Neuro-endocriene neoplasieën (NEN)
Neuro-endocriene neoplasieën (NEN) zijn tumoren die ontstaan uit neuro-endocriene cellen en kunnen overal in het lichaam voorkomen.
Praktisch
Maak een afspraak
Medische oncologie (algemeen & afspraken)
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat zijn neuro-endocriene neoplasieën (NEN)?
Neuro-endocriene neoplasieën (NEN) zijn tumoren die ontstaan uit neuro-endocriene cellen en kunnen overal in het lichaam voorkomen. Ze komen meestal voor in het spijsverteringsstelsel en in de longen. NEN behoren tot de zeldzame en complexe tumortypes die een specifieke diagnosestelling en behandeling vereisen.
NEN worden onderverdeeld in functionele en niet-functionele tumoren. Een functionele NEN is een tumor die teveel hormonen of hormoonachtige stoffen produceert. Hierdoor kunnen er klachten optreden zoals bijvoorbeeld opvliegers, benauwdheid, diarree, misselijkheid, duizeligheid, jeuk en buikpijn. Niet-functionele NEN produceren daarentegen geen hormonen of hormoonachtige stoffen. Deze tumoren worden vaak pas ontdekt als ze pijnklachten geven. Deze pijn wordt dan voornamelijk veroorzaakt door de grootte van de tumor en de plaats waar hij groeit.
Soorten NEN
Neuro-endocriene neoplasieën worden onderverdeeld in twee grote groepen:
- Neuro-endocriene tumoren (NET)
- Neuro-endocriene carcinomen (NEC)
NET zijn goed gedifferentieerd, wat betekent dat de kankercellen nog kenmerken hebben van de oorspronkelijke cellen. Bij NEC is dit niet het geval.
UZA als expertisecentrum
De diagnose en behandeling van NEN kunnen worden geoptimaliseerd wanneer arts-specialisten en andere zorgverleners, verspreid over diverse ziekenhuizen, de krachten bundelen om NEN-patiënten de beste zorg te bieden. Zo krijgen patiënten sneller de juiste diagnose en een zo optimaal mogelijk behandelingstraject.
Het UZA maakt sinds 2016 deel uit van NETwerk, een ziekenhuisnetwerk bestaande uit 7 ziekenhuizen uit Antwerpen en Waasland en de Universiteit Antwerpen als academische partner. NETwerk werd door de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS) erkend als expertisecentrum voor de diagnose en behandeling van NEN van de maag, darm en alvleesklier, alsook van de longen. Daarbovenop werd NETwerk erkend als Europees Referentienetwerk (ERN) door EURACAN.
Onderzoeken bij kanker
Veelvoorkomende onderzoeken
Behandelingen bij kanker
Veelvoorkomende behandelingen
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Consulenten en geassocieerde artsen
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links