De dienst fertiliteit of Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG) is gespecialiseerd in fertiliteitsbehandelingen om jouw kinderwens te vervullen. Tevens is het CRG van het UZA referentiecentrum voor fertiliteitspreservatie, het bewaren van je eicellen of zaadcellen voor later gebruik, zowel in het kader van een medisch behandeling (o.a. oncofreezing) als in het kader van uitgestelde kinderwens. 

Synoniemen

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (CRG)
Praktisch

Praktisch

  • Afspraken bij één van de artsen kunnen rechtstreeks of via verwijzende arts gemaakt worden. 
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 16:30. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden. Op deze dagen kan ook geen spermastaal voor routineanalyse of DNA-fragmentatie worden afgegeven.

Spermastalen

  • Voor de afgifte van spermastalen kan je een afspraak maken op het aparte nummer voor spermastalen zoals je hieronder kunt terugvinden. Bellen om een afspraak te maken voor een spermastaal is enkel mogelijk op werkdagen tussen 14:00 en 16:00.
  • De afgifte van spermastalen voor routineanalyse en DNA-fragmentatie zijn steeds op afspraak in het BSA-labo op werkdagen tussen 08:00 en 14:00. Stalen worden enkel aanvaard met een aanvraag van een arts (fertiliteitsarts, huisarts, gynaecoloog of andere verwijzende arts).
  • Kandidaatspermadonoren kunnen zich, op afspraak, zonder aanvraag aanmelden via het BSA-labo.

Maak een afspraak

Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (Fertiliteit)

Niet beschikbaar
Route 140

BSA-labo (spermastalen)

Niet beschikbaar
Route 140
Wat is het CRG?

Wat is het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde?

Het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde (fertiliteit) is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen om je kinderwens te vervullen. Als derdelijnsziekenhuis beschikken we over hoogtechnologische infrastructuur en de meest geavanceerde behandelingen en zorg.

De fertiliteitsafdeling van het UZA werd in 1984 opgericht en staat garant voor hooggespecialiseerde zorg. Om dit doel te bereiken werken onze artsen, verpleegkundigen en het labopersoneel nauw samen met andere (para)medische diensten en werd de afdeling daarom omgedoopt tot Centrum voor Reproductieve Geneeskunde

 

UZA als fertiliteitskliniek

Jaarlijks houdt BELRAP een objectief rapport over fertiliteitsklinieken in België. Hieronder volgen enkele belangrijke parameters.  Het uitgebreide rapport vind je hier

  • In het UZA krijgt 74% van de referentiepatiënten (vrouwen jonger dan 36 jaar) een kind na 6 pick-ups. Hiermee staan we op de tweede plaats in België.

    Deze belangrijke parameter kijkt naar de cumulatieve kansen wanneer een patiënte aan een IVF-traject start en houdt rekening met verse en ingevroren embryo's van meerdere cycli.

  • Veiligheid is in het UZA van groot belang, wat ook geldt bij IVF. Daarom proberen we het aantal tweelingzwangerschappen zo laag mogelijk te houden.

    Concreet betekent dit dat in het UZA slechts 2,6% van alle IVF-zwangerschappen een tweelingzwangerschap was. Dit is veel lager dan het Belgisch gemiddelde van 5,3%.

  • De leeftijd van een vrouw heeft een grote impact op de slaagkans van het IVF-traject. Uit onderzoek blijkt dat het slagingspercentage voor een levende geboorte per teruggeplaatste embryo in elke leeftijdscategorie aanzienlijk hoger ligt in het UZA dan het Belgische gemiddelde.

    Van alle teruggeplaatste embryo's van onze IVF-patiënten, scoren we met andere woorden hoger dan het Belgische gemiddele, ongeacht de leeftijd van de patiënt. 

Algemene informatie over vruchtbaarheid

Fertiliteitspreservatie

Kankerbehandelingen, zoals chemotherapie en radiotherapie, kunnen een nadelig effect hebben op de latere vruchtbaarheid. Voor vrouwen (tot 38 jaar) als mannen (tot 45jaar) kunnen maatregelen worden genomen om de vruchtbaarheid te proberen bewaren. Bespreek samen met een fertiliteitsarts uw mogelijkheden vóór het starten van de kankerbehandeling.

  • Patiënten vanaf 17 jaar bij de dienst fertiliteit kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg bij vragen en problemen rond seksuele gezondheid en fertiliteit. Psychologen verkennen tijdens een screeningsgesprek samen met de patiënt de specifieke hulpvraag, zoals seksuele disfuncties (bijvoorbeeld pijn bij het vrijen, vaginisme, verschil in seksueel verlangen), moeilijkheden met seksualiteit bij ziekte of beperking, relationele problemen, stress tijdens het fertiliteitstraject, en zwangerschapsverlies. De behandeling is gericht op ambulante patiënten en omvat zowel individuele sessies als koppelgesprekken.

Donatie

Donatie

In sommige gevallen moet er een beroep gedaan worden op een donor om de kinderwens in te vullen.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Verantwoordelijken

Administratieve medewerkers

Wetenschappelijk medewerker

Verpleegkundigen

Paramedici

Psychologen

Patiëntenbegeleiding

Betrokken diensten

  • Hier kunnen vrouwen terecht voor gynaecologische problemen en verloskunde, evenals vrouwen of mannen met vruchtbaarheids- of seksuele problemen.
  • Zo’n 20.000 genen met daarop miljoenen stukjes DNA-code bepalen voor een groot deel wie we zijn en hoe ons lichaam functioneert.
  • De dienst urologie behandelt diverse aandoeningen van de urinewegen en geslachtsorganen.
  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
Overige

Overige

  • UZ Fertiliteitskliniek

    UZA Fertiliteitkliniek

    124.39 kB