Medische oncologie
Bij de dienst oncologie kan je terecht voor de behandeling van verschillende soorten kanker. In overleg met verschilllende diensten maken we een behandelplan voor elke patiënt op maat.
Praktisch
Maak een afspraak
Medische oncologie (algemeen & afspraken)
Binnenkort naar het UZA?
Heb je binnenkort een afspraak bij het UZA of kom je iemand bezoeken? Beantwoord enkele vragen en krijg handige tips voor je UZA-bezoek, van thuisvoorbereiding tot navigatie in het ziekenhuis.
Wat is oncologie?
Kanker is een verzamelnaam voor ziektes van de cellen en onstaat wanneer iets misgaat in de cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld raakt. De meeste kankercellen vormen een knobbel of tumor.
Met zorgverleners van verschillende disciplines maken we voor elke patiënt een behandeltraject op maat. Om de beste samenwerking tussen de diensten te verzekeren, richtte het UZA in 2009 het Multidisciplinair Oncologisch Centrum (MOCA) op. Het MOCA is een koepelstructuur voor iedereen die binnen het UZA een kankerbehandeling of begeleiding doormaakt.
Hiervoor kan je bij ons terecht
Zorgaanbod: 13 oncologische clusters
De verschillende soorten kankers worden verdeeld in 12 deeldisciplines. Op deze manier krijgt iedere patiënt de beste en meest multidisciplinaire behandeling, specifiek gericht op zijn/haar soort kanker.
Onderzoeken bij kanker
Veelvoorkomende onderzoeken
Waarom word je onderzocht?
Er zijn verschillende redenen om je te onderzoeken.
Onderzoek om een diagnose te stellen
Als er een vermoeden van kanker is, worden vaak een hele reeks onderzoeken uitgevoerd om tot een diagnose te komen. Deze periode is voor veel patiënten een zeer moeilijke periode. Je hebt de boodschap gekregen dat de artsen denken aan een diagnose van kanker, maar er is nog niet geweten wat er exact aan de hand is, hoe uitgebreid het is en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. Dit kan leiden tot angst of onrust. Het is moeilijk om met deze onwetendheid om te gaan. Toch is het erg belangrijk dat de artsen bij aanvang de tijd nemen om alle nodige onderzoeken te verrichten en een correcte diagnose te stellen. Enkel zo kunnen ze bepalen wat voor jouw de meest geschikte behandeling zal zijn. We proberen de tijd tussen diagnose en start van een behandeling steeds zo kort mogelijk te houden. Geef zeker aan als je nood hebt aan bijkomende ondersteuning in deze periode.
Onderzoek om het ziektestadium na te gaan en een geschikte behandeling te bepalen
Aan de hand van de eerste onderzoeken kunnen we bepalen om welk type van kanker het gaat. Dan is het ook belangrijk om na te gaan hoe uitgebreid de aandoening is. Hiervoor worden een aantal stadiëringsonderzoeken uitgevoerd. Jouw arts bepaalt op deze manier de uitgebreidheid/het stadium van je ziekte:
Lokaal: het betreft een lokaal gezwel
Regionaal: er is lokale uitbreiding of ingroei in naburige organen en/of er zijn lymfeklieren in de buurt aangetast
Gemetastaseerd: er zijn uitzaaiingen op afstandDit stadium bepaalt welke behandeling voor jou aangewezen is.
Daarnaast worden soms ook functionele evaluatie-onderzoeken uitgevoerd. Aan de hand van deze onderzoeken gaat jouw arts na hoe het gesteld is met je algemene gezondheidstoestand (bv hart, longen…). Dit kan de haalbaarheid van een behandeling beïnvloeden.Onderzoek als tussentijdse controle
Er zijn onderzoeken die dienen als medische controle tijdens en na jouw behandeling. Onderzoeken tijdens een behandeling tonen aan of je op de behandeling reageert. Jouw arts bepaalt of dit het gewenste resultaat is en of de behandeling verdergezet kan worden dan wel aangepast moet worden. Onderzoeken na het einde van een behandeling dienen als opvolging. Zo gaat jouw arts na of jouw toestand stabiel blijft.
Wanneer krijg je de resultaten?
Wanneer alle onderzoeken uitgevoerd zijn, bekijkt en bespreekt jouw arts de resultaten samen met andere specialisten tijdens het Multidisciplinair Oncologisch Consult (MOC-overleg). Er wordt op dat moment een behandelingsplan geadviseerd, tenzij een bepaalde bevinding bijkomend onderzoek nodig maakt.
Tijdens een daaropvolgende consultatie overloopt jouw arts met jou de resultaten. Deze raadpleging wordt zo snel mogelijk na het afronden van de onderzoeken en de bespreking op het MOC-overleg ingepland. Jouw arts bespreekt met jou de diagnose, wat de gevolgen voor jou kunnen zijn en welke behandeling aangeraden worden. Gezien dit een emotioneel moment kan zijn en er veel informatie gegeven wordt, mag je tijdens dit gesprek gerust een begeleider meebrengen om je te ondersteunen. Meestal wordt op korte termijn een vervolggesprek voorzien.
Mocht je thuis nog met vragen zitten of er zijn onduidelijkheden, raden we aan deze te noteren en mee te brengen naar de vervolgconsultatie. Deze leidraad kan jou hierbij helpen: vragen voor jouw arts.
Behandelingen bij kanker
Veelvoorkomende behandelingen
Onze zorgverleners staan voor je klaar
Administratieve medewerkers
Word jij onze collega?
Arts, jobstudent, verpleegkundige, labotechnicus, onthaalmedewerker, schoonmaakmedewerker, … Bij het UZA delen we allemaal momenten die ertoe doen. Elke dag anders, maar altijd samen.
Dit is jouw moment. Vind hier je job met impact.
University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCRA)
De oncologische research unit werd in 2022 volledig vernieuwd en uitgebreid, en gaat verder onder de naam University Center for Clinical Research Antwerp (UNICCRA). Het doel van deze unit is nieuwe, betere en steeds meer doeltreffendere behandelingen vinden om kankerpatiënten te behandelen. Klinische studies zijn hiervoor de beste methode. Tijdens deze klinische studies kunnen onze onderzoekers bepalen welke behandelingen veiliger, effectiever en beter zijn dan de huidige behandelingen.
Overige
Interessante links