Bij de dienst oncologie kan je terecht voor de behandeling van verschillende soorten kanker. In overleg met verschilllende diensten maken we een behandelplan voor elke patiënt op maat.

Praktisch

Praktisch

  • Laat ons tijdig weten als je niet kan komen. Zo kunnen we jouw plek vrijmaken voor iemand anders en kan je een aanrekening van €22,85 vermijden.
  • Plan je afspraak gemakkelijk tussen 8:00 en 17:00. We staan dan voor je klaar om je verder te helpen.
  • Hou je rijksregisternummer (zie achterkant e-ID) of BSN (Nederlandse patiënten) bij de hand als je belt.
  • Raadplegingen zijn gesloten tijdens het weekend en op feest- en brugdagen. Op deze momenten kunnen er geen afspraken gemaakt worden.

Maak een afspraak

Medische oncologie (algemeen & afspraken)

Niet beschikbaar
Wat is oncologie?

Wat is oncologie?

Kanker is een verzamelnaam voor ziektes van de cellen en onstaat wanneer iets misgaat in de cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld raakt. De meeste kankercellen vormen een knobbel of tumor.

Met zorgverleners van verschillende disciplines maken we voor elke patiënt een behandeltraject op maat. Om de beste samenwerking tussen de diensten te verzekeren, richtte het UZA in 2009 het Multidisciplinair Oncologisch Centrum (MOCA) op. Het MOCA is een koepelstructuur voor iedereen die binnen het UZA een kankerbehandeling of begeleiding doormaakt.

Hiervoor kan je bij ons terecht

Algemeen zorgaanbod

Onderzoeken bij kanker

  • Als er een vermoeden van kanker is, word je in de eerste plaats verwezen voor een consultatie bij de oncoloog. De arts zal je tijdens dit contact vragen welke klachten je ervaart en hoe lang deze al bestaan. Daarnaast kan hij ook vragen stellen in verband met jouw algemene gezondheidstoestand, ziektes die je vroeger gehad heeft en medicatie die je inneemt. Ook kan jouw arts vragen naar het voorkomen van bepaalde ziektes in de familie. Vertel de arts alles waarvan je denkt dat het belangrijk is.

    Aansluitend verricht de arts een lichamelijk onderzoek, om al een eerste indruk te krijgen van de ziekte alsook van jouw algemene gezondheidstoestand. Op basis van al deze informatie, zal de arts bepalen welke bijkomende onderzoeken nodig zijn om tot een diagnose te komen.
    • Hematologie-bloedafname.jpg

      Bloedonderzoek

    • PETscan
      Dit is een onderzoek om afwijkingen in het lichaam te kunnen opsporen, met behulp van een kleine hoeveelheid licht radioactieve stof.
    • radiologie
      Röntgenfoto's zijn opnamen van het lichaam die gemaakt worden met behulp van röntgenstraling.
    • CT-scan
      Een CT-scan (computertomografie) is een onderzoekstechniek die gebruik maakt van röntgenstraling.
    • MRI-scan
      Een MRI maakt gebruik van sterke magneetvelden en radiogolven om organen en andere lichaamsweefsels gedetailleerd in kaart te brengen.
    • Laborant kijkt door microscoop
      Een genetische test kan informatie opleveren die belangrijk is voor je gezondheid of die van je (ongeboren) kind.
    • MOCA-labo_FB.jpg
      Moleculaire diagnostiek is een verzamelnaam voor verschillende laboratoriumtechnieken om celafwijkingen op te sporen.
  • Er zijn verschillende redenen om je te onderzoeken.

    • Onderzoek om een diagnose te stellen

      Als er een vermoeden van kanker is, worden vaak een hele reeks onderzoeken uitgevoerd om tot een diagnose te komen. Deze periode is voor veel patiënten een zeer moeilijke periode. Je hebt de boodschap gekregen dat de artsen denken aan een diagnose van kanker, maar er is nog niet geweten wat er exact aan de hand is, hoe uitgebreid het is en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Dit kan leiden tot angst of onrust. Het is moeilijk om met deze onwetendheid om te gaan. Toch is het erg belangrijk dat de artsen bij aanvang de tijd nemen om alle nodige onderzoeken te verrichten en een correcte diagnose te stellen. Enkel zo kunnen ze bepalen wat voor jouw de meest geschikte behandeling zal zijn. We proberen de tijd tussen diagnose en start van een behandeling steeds zo kort mogelijk te houden. Geef zeker aan als je nood hebt aan bijkomende ondersteuning in deze periode.

    • Onderzoek om het ziektestadium na te gaan en een geschikte behandeling te bepalen

      Aan de hand van de eerste onderzoeken kunnen we bepalen om welk type van kanker het gaat. Dan is het ook belangrijk om na te gaan hoe uitgebreid de aandoening is. Hiervoor worden een aantal stadiëringsonderzoeken uitgevoerd. Jouw arts bepaalt op deze manier de uitgebreidheid/het stadium van je ziekte:

      Lokaal: het betreft een lokaal gezwel
      Regionaal: er is lokale uitbreiding of ingroei in naburige organen en/of er zijn lymfeklieren in de buurt aangetast
      Gemetastaseerd: er zijn uitzaaiingen op afstand

      Dit stadium bepaalt welke behandeling voor jou aangewezen is. 
      Daarnaast worden soms ook functionele evaluatie-onderzoeken uitgevoerd. Aan de hand van deze onderzoeken gaat jouw arts na hoe het gesteld is met je algemene gezondheidstoestand (bv hart, longen…). Dit kan de haalbaarheid van een behandeling beïnvloeden.

    • Onderzoek als tussentijdse controle

      Er zijn onderzoeken die dienen als medische controle tijdens en na jouw behandeling. Onderzoeken tijdens een behandeling tonen aan of je op de behandeling reageert. Jouw arts bepaalt of dit het gewenste resultaat is en of de behandeling verdergezet kan worden dan wel aangepast moet worden. Onderzoeken na het einde van een behandeling dienen als opvolging. Zo gaat jouw arts na of jouw toestand stabiel blijft.
       

  • Wanneer alle onderzoeken uitgevoerd zijn, bekijkt en bespreekt jouw arts de resultaten samen met andere specialisten tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC-overleg). Er wordt op dat moment een behandelingsplan geadviseerd, tenzij een bepaalde bevinding bijkomend onderzoek nodig maakt.

    Tijdens een daaropvolgende consultatie overloopt jouw arts met jou de resultaten. Deze raadpleging wordt zo snel mogelijk na het afronden van de onderzoeken en de bespreking op het MOC-overleg ingepland. Jouw arts bespreekt met jou de diagnose, wat de gevolgen voor jou kunnen zijn en welke behandeling aangeraden worden. Gezien dit een emotioneel moment kan zijn en er veel informatie gegeven wordt, mag je tijdens dit gesprek gerust een begeleider meebrengen om je te ondersteunen. Meestal wordt op korte termijn een vervolggesprek voorzien. 

    Mocht je thuis nog met vragen zitten of er zijn onduidelijkheden, raden we aan deze te noteren en mee te brengen naar de vervolgconsultatie. Deze leidraad kan jou hierbij helpen: vragen voor jouw arts.
     

Behandelingen bij kanker

    • MOCA_chemotherapie.jpg
      Bij chemotherapie wordt celdelingremmende medicatie toegediend. Het doel is de kankercellen te vernietigen of hun groei af te remmen.
    • Chemotherapie
      Doelgerichte therapie of targeted therapy richt zich vooral op de kankercel en remt zo de vermenigvuldiging van deze cel af.
    • Operatie Maguza
      Er wordt een operatie overwogen als de tumor nog klein, niet ingegroeid of uitgezaaid is.
    • Radiotherapie
      Door radiotherapie of plaatselijke bestraling worden kankercellen beschadigd of vernietigd.
Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hier vind je een overzicht van de medische oncologen in het UZA.

Artsen

Consulenten en geassocieerde artsen

Arts-specialisten in opleiding

Betrokken diensten

Ondersteunende diensten

  • Centrale Bloedafname (CBA)

Overige