Je kan bij de dienst medische psychologie terecht als je behandeld wordt door een arts in het UZA en je ziekte of behandeling psychische klachten met zich mee brengt. 

Praktisch

Praktisch

Je kan op de volgende manieren een afspraak voor psychologische zorg inplannen:

  • Via een doorverwijzing van een zorgverlener binnen het UZA, zoals je arts of verpleegkundige.
  • Via een doorverwijzing van een externe zorgverlener, zoals je huisarts of het CLB.
  • Je kan ook zelf een afspraak maken.

Het secretariaat van de medische dienst waar je behandeld wordt, zal de eerste afspraak voor je inplannen.

Maak een afspraak

Voor meer informatie over psychologische zorg binnen een specifieke dienst, kan je de contactgegevens van de relevante dienst of aandoening raadplegen. Je kan ook contact opnemen met de dienst waar je behandeld wordt.

Voor praktische vragen over de afdeling medische psychologie kan je een e-mail sturen de dienst medische psychologie. We zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk een antwoord ontvangt. Let op: gezondheidsgerelateerde vragen worden enkel tijdens een consultatie besproken en niet via e-mail.

Medische psychologie

Wat is medische psychologie bij kinderen?

Wat is medische psychologie bij kinderen?

Ziekte, lichamelijke klachten, ingrijpende medische onderzoeken of behandelingen kunnen een grote impact hebben op kinderen en jongeren en aanleiding geven tot psychische klachten. Deze gebeurtenissen kunnen ook het gezin en de bredere omgeving van het kind uit balans brengen. In het UZA besteden we maximale aandacht aan zowel de psychische gezondheid van onze jonge patiënten, als die van hun gezin.

Onze afdeling medische psychologie staat klaar om kinderen jongeren en hun gezinnen te ondersteunen bij vragen en noden van mentaal welzijn die gepaard gaan met een aandoening, behandeling of ziekenhuisopname.

De psychologische zorg omvat onder andere voorlichting over de diagnose, hulp bij het omgaan met langdurige of acute ziekten, en het leren omgaan met stress, pijn en medicatie. We ondersteunen kinderen daarnaast bij het uiten en reguleren van moeilijke emoties, het opbouwen van een gezond zelfbeeld, en het vinden van een nieuw evenwicht binnen het gezin, op school en in de vriendengroep. Ook helpen we bij het verwerken van verlies.

Naast individuele therapie, bieden we ouder- en gezinssessies aan voor zowel gehospitaliseerde als ambulante patiënten. Voor broers en zussen zijn er speciale groepssessies, zoals de Brussengroep, waar zij hun ervaringen en emoties kunnen delen en nieuwe vaardigheden kunnen aanleren. In overleg kunnen we een schoolbezoek organiseren om de schoolomgeving te informeren en te ondersteunen.

Onze medisch psychologen zijn actief op diverse afdelingen binnen het Moeder- en Kindcentrum. De organisatie van psychologische zorg varieert per afdeling. Sommige afdelingen hebben een vast team van psychologen, maar ook als de afdeling waar je kind behandeld wordt geen vaste psycholoog heeft, kan je rekenen op psychologische ondersteuning. De dienst Medische Psychologie heeft liaisonpsychologen die over verschillende afdelingen heen werken om ervoor te zorgen dat je kind de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.

Voor onderzoek en advies rond gedrags- en ontwikkelingsproblemen bij baby’s, peuters en kleuters kan je terecht op het Centrum voor Ontwikkelingsstoornissen.

Onze dienst medische psychologie staat ook klaar om volwassenen te ondersteunene bij vragen of noden van mentaal welzijn die gepaard gaan met een aandoening, behandeling of ziekenhuisopname. 

  • In het UZA bieden we de mogelijkheid om psychologische zorg te ontvangen voor jezelf of je kind tijdens de behandeling in het ziekenhuis.
Zorgaanbod

Hiervoor kan je bij ons terecht

Onze medisch psychologen zijn actief op diverse afdelingen binnen het Moeder- en Kindcentrum. De organisatie van psychologische zorg varieert per afdeling. Hieronder vind je een overzicht van alle diensten in het UZA waar je kan rekenen op medisch psychologische zorg voor volwassenen. Een uitgebreide uitleg van wat die zorg per dienst precies inhoudt, vind je op elke dienstpagina.

Word jij of je kind behandeld op één van de overige diensten? Dan kan je rekenen op ondersteuning van kinderen (0-18 jaar) en hun ouders bij alles wat hoort bij leven met een chronische ziekte. Hulpvragen zoals therapietrouw, verwerking van de diagnose, omgaan met stress, angsten, en psycho-educatie … kunnen aan bod komen. De behandeling kan zowel een individueel traject als oudertherapie omvatten en is beschikbaar voor gehospitaliseerde en ambulante patiënten. Er worden ook infosessies voor ouders aangeboden.

  • De dienst kinderendocrinologie behandelt kinderen met hormonale stoornissen.
  • Bij diabetes of suikerziekte produceert het lichaam onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline.
  • Het obesitasteam checkt de factoren die de oorzaak en het gevolg van overgewicht kunnen zijn. We gaan voor een kindvriendelijke en persoonlijke behandeling.
  • In het centrum voor kinderoncologie en -hematologie kunnen kinderen en jongvolwassenen terecht voor de behandeling van onder andere kanker en bloedziekten.
  • De afdeling materniteit omringt moeder, mee-ouder en pasgeboren baby met de beste zorgen.
  • Het multidisciplinair team van het mucocentrum verzorgt en begeleidt patiënten met mucoviscidose en hun omgeving intensief en langdurig.
  • Kindernefrologie onderzoekt en behandelt kinderen met elke vorm van nier- en blaasziekten.
  • We geven pasgeborenen intensieve, hoogtechnologische zorg met aandacht voor ontwikkelingsondersteunende en familiegerichte zorg.
  • De dienst kinderneurologie van het UZA behandelt en onderzoekt kinderen met hersenaandoeningen, ziekten van het ruggenmerg, de spieren en de zenuwen.
  • Op de dienst NKO van het UZA kan je terecht voor de diagnose, behandeling en opvolging van neus-, keel- en oorziekten bij baby’s en kinderen.
  • Het Universitair Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen is een Centrum voor Ambulante Revalidatie (CAR) erkend door Zorg en Gezondheid Vlaanderen.
  • In het level-1 traumacentrum van het UZA staat de klok rond een gespecialiseerd traumateam klaar om zwaar gewonde slachtoffers na ongevallen op te vangen.
Tarieven

Tarieven

We hanteren verschillende tarieven voor een gesprek bij onze medische psychologen. 

Team

Onze zorgverleners staan voor je klaar

Hieronder vind je een overzicht van de zorgverleners die deel uitmaken van ons team en hun specifieke rol in de behandeling en ondersteuning van onze patiënten.