Neurologische oncologie
Hersentumoren kunnen worden onderverdeeld in primaire hersentumoren, die ontstaan uit cellen van het centraal zenuwstelsel zelf, en secundaire tumoren, die uitzaaiingen zijn van tumoren die op andere plekken in het lichaam zijn ontstaan.
Synoniemen
Praktisch
Maak een afspraak
Medische oncologie (algemeen & afspraken)
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is neurologische oncologie?
Hersentumoren kunnen worden onderverdeeld in primaire hersentumoren, die ontstaan uit cellen van het centraal zenuwstelsel zelf, en secundaire tumoren, die uitzaaiingen zijn van tumoren die op andere plekken in het lichaam zijn ontstaan.
Er zijn goedaardige hersentumoren, deze tumoren drukken het hersenweefsel samen, maar dringen er niet in door. Kwaadaardige tumoren daarentegen groeien sneller en infiltreren het omliggende hersenweefsel.
Symptomen
De symptomen van een hersentumor kunnen sterk variëren en worden beïnvloed door de snelheid van groei en de locatie van de tumor. Vaak worden ze ontdekt door aanhoudende hoofdpijn die verergert, soms gepaard met misselijkheid, braken, slechter zien en bewustzijnsdalingen, meestal door drukstijging in de schedel.
Epilepsieis een veelvoorkomend symptoom en kan zich uiten in afwezigheden, ongecontroleerde bewegingen of schokken, lichtflitsen en spraakproblemen, met of zonder bewustzijnsverlies. Afhankelijk van de tumorlocatie kunnen ook karakter- en gedragsveranderingen, problemen met spraak, concentratie en geheugen, krachtsverlies of verlammingen, coördinatiestoornissen en abnormale gevoelsgewaarwordingen optreden.
Andere klachten zoals gehoorsvermindering, dubbelzien, slikstoornissen en veranderingen in geur of smaak komen ook regelmatig voor.
Het is belangrijk op te merken dat niet alle symptomen aanwezig hoeven te zijn voor een diagnose, en dat ze ook niet altijd wijzen op een hersentumor. Sommige tumoren worden toevallig ontdekt tijdens onderzoeken voor andere medische problemen.
Prevalentie
Jaarlijks krijgen ongeveer 2.460 volwassenen de diagnose, waarbij goedaardige tumoren het vaakst voorkomen (56%). Mannen worden vaker getroffen door kwaadaardige CZS-tumoren dan vrouwen. Gliomen zijn de meest voorkomende kwaadaardige tumoren (86%).
In 2022 was ongeveer 1.5% van alle geregistreerde kankers een kwaadaardige hersentumor.
Behandeling
De behandeling van hersentumoren hangt af van het type, de grootte en de locatie van de tumor, evenals de algemene gezondheid van de patiënt. Het juiste behandelplan zal met alle betrokken specialismen besproken worden op de multidisciplinaire vergadering en worden altijd op maat gemaakt voor elke patiënt. Regelmatige follow-ups zijn essentieel om de voortgang te monitoren.
Veelvoorkomende behandelingen zijn chirurgie, radiotherapie, chemotherapie en doelgerichte therapie.
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Bij de behandeling van aandoeningen is een multidisciplinair team van zorgverleners essentieel voor het bieden van de best mogelijke zorg. Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.
Psychologen
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Clinical Research Center Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links