Neus-, keel- en oorziekten (NKO) | kinderen

Op de dienst N.K.O. van het UZA kan je terecht voor de diagnose, behandeling en opvolging van neus-, keel- en oorziekten bij baby’s en kinderen. We werken nauw samen met de kinderartsen en het Moeder- en kindcentrum van het UZA, waardoor we ook toegang hebben tot alle gespecialiseerde onderzoeken van het kinderziekenhuis. 

Praktisch

Praktisch

  • Voor een consultatie, onderzoek of therapie maak je een afspraak via onderstaand nummer. Houd je rijksregisternummer of BSN bij de hand.
  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 17:00. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Neus-, keel- en oorziekten | kinderen

Niet beschikbaar
Route 125
Wat is NKO bij kinderen?

Wat is NKO bij kinderen?

Op de dienst N.K.O. van het UZA kan je terecht voor de diagnose, behandeling en opvolging van neus-, keel- en oorziekten bij baby’s en kinderen.  

Neus-, keel- en oorziekten kunnen voorkomen bij kinderen van alle leeftijden. Op onze dienst zijn gespecialiseerde kinder-NKO-artsen beschikbaar, om zowel de vaker voorkomende als zeer zeldzame aandoeningen te onderzoeken en behandelen.

We werken nauw samen met de kinderartsen en het Moeder- en kind centrum van het UZA, waardoor we ook toegang hebben tot alle gespecialiseerde onderzoeken van het kinderziekenhuis. Onze teams doen er alles aan om je kind de beste zorg te bieden, in een veilige en ondersteunende omgeving voor jou en je kind. Door onze functie als 3e-lijns centrum binnen een academisch universitair ziekenhuis, zijn we ideaal geplaatst om complexe en zeldzame ziektebeelden te kunnen behandelen.

We streven naar een wetenschappelijk onderbouwde aanpak waarin je kind en jij als ouder/verzorger centraal staan. De behandeling van je kind gebeurt in overleg met de behandelende (kinder)arts om een optimale continuïteit van de zorg te verzekeren.

  • Patiënten van de dienst NKO kunnen rekenen op gespecialiseerde psychologische zorg voor kinderen van 3 tot 15 jaar met ontwikkelings- of gehoorproblemen. Voor kinderen met ontwikkelingsproblemen, zoals uitdagingen op het gebied van IQ, aandacht, concentratie, geheugen, schoolse vaardigheden, motoriek, of taal, voeren psychologen een uitgebreid diagnostisch traject uit. Dit traject bestaat uit individuele evaluaties en gesprekken met ouders en andere zorgverleners, waarbij de resultaten en adviezen worden besproken.

    Daarnaast organiseren we verkennende gesprekken voor kinderen met gehoorproblemen, doorverwezen door NKO-artsen. Deze gesprekken richten zich op ontwikkeling, copingstrategieën, netwerk, en motivatie. Psychologen beoordelen de behoeften van deze kinderen en geven een multidisciplinaire feedback aan de betrokkenen. Houd rekening met een lange wachtlijst. De behandeling is gericht op ambulante patiënten en betrekt ouders bij zowel de diagnostische als de verkennende trajecten.

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.

Artsen

Paramedici

Psychologen

Betrokken diensten

  • Je kan bij ons terecht voor onderzoek en behandeling van neus-, keel- en gehoorproblemen, evenwichtsproblemen, stem en communicatieve stoornissen.
  • De dienst Kindergeneeskunde heeft een derdelijnsfunctie en focust zich op acute en vooral chronische complexe pathologie voor kinderen van 0 tot 16 jaar.
  • Zo’n 20.000 genen met daarop miljoenen stukjes DNA-code bepalen voor een groot deel wie we zijn en hoe ons lichaam functioneert.
  • De dienst anesthesie bestaat uit een team van artsen die gespecialiseerd zijn in anesthesie en reanimatie.
  • Je kan op de dienst MKA terecht voor raadplegingen en behandelingen (ambulant en (dag)hospitalisatie) in het hoofd- en halsgebied.
  • De dienst radiologie gebruikt medische beeldvorming zoals röntgenstralen (röntgenfoto, CT-scan), geluidsgolven (echografie) of magnetische velden (MR).
  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.