Spinale oncologie
Spinale oncologie omvat wervelkolomtumoren, durale, intramurale extramedullaire en intramedullaire ruggenmergtumoren, en metastasen naar de wervelkolom.
Synoniemen
Wat is spinale oncologie?
Spinale oncologie omvat wervelkolomtumoren, durale, intramurale extramedullaire en intramedullaire ruggenmergtumoren, en metastasen naar de wervelkolom.
Soorten
Symptomen
- Pijn (lokale pijn, uitstraling, of mechanische pijn bij wervelinstabiliteit).
- Neurologische symptomen zoals tintelingen, doofheid, en spierzwakte.
- Instabiliteit van de wervelkolom met een verhoogd risico op breuken.
- Progressieve neurologische uitval, waaronder verlamming.
- Bij metastasen: instorting van wervels en mogelijks krachtsverlies door ruggenmergcompressie.
Diagnosestelling
De diagnose van spinale tumoren wordt meestal gesteld door middel van:
- MRI-scan: De meest betrouwbare beeldvormingstechniek om spinale tumoren te identificeren en de locatie en omvang van de tumor te bepalen.
- CT-scan: Wordt gebruikt om de botstructuur van de wervelkolom te beoordelen en kan helpen om een inschatting te maken van wervelinstabiliteit.
- In sommige gevallen is een weefselbiopsie nodig om de aard van de tumor vast te stellen.
Behandeling
De behandeling hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, aard en omvang van de tumor, en de algemene gezondheid van de patiënt:
In geval van metastases in de wervels of in het ruggenmergkanaal kan er gekozen worden om het letsel te bestralen om tumorgroei te beperken en pijn te verminderen.
In geval van wervelkolominstabiliteit of neurologische uitval door ernstige druk op het ruggenmerg en zenuwen, wordt vaak gekozen voor een operatieve behandeling. Ook meningeomen en schwannomen worden meestal chirurgisch verwijderd.
Intramedullaire tumoren worden doorgaans chirurgisch behandeld. Deze operatie gebeurt in samenwerking met de dienst neurologie en neurofysiologie, die tijdens de operatie alle zenuwbanen van het ruggenmerg monitoren.
Deze multidisciplinaire aanpak is essentieel voor een optimale behandeling en nazorg bij spinale tumoren. Neurochirurgen, oncologen en radiotherapeuten bespreken in de wekelijkse MOC een behandelingsplan op maat van de patiënt.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links