Om de binding te stimuleren na de bevalling laten we de ouders zoveel mogelijk bij hun kindje. Dat past binnen onze visie van Family Centered Care. Baby en moeder worden op één kamer verzorgd, zodat onnodige scheiding niet hoeft. De partner kan blijven overnachten dankzij de rooming-in faciliteiten. Ook hechten we veel belang aan borstvoeding. Samen geven we de beste start aan jouw gezin. De eerste dagen na je bevalling bepaalt vooral je baby je ritme. Ook wij passen ons werkschema zo veel mogelijk aan jou aan.
Verzorging en medische controle na de geboorte
Baby’s worden niet onmiddellijk na de geboorte gewassen, omdat dit afkoeling en een verhoogde kans op infecties kan veroorzaken. Het wegen, meten en aankleden van je baby gebeurt na de eerste voeding en na de periode van huidcontact.
De neonatologen volgen nauwgezet de gezondheid van je baby op: op de dag van de bevalling en op de dag dat je naar huis gaat, onderzoeken ze het kind grondig.
De kinderarts onderzoekt je baby binnen 24 uur na de bevalling en nogmaals voor uw vertrek. Je krijgt de resultaten mee naar huis: zo hebt u bij een bezoek aan uw huisarts of kinderarts alle gegevens bij de hand.
- 4
Verblijf in het UZA
- 5
Naar huis
Zorgen voor je baby
Babyvragen
Als kersverse mama of papa heb je ongetwijfeld een aantal vragen over de verzorging van je kindje. Hier vind je een antwoord op veelgestelde vragen. Heb je nog andere vragen, aarzel dan niet om een van onze zorgverleners aan te spreken.
Praktisch
- Wanneer mag ik met mijn baby naar buiten?
Het tijdstip om naar buiten te gaan, is moeilijk te bepalen. Hoe kleiner het kindje, hoe hoger de kans op onderkoeling. Zorg dat je kindje goed ondergedekt is en bescherm het hoofdje tegen de koude met een mutsje. - Wanneer valt het naveltje eraf?
De navelstomp droogt op en valt meestal af binnen de 7 dagen na de geboorte. Als dit nog niet gebeurd is na de 10de levensdag, raadpleeg dan je arts.
- Wanneer mag ik met mijn baby naar buiten?
Op controle
- Wanneer gaat mijn baby het best op controle?
Tijdens de eerste levensweken moet het gewicht optimaal toenemen. Dat kan je zelf opvolgen, of de verpleegkundige van Kind & Gezin, die op bezoek komt als je dat wenst. Ook uw kraamhulp kan raad geven. Een eerste artsencontact is pas nodig bij problemen of voor het eerste vaccin op de leeftijd van 2 maanden. - Bij wie gaat mijn baby het best op controle: huisarts of kinderarts?
Zowel een huisarts als een specialist kunnen je kindje opvolgen. Kies zoveel mogelijk dezelfde arts zodat hij/zij je kind goed leert kennen. De arts van Kind & Gezin kan je bijstaan voor advies, vaccinaties en de opvolging van de ontwikkeling van je baby. Bij ziekte moet deze arts je kindje evenwel doorverwijzen naar je huisarts of kinderarts.
- Wanneer gaat mijn baby het best op controle?
Ziekte
- Wat doe ik als mijn kindje koorts heeft?
Een lichaamstemperatuur van meer dan 38°C betekent koorts. Koorts kan een ernstig teken van infectie zijn. Ga best met je kindje naar de dokter. Die kan zeggen of het gaat om een virale infectie, waarvoor enkel koortswerende medicijnen nodig zijn, of een ernstige bacteriële infectie. Neem koorts altijd serieus! - Wanneer krijgt mijn kindje z'n eerste spuitje?
Op de leeftijd van 2 maanden. De vaccinatie wordt goed verdragen en moet niet uitgesteld worden bij ziekte, koorts of een te laag gewicht.
- Wat doe ik als mijn kindje koorts heeft?
Voeding
- Bij wie kan ik terecht voor voedingsadvies?
Voor voedingsadvies kan je terecht bij je arts (kinderarts, huisarts of arts van Kind & Gezin). - Mag ik zelf beslissen om meer voeding te geven?
Geef je kindje wat het zelf vraagt en geef ongeveer 150 ml/kg voeding per dag. Heb je vragen, raadpleeg dan je arts of de verpleegkundige van Kind & Gezin. - Moet ik mijn kindje 's nachts wakker maken voor voeding?
Bij een goede gewichtsevolutie (100 tot 150 gram/week), hoef je je kindje niet te wekken om te voeden. Bij borstvoeding kan de melkproductie wel bevorderd worden door je kindje vaak te laten zuigen (tot meer dan 8 keer per dag) en ook 's nachts. Dit kan je verminderen als de productie en de gewichtsevolutie van je kindje goed op gang zijn. - Welke vitamines moet ik mijn kindje geven?
Je ontvangt een flyer met instructies over het toedienen van vitamine K en vitamine D tijdens je verblijf.
- Bij wie kan ik terecht voor voedingsadvies?
Slapen
Hoe slaapt mijn kindje veilig?
Volg de volgende babyadviezen om overlijden en weigendood te voorkomen:- Leg je baby op de rug te slapen.
- Gebruik geen dekbed, maar een babyslaapzak of een deken en lakentje.
- Leg je baby in zijn eigen wieg of bedje.
- Zorg dat je kind het niet te warm heeft.
- Houd je baby vrij van rook en ventileer regelmatig.
- Zorg voor een veilig bed en een veilige omgeving.
- Maak je kind niet vast in bed.
- Gebruik geen slaapverwekkende medicijnen.
- Zorg voor voldoende rust en regelmaat.
Zorgen voor jezelf
Psychologische begeleiding
Op de materniteit van het UZA besteden we extra aandacht aan:
- Opvang en begeleiding van psychosociale problemen na de geboorte
- Preventie van postnatale depressies en opvang van babyblues
- Psychosomatische problemen
Voel je je onzeker of depressief? Heb je vragen over het aanstaande ouderschap of wil je je netwerk uitbreiden met andere ouders?
In het UZA kan je rekenen op medisch psychologische zorg tijdens je behandeling. Aarzel niet om het aan de vroedkundige of verpleging te zeggen.
Babyblues
Rond de 3e of 4e dag na de bevalling kan je neerslachtig of prikkelbaar zijn. Sommige kersverse mama’s hebben slaapproblemen of huilen zonder aanleiding. Dit komt door de vele aanpassingen van je lichaam op korte tijd, snel veranderende hormoonspiegels, stress en vermoeidheid. Deze huildagen (of babyblues) zijn heel normaal en doorgaans van voorbijgaande aard.
Bekkenbodemtherapie